<strong>KAN AVGJØRES I DAG:</strong> Fabiano Caruana og Magnus Carlsen spiller i kveld det 12. og kanskje siste partiet i dette VM. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
KAN AVGJØRES I DAG: Fabiano Caruana og Magnus Carlsen spiller i kveld det 12. og kanskje siste partiet i dette VM. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix Vis mer

Vil ha drastisk VM-endring: - Et skjebneparti for sjakken

Sjakkekspert Atle Grønn mener sjakken kan endres totalt etter kveldens parti mellom Fabiano Caruana og Magnus Carlsen. Grønn ønsker, i likhet med stormester Sergej Karjakin, å endre VM-formatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Følg kveldens skjebneparti fra 16.00 her!

Stillingen mellom Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (26) er 5,5-5,5 etter elleve strake remiser i London.

I kveld kan VM-kampen derfor avgjøres, dersom en av partene vinner det 12 og siste partiet i klassisk sjakk.

Hvis ikke skrives det historie, for aldri tidligere har det blitt spilt 12 strake remis i et VM.

Dersom det skulle bli omspill, i hurtigsjakk, vil Magnus Carlsen være favoritt. Nordmannen slo blant annet Sergej Karjakin etter omspill tilbake i 2016-VM.

Ved hurtigsjakk vil VM avgjøres førstkommende onsdag. Da får spillerne bare 25 minutter tenketid hver, pluss ti sekunder ekstra per trekk, til å avgjøre hele partiet.

Det vil bli spilt totalt fire slike partier, og spilleren med flest poeng sammenlagt blir verdensmester.

SLIK AVGJORDE CARLSEN VM SIST: Magnus Carlsen (med hvit) ofrer dronningen i sitt siste trekk og setter utfordreren Sergej Karjakin i sjakk matt. Slik ble han verdensmester forrige gang. GM Daniel King kommenterer. Video: Daniel King / PowerPlayChess Vis mer Vis mer Vis mer

Vil endre systemet

Karjakin var selv på plass i det ellevte VM-partiet som ble spilt lørdag, hvor den russiske stormesteren blant annet gjorde det første trekket.

28-åringen, som er rangert som nummer 15 i verden, syns partiet var kjedelig å se på og mener dagens system bør endres. Blant annet for å unngå at vi ikke kan få en verdensmester som ikke har vunnet et eneste parti i klassisk sjakk.

- Jeg mener systemet bør endres, sier Karjakin til Chessable.

- Mitt forslag, dersom du ønsker å se en veldig intens kamp, er å spille 13 kamper hvor den ene spiller sju kamper med hvit og den andre spiller seks kamper med hvit, men spilleren med hvit må vinne med minst ett poeng, hvis ikke vil spilleren som har hatt svart flest ganger vinne kampen, sier Karjakin videre.

<strong>VIL ENDRE SYSTEMET:</strong> Sergej Karjakin.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VIL ENDRE SYSTEMET: Sergej Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Bra forslag

Atle Grønn (47) er en norsk sjakkspiller som har prydet norske TV-skjermer som ekspert under VM. Han syns Karjakin har en spennende idé.

- Det vil føre til at hvit kanskje går berserk i siste parti da. Jeg syns det var et bra forslag jeg, sier Grønn til Dagbladet.

- Det er et originalt forslag, ikke noe dårlig forslag sånn umiddelbart. Det finnes mange andre ideer også. Det som har skjedd nå, er at de spiller på et høyere nivå objektivt sett enn tidligere. Det er litt tilfeldig at det blir remis, for flere partier kunne blitt avgjort her.

- Jeg tror ikke de kan leve med at flaggskipet ender med remis. VM skal være noe som inspirerer. Det er ikke ideelt, selv om nivået er ekstremt høyt, men det er det bare ekspertene som skjønner, ikke de der hjemme. VM drukner i remis. Vi er nødt til å gjøre noe med det, utdyper Grønn.

- Har du en idé om et mulig format?

- Jeg har mange ideer. Den enkleste ideen er at man spiller i maks fire timer i stedet for seks. Hvis det blir remis, så spiller man armageddon rett etter partiet. Den som vinner den kampen, vinner 2-1, og 2-0 hvis han vinner i ordinært spill. Da vil man få action hver eneste dag. Armageddon er kanskje mer radikalt enn Karjakins forslag, sier Grønn, som tror det vil være bra for publikum med et slikt format.

