- Vil ha finsk etterfølger

Når Torbjørn Yggeseth (65) går av som formann i FIS hoppkomité, vil han ha en finne som etterfølger. - Det må bli en europeer, og vil ikke være en nordmann, sier Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

På FIS-kongressen i Melbourne i juni ble han ikke bare gjenvalgt mot Norges vilje.

- Jeg fikk også beskjed om å finne min egen arvtaker som formann, sier Torbjørn Yggeseth.

- Og hvem blir det?

- Jeg tenker veldig på det, og har noen kandidater. Jeg har lurt litt på Mika Kojonkoski, som nå er finsk landslagssjef. Han er veldig internasjonal, snakker mange språk og er en ideell etterfølger, sier Yggeseth.

- Hvorfor må det være en europeer?

- Fordi det hittil bare har vært nordmenn som hoppkomitéformenn. Sigmund Ruud hadde først jobben i en årrekke. Han ble etterfulgt av norsk-amerikaneren Gustav Raaum, som jeg overtok for i 1983. På FIS-kongressen i Slovenia sommeren 2002 kan jeg ikke komme med en ny nordmann, sier Yggeseth.

- Kjenner ingen

På Dagbladets spørsmål om han synes det er udemokratisk selv å finne sin egen etterfølger, svarer Yggeseth:

- Til syvende og sist er det ikke jeg som bestemmer. Det gjør FIS Councils 17 medlemmer. Men styret kjenner ingen. Når jeg kommer opp med en kandidat, vil han med 100 prosent sikkerhet bli valgt, sier Torbjørn Yggeseth.

Den viktigste egenskapen hos morgendagens øverste hoppsjef, mener han er visjonene og evnen til å se inn i framtida.

- Trekk deg

Før FIS-kongressen i Melbourne i vår, ble Yggeseth anmodet om å trekke seg som formann av Odd Hammernes, leder av hoppkomiteen i Norges Skiforbund.

Da han ankom kongressen, hadde Yggeseth en ferdigskrevet avskjedstale på innerlomma.

Straks det ble kjent internasjonalt at Norge ville sparke Yggeseth, ble det reaksjoner. FIS-president Gian Franco Kasper ga klar beskjed om at han ikke godtok den norske innstillingen. Først da Hopp-Norge fikk valgt inn Bertil Pålsrud i styret som plaster på såret, ble gjenvalget enstemmig.