Vil ha betalt for Ribose-skandalen

Vektløfteren Stian Grimseth krever 7,5 millioner kroner i erstatning fra produsenten av kosttilskuddet Ribose.

Søksmålet mot selskapet «Universal Nutrition» ble levert i New Jersey tirsdag kveld. Grimseth og advokat Morten Steenstrup tror de har en god sak. Får Grimseth medhold i amerikansk rett, kan erstatningsbeløpet bli tre ganger så stort.

- Det foreløpige søksmålet er på 1 million amerikanske dollar. Men dømmes «Universal Nutriton» kan de etter amerikansk rett dømmes til et erstatningsbeløp som er tre ganger høyere, sier Steenstrup.

Det er advokat John J. Barrett jr. som vil føre saken for Grimseth i New Jersey. I tillegg til å ha ødelagt sportslig og økonomisk for Grimseth, ligger det inne i søksmålet at Ribose-produsenten har brutt amerikansk forbrukerlovgivning og opptrådt uaktsomt.

Når saken kommer opp, er usikkert.

- Det vanlige for denne typen saker er at de kommer opp innen ett år, sier John J. Barrett jr.

- Har en god sak

- Stian Grimseth har en god og veldokumentert sak. Bevismaterialet er meget sterkt, sier Barrett jr.

Økonomiske bidrag fra familie, arbeidsgiver og sponsorer har gjort rettssaken mulig. Grimseth regner med at det vil koste rundt 350-400.000 kroner å gjennomføre saken.

- Det har vært en tøff tid. Produsenten har lidd meg mye smerte. Men jeg har brukt tiden godt disse to årene og føler vi har et godt grunnlag for rettssaken, sier Grimseth.

Han er rørt over all støtten han har fått.

- En støtteaksjon hjemme i Sunnfjord klarte å skaffe 170.000 kroner. Det betyr utrolig mye for meg den støtten jeg har fått fra familie, venner, arbeidsgiver og sponsorer, sier Grimseth.

Nå vil Grimseth ha med seg Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) i rettssaken mot det amerikanske selskapet.

- Det hadde vært godt med støtte fra NIF. Det ville lagt ekstra tyngde i saken, som er prinsipielt viktig. Dette gjelder ikke bare meg, men også andre utøvere. Jeg vil ikke at andre skal komme opp i samme situasjon, sier Grimseth.

Vil ha støtte fra NIF

Morten Steenstrup mener det er naturlig at NIF kommer på banen, selv om forbundet tidligere har dømt Grimseth for dopingbruk.

- Stian skal på egen hånd kjøre denne saken. Men det må være et poeng for idrettsbevegelsen å stå sammen i denne viktige kampen mot doping. Det er et dårlig signal hvis de straffer uskyldige utøvere som får i seg forbudte stoffer, uten å straffe produsenten, sier Steenstrup.

- Vi fikk avslag da vi søkte om støtte for to år siden, men nå regner vi med at NIF stiller opp.

Steenstrup har skaffet seg oversikt over hvor stort økonomisk tap Grimseth har lidd. Men økonomien er bare en liten del av skaden.

- Her er det også snakk om Stians rykte og ære, sier Steenstrup.

Drømmer om OL-gull

Stian Grimseth selv er forberedt på at rettssaken kan ta lang tid.

- Det er jeg. Nå har jeg planlagt dette i to år, og vi er grundig forberedt. Det ville vært verre for meg om jeg ikke hadde gått til søksmål, sier Grimseth.

I slutten av september skal Grimseth delta i VM i Polen. Det store målet er OL i Aten i 2004.

- Klart jeg drømmer om OL-gull. Jeg føler fortsatt jeg har mye å vise som idrettsutøver, sier Grimseth.

- Jeg er glad i vektløfting, og det er godt å være tilbake i miljøet. De andre utøverne har tatt godt imot meg, og jeg føler at jeg blir trodd. Det viktige for meg nå er å få plassert ansvaret der det hører hjemme, sier Stian Grimseth.

NTB