Vil ha England i EM-kvalifiseringa

Av alle spennende ting rundt landslagets USA-tur er det som skjer i Europa det mest interessante: EM-trekningen 27. januar.

SAN FRANCISCO (Dagbladet): Når kvalifiseringsgruppene for EM 2008 trekkes i Montreux førstkommende fedag klokka 12.00 lokal tid vil urverket være 03.00 på den amerikanske vestkysten. Likevel vil Åge Hareide være våken. For da VM-drømmen glapp i november fikk fotballåret 2006 et helt nytt fokus.

Nå handler alt om veien til EM.

-  Uansett hvordan gruppene ender opp vil vi møte to meget sterke motstandere, sier Åge Hareide til Dagbladet.

-  Hvem det blir spiller i og for seg ingen rolle. Men England hadde vært
 artig og er på mange måter en ønskemotstander.

-  Spesielt interesse- og publikumsmessig.

Skjebnesvangre poengtap

Åge Hareide lærte mye av Norges feilskjær i VM-kvalifiseringa. Poengtapene mot Skottland og Moldova gjorde at vi ikke ble seedet blant de beste gruppetoerne da playoff-kampene ble trukket. Og slik fikk vi Tsjekkia og slik brast drømmen.

De neste to EM-årene handler alt om ikke å dumme seg ut mot de nasjonene som ligger bak oss på rankingen.

 SER ETTER TOGET:  Trikken i San Franciso kan gå så mye den vil for landslagssjef Åge Hareide, bare ikke EM-toget gjør det samme. Foto: Morten Pedersen
SER ETTER TOGET: Trikken i San Franciso kan gå så mye den vil for landslagssjef Åge Hareide, bare ikke EM-toget gjør det samme. Foto: Morten Pedersen Vis mer

Åtte lag i gruppa
-  I VM-kvaliken var vi best mot de beste og dårligst mot de dårligste. Det endres.

Med full pott mot de dårligere nasjonene vil Norge være langt på vei mot EM. I dagens internasjonale toppfotball er det nemlig mange som snubler. Slik Portugal gjorde det da de spilte uavgjort mot Liechtenstein i VM-kvalifiseringa.

-  Det handler om å vinne sjøl og håpe at de to beste lagene går på en uventet smell i løpet av de 18 månedene kvalifiseringa varer. Historien er full av slike eksempler, sier Hareide.

Fire kamper før EM-kvaliken
1. mars:
Senegal-Norge i Dakar.

24. mai: Norge-Uruguay eller Paraguay.

1. juni: Norge-Sør-Korea

16. august: Norge-Hellas.

- Bra motstandere alle sammen, sier Åge Hareide.

- I disse kampene vil vi få testet oss ut skikkelig.