Vil ha elleve faste menn

RBK-trener Per Mathias Høgmo ønsker å etablere et førstelag fortest mulig. Han mener rotasjon av spillere ikke tilhører framtidas fotball. DAGENS SPØRSMÅL NETT-TIPS SITATET

BUCURESTI (Dagbladet): -  Jeg er tilhenger av å kjøre en fast formasjon, for å få etablert kjente relasjoner mellom spillerne, sier Høgmo til Dagbladet.

Han forklarer dette med at tid er avgjørende i fotball: Det er svært viktig å oppfatte situasjoner raskt, og spille ballen i tilsvarende tempo.

-  Skal du bli bedre på tid, må spillerne drilles sammen - og lære hverandre å kjenne. Jeg tror ikke det ligger i framtidas fotball å rotere mye.

Men Høgmo har ingen tanker om å krympe stallen. Han er glad for å ha dobbel dekning på de fleste plassene:

-  Vi har en sterk og god stall, og det er viktig. Men det er en god del å utbedre. Og jeg synes det ga en god følelse å sitte på benken som RBK-trener.

Skjerping defensiv

Morgenen etter at Rosenborg skaffet seg et glimrende resultat i Champions League-kvalifiseringa, drev laget restitusjonstrening på Hotel Hilton i Bucuresti. Også sjefen pumpet jern så luggen ble svett, men han brukte vel så mye tid på å snakke med spillerne sine.

Per Mathias Høgmo har nemlig begynt å se framover. Først venter Start på lørdag. Så er det tid for å sende Rosenborg til Champions League, i returkampen mot Steaua Bucuresti på Lerkendal om halvannen uke.

 ALT SOM FØR: Per Mathias Høgmo har samme angrepsfilosofi som RBK-   skolen. Nå varsler han at han også vil drille en førsteellever slik Nils Arne Eggen gjorde i glansdagene.
ALT SOM FØR: Per Mathias Høgmo har samme angrepsfilosofi som RBK- skolen. Nå varsler han at han også vil drille en førsteellever slik Nils Arne Eggen gjorde i glansdagene. Vis mer

-  Hovedprioriteten fram mot den kampen er å bedre førsteforsvarerjobben, sier Høgmo.

Med null baklengs på Lerkendal er jobben gjort. Og da må laget bli bedre bakover enn det vi så i onsdagens førsteomgang.

-  I framtida skal Rosenborg klare seg én mot én over hele banen. Der er jeg helt klar. Og det ligger et stort forbedringspotensial på denne biten, sier treneren.

Samme mot Start

Også kollektivt skal forsvarsspillet bli bedre i de nærmeste ukene, sier Høgmo.

-  Posisjonelt var vi stort sett i balanse i Romania. Det er grunnleggende viktig. Men på venstresida sleit vi litt, og det må vi få retta på.

Rosenborg spilte langt bedre defensivt i onsdagens andreomgang, men framover var det ikke all verden, verken før eller etter pause.

-  Spillerne har hatt preg av ikke å være rolig nok med ball. Det har vært litt frynsete i det siste, og vi trenger å jobbe med det også, lover Høgmo.

Han har nemlig til hensikt å videreføre det angrepsmønsteret som har gjort Rosenborg så suverene i Norge.

-  Vi kommer til å drille de offensive spilleprinsippene. Og der tenker jeg veldig likt som RBK har gjort i årevis:

-  Når muligheten byr seg, skal vi komme på raske overganger, og skape overtallssituasjoner.

Lørdag venter Start i Kristiansand. Alt tyder på at RBKs utgangstaktikk mot serielederen blir noen- lunde den samme som i Bucuresti onsdag.

-  Jeg har stor tro på 4-2-3-1 som system. Det gir gode muligheter offensivt, og det skal også kunne tette igjen bak. I Tromsø spilte vi i fjor vinter 12 strake kamper uten å slippe inn mål med dette systemet.

Får støtte

Veteranene Roar Strand og Ørjan Berg har begge så lang fartstid i klubben at de husker den tida det bare var 13-14 spillere som kjempet om plass på laget. Duoen støtter Høgmos filosofi om ikke å rotere.

-  Ja, personlig er jeg tilhenger av en mest mulig fast 11-er, sier Berg.

Strand mener det samme:

-  Det er en fordel å ha et stort sett etablert førstelag. Da får vi mer spilletid med hverandre. Så får det heller være sånn at de som vil spille seg inn, får gripe sjansen når den kommer.

Men kapteinen ser helt klart ulempen, så lenge RBK-stallen består av et 20-tall landslagsaktuelle spillere.

-  Hvis mange må vente lenge på å spille, kan det bli vanskelig å få alle til å trives i klubben. Det er et dilemma.

FAKTA

RBK i mesterligaen

Returoppgjøret Rosenborg- Steaua spilles tirsdag 23. august klokka 20.45. Første kamp gikk i Romania onsdag, og endte 1- 1. Thorstein Helstad utliknet på Rosenborgs andre store sjanse, fem minutter før slutt.

Dersom RBK holder nullen neste tirsdag, er de klare for gruppespillet i mesterligaen - for tiende gang. Dersom det blir hjemmeseier på Lerkendal, er de også klare. Ved uavgjort går det laget med flest bortemål videre. Vinner rumenerne, er Rosenborg ute.

Mesterliga-gruppene trekkes i Monaco fredag 26. august.

STØTTER SJEFEN: Ørjan Berg.