Vil ha Deila sparket

- Han har feilet.

TUNG KVELD: Ronny Deila får kritikk etter at Celtic feilet i Champions League-kvalifiseringen mot Malmö. Foto. Scanpix
TUNG KVELD: Ronny Deila får kritikk etter at Celtic feilet i Champions League-kvalifiseringen mot Malmö. Foto. ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter gårsdagens begredelige Celtic-opptreden mot Malmö får Ronny Deila massiv kritikk i britiske medier. Lengst går The Guardian-reporter Ewan Murray. Han mener Celtics utvikling har blitt reversert etter at Deila fikk jobben.

Derfor mener Murray at nordmannen og den skotske storklubben bør skille veier.

- Det faktum at han i det hele tatt er i denne posisjonen underbygger at det må en retningsforandring til. Såpass har de kloke blant Celtics egne supportere omsider begynt å forstå, skriver Murray.

- Var ynkelige I oppgjøret mot Malmö kom den skotske seriemesteren aldri i gang. Åge Hareides svenske mannskap var langt bedre. Det virket som Celtic-spillerne var preget av det enorme forventningspresset om å kvalifisere seg til Champions League-gruppespillet.

Kaptein Scott Brown, midtbanemaestro Stefan Johansen og angriper Leigh Griffiths var blant andre aldri i nærheten av toppnivået sitt. Det er noe Deila tok selvkritikk for på pressekonferansen etter gårsdagens kamp. Kampforberedelsene var rett og slett for dårlige.

Realiteten er at Celtic heller ikke kan skylde på en ugunstig trekning. Malmö er et lag skottene selv mener de skal slå.

- I august 2015, tiden han ba om å bli vurdert, ble Deila presentert med et scenario som hans forgjengere ville marsjert hele veien til Nyon (UEFAs hovedkvarter) for. Oppdraget var å kvitte seg med Starjan, Qarabag og Malmö for å komme seg til Champions League, skriver Murray, før han konkluderer:

- Den norske manageren har feilet, samtidig som han ikke viste noe som helst mens presset sto på i Malmö. Celtic var ynkelige i alle spillets faser.

Johansen-slakt Heller ikke Stefan Johansen slipper unna pisken. Den norske landslagsspilleren fikk velforjent ros etter 3-2-seieren på Celtic Park forrige uke, men på Swedbank Stadion i går var Johansen blant de svakeste aktørene på gressmatta.

Det får Murray til å ta i bruk en lite flatterende karakteristikk.

- Det eneste Deilas gullgutt, den norske midtbanespilleren Stefan Johansen, beviste over 180 minutter mot Malmö er at han må være en av de mest overvurderte spillerne i Skottland. Johansen mangler disiplin, både posisjonelt sett og oppførselsmessig. Det siste ble tydelig gjennom rollen han spilte da Malmö scoret det seine, avgjørende målet i den første kampen.

For tidlig med Deila-sparking Skuffelsen stikker dypt - både blant Celtics spillere og fans. Det er det ingen tvil om.

Harald Harsson er leder for Celtic Supporters Club Norway. Han skjønner at det er negative oppslag i Skottland. Og innrømmer at han også er misfornøyd med Deilas håndtering av kampen.

PÅ ETTERSKUDD: Stefan Johansen spilte en svak kamp mot Malmö og Anton Tinnerholm på Swedbank Stadion. Foto: Scanpix
PÅ ETTERSKUDD: Stefan Johansen spilte en svak kamp mot Malmö og Anton Tinnerholm på Swedbank Stadion. Foto: Scanpix Vis mer

- Det virker som det er noe mentalt som går galt. Du så på spillernes holdning i begynnelsen av kampen at dette kom til å bli vanskelig. De virket redde, nervøse og gjorde masse feil. Akkurat der syns jeg Deila skuffet. Jeg hadde trodd at han ville klare å håndtere oppgaven bedre, for det er en lederoppgave å få spillerne til å prestere under press, sier Harsson til Dagbladet.

- Er du enig med Murray i at Deila og Celtic bør skille veier?

- Nei, det tror jeg blir litt for tidlig. Men det er klart at om Deila mislykkes med å ta laget til Champions League også neste sesong også, da spørs det. Nå bør Deila helst vinne trippelen (serien og de to cupene) i Skottland og gjøre det bedre i Europa League enn i fjor, da de røk i den første runden etter gruppespillet, sier supporterlederen.

Deila får støtte Deila får samtidig støtte av Dagbladets fotballkommentator, Morten Pedersen. Han påpeker at nordmannen ble ansatt i Celtic for å modernisere klubben - blant annet gjennom å utvikle flere unge spillere.

- De som husker den nære Celtic-historien vet at de har bygget klubben ned. De har solgt de beste spillerne og erstattet dem med billigere spillere. Ledelsen i Celtic - eierne, selv om de også er skuffet - har et litt mer edruelig syn på kvaliteten i skotsk fotball enn det skotter flest, og kanskje spesielt Celtic-supporterne, har, mener Pedersen og sender et stikk i retning Skottland:

- Tida er kanskje inne for å se at skotsk fotball ikke er veldig god. De to siste åra har det suverent beste klubblaget slitt i Europa, og når spilte det skotske landslaget sist i et stort mesterskap? Det er nok Europa League som er deres nivå, det innrømmet Ronny i går. De som evner å se det skjønner at man ikke kan sparke treneren. Det er nivået på den skotske fotballen det er noe galt med, og skottene må gjøre noe med selvbildet sitt.