Det er et slikt format som skal innføres i turneringen Norway Chess neste år, med 1,5 poeng ved remis i hovedpartiet og seier i armageddon (et halvt poeng ved remis i hovedpartiet og tap i armageddon) og to poeng ved seier i hovedpartiet.

<strong>VIL OGSÅ HA ENDRING:</strong> Sjakkekspert og professor i russisk, Atle Grønn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL OGSÅ HA ENDRING: Sjakkekspert og professor i russisk, Atle Grønn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Armageddon

Armageddon er ett eneste parti. Først utføres det en trekning, hvor vinneren av trekningen får velge først. Han har valget mellom følgende alternativer: Hvite brikker og fem minutters betenkningstid, eller svarte brikker og bare fire minutters betenkningstid.

Dette høres i utgangspunktet ut som et veldig enkelt valg - både hvit og mer tid - men haken er at spilleren som får hvite brikker må vinne. Ved remis (uavgjort) er det spilleren med svarte brikker som blir verdensmester.

Skulle det ende uavgjort i en eventuell hurtigsjakk, vil turneringen gå over til sjakksportens Formel 1 - lynsjakk. Det skal da spilles to partier, ett med hvit og ett med svart for begge spillerne. Totalt har da hver spiller bare fem minutter betenkningstid på hele partiet, med tre sekunder tillegg per trekk.

Dersom det ikke er mulig å skille de to kamphanene etter fem slik runder (totalt ti partier), er det altså duket for sjakkens mest fryktede parti: Armageddon.

Kan endre sjakken

Grønn mener vi i kveld står foran et parti som kan endre hele sjakken.

- Det er et skjebneparti for sjakken, det er det. Hvis Magnus vinner, er som regel alt som før. Hvis det blir remis, så tror jeg nok en del ting kommer til å endre seg i sjakken, sier Grønn.

Grønn peker på at det ble sagt at to seire under klassiskdelen forrige VM var eksepsjonelt lite, og nå kan det altså bli null. Han mener det er «for drøyt».

- Jeg tror ikke vi kan leve med at alle partiene blir remis, da må vi gjøre noe med formatet. Hvis Caruana vinner, noe jeg ikke vil tenke på, vil det endre mye i sjakkverden. Det vil være en spesiell situasjon hvor Magnus ikke lenger er verdensener. Det er flere internasjonalt, blant annet Karjakin og Nakamura, som håper på at han vinner, for det er greiest for alle at superstjernen vinner, sier Grønn videre.

Han tror vi vil få se endringer i formatet allerede neste VM.

Grønn mener det vil være 60/40 fordel Carlsen, dersom det skulle bli hurtigsjakk.

- Det står 3-3 i hurtigsjakk mellom dem. Det er ikke slik at han er soleklar favoritt. Magnus har ikke tapt et omspill siden 2007 (ni på rad journ.anm.). Erfaringen og psykologien peker i Magnus' favør. Han er favoritt, men Caruana er sjakkfaglig like sterk. Det går ikke an å si at Magnus spiller noe bedre her i VM, sier Grønn.

Nervepirrende

47-åringen tror det er to svært nervøse spillere som setter seg ned ved brettet, for kanskje aller siste gang i dette VM.

- Dagen i dag er den mest nervepirrende vi har hatt i VM-historien. Et feiltrekk så er de ute. De er nok ekstremt nervøse nå, sier Grønn, som peker på at Magnus Carlsen allerede var nervøs under det ellevte partiet.

- Han var helt ferdig på pressekonferansen, han fikk nesten ikke fram et ord. Han så nesten halvdød ut. Magnus er veldig ærlig på dette, han skjønner at det kan ryke i dag, sier Grønn.

Sjakkeksperten tror Fabiano Caruana kommer til å gå hardt ut i kveldens parti, i håp om å avgjøre VM før et eventuelt omspill.

- Han har tatt litt sjanser i de siste partiene med hvit. Jeg tror han kommer til å gjøre det samme i dag. Hvis Caruana spiller slik, har han over 50 prosent sjanse til å bli verdensmester. Spiller han forsiktig, har Magnus mer enn 50 prosent sjanse for å bli verdensmester. All matematikk taler for at han skal spille hardt, sier Grønn om Caruana.

De offisielle VM-reglene kan du lese her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer