ØNSKER DEBATT: De norske spillerne jubler for seier mot Tsjekkia i håndball-EM, men i EM-starten i Frankrike har det blitt bråk rundt kampdelegatenes rolle. Nå ønsker tidligere toppdommer debatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØNSKER DEBATT: De norske spillerne jubler for seier mot Tsjekkia i håndball-EM, men i EM-starten i Frankrike har det blitt bråk rundt kampdelegatenes rolle. Nå ønsker tidligere toppdommer debatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Håndballprofiler slakter:

Vil ha EM-debatt etter delegat-bråk

Tidligere toppdommer Guro Røen ønsker debatt om kampdelegater i håndballen. Flere profiler er kritiske.

BREST (Dagbladet): - Dette er gått for langt.

Det sier tidligere toppdommer Guro Røen til Dagbladet. Hun har blant annet OL-finale fra 2016 på CV-en og er oppgitt etter innledningen i håndball-EM. Norske spillere og ledere var frustrert på kampdelegater etter åpningskampen mot Tyskland, og enkelte stusset på avgjørelser i den påfølgende Tsjekkia-kampen.

Flere profiler i håndballmiljøet lot seg også irritere underveis i Norges 31-17-seier i går.

TIDLIGERE TOPPDOMMER: Guro Røen ønsker debatt delegat-rollen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TIDLIGERE TOPPDOMMER: Guro Røen ønsker debatt delegat-rollen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er veldig dumt at spillerne i EM er til hinder for delegaten. Det er jo ingen tvil om hvem som er viktigst av dem. Det er jo delegaten. Kan vi få et eget EM for delegater? Der spillerne er helt borte? skrev TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli sarkastisk på Twitter.

Flere andre kastet seg på ballen.

- Nå må det faen meg bli slutt på dette røret, skrev trener Tor Odvar Moen, som leder den ungarske klubben Siofok.

- Hadde tenkt å la delegatene ligge i år ... men går nok ikke det. Bare rør. Nå må noen snart sette sporten og ikke de i dress i høysetet, skriver TV 2s Bent Svele.

- Sunn fornuft

Kampdelegater og sekretariat er plassert mellom innbytterbenkene på sidelinjen. Deres oppgave er blant annet å holde orden på det tekniske, kamprelatert fakta og ha oversikt over det som skjer på benkene.

Guro Røen presiserer at kritikken ikke er rettet mot enkeltpersoner, men etterlyser en debatt rundt utviklingen i topphåndballen.

- Det handler om sunn fornuft og om å utvise skjønn. I stedet for å gjøre arbeidsoppgavene sine, bidrar kampdelegater ofte til å skape mer irritasjon. Det er ikke sånn det skal være, sier Røen til Dagbladet.

Nå mener flere at ansvarsoppgavene er sklidd ut, etter at Dagbladet lørdag kunne fortelle at de norske spillerne ble nektet å juble fra benken.

EHF forsvarer

Det internasjonale håndballforbundet (EHF) er derimot tydelige på alt er som det skal.

- Jeg er ikke i posisjon til å gå inn og kommentere jobben til enhver kampdelegat, sier EHFs kommunikasjonssjef JJ Rowland til Dagbladet.

Via NTB uttalte han følgende:

- Jeg ser ikke at dette er en ny «policy» på dette området. Alle fire lag (i gruppa) ble påminnet om reglene på det tekniske møtet før EM. EHFs kampdelegater fulgte opp som de skulle og etterfulgte retningslinjene som de skulle. Feiring av mål er fortsatt en viktig del av EM-kampene og mesterskapet, sier Rowland.

Guro Røen mener det er en negativ utvikling der kampdelegater oftere tar større plass enn arbeidsoppgavene egentlig tilsier.

- Dessverre handler det ofte om dårlig vurderingsevne. Det er synd at dette blir fokus i et EM, jeg synes følelser og engasjement er en viktig del av håndballen, sier hun.

Påvirker dommerne

Røen la opp som dommer tidligere i år. Sammen med Kjersti Arntsen dømte hun OL-finalen i Rio, tre VM og to EM. De har også vunnet «årets dommerpar» ved fire anledninger.

Den tidligere toppdommeren er tydelig på at delegatens rolle er viktig for kampene, men at oppgaven må gjøres riktig.

- Dårlige vurderinger av kampdelegat kan også påvirke dommere negativt. Det blir en bjørnetjeneste. Jeg har selv opplevd å bli overstyrt, der det skapes mer spent stemning på benken, sier Røen.

Hun opplevde som aktiv dommer at det stadig ble mer fokus på kampdelegatens rolle for hvert mesterskap. Det gikk blant annet på å slå ned på det som oppfattes som usportslig, provoserende eller upassende oppførsel på sidelinja. Blant annet er det bare én person som har lov til å stå oppreist ved spillerbenken.

- Delegatene har fått et ufortjent dårlig rykte. Det går veldig fort i håndball, med raske bytter, mange mål. Dommere på toppnivå er helt avhengig av at delegater har kontroll på mye av det tekniske. Det er synd at rollen blir «snakket ned», men jeg forstår hvorfor det skjer nå i EM, sier eks-dommeren.

Erfaring?

Hun mener blant annet det er helt galt å reagere på at spillere på benken feirer scoring, så lenge jublingen ikke oppfattes som provoserende eller ekstra utagerende.

- Dommere og kampdelegater skal være viktig for håndballproduktet. Engasjement skal være positivt for sporten, og da kan vi ikke slå ned på feiring. Klaging eller hovering er noe helt annet og skal slås ned på. Å nekte noen å feire scoring er helt feil, sier Røen.

- Hvordan bli bedre?

- Akkurat som spillere og dommere, skal delegater bli vurdert på kvaliteter. Spørsmålet er likevel om mange har nok erfaring? Det er stor variasjon på deres bakgrunn. Noen har bred erfaring fra håndball og dømming. Noen har omtrent ingen erfaring. Det kan være noe av problemet, sier Røen.

Norges keepertrener Mats Olsson var en av dem som fikk en streng beskjed av kampdelegatene i kampen mot Tsjekkia. Trolig med rette. Det har likevel vært stort frustrasjon hos flere av spillerne tidlig i mesterskapet der de har vært usikre på hva som er lov og ikke lov.

- Delegatens oppgave er å holde orden på oss. Jeg reagerte på at vi fikk frikast imot ved to anledninger, og delegaten kom bort til benken. De ønsket ikke å snakke med meg om det i pausen. Det har jeg ikke noe problem med, sier Olsson til Dagbladet.

Uansett: Norge spiller sin siste kamp i gruppespillet mot Romania onsdag kveld klokka 21. Norge må vinne for å ha håp om gruppeseier.