- Vil ha hjelp av Putin til å flytte sjakk-OL til Sotsji

Rokade i siste liten?

GAMLE KJENTE: Her er FIDE-president Kirsan Iljumzjinov (t.h.) sammen med Russland-president Vladimir Putin i Sotsji i 2006. Foto: AFP PHOTO / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / NTB Scanpix
GAMLE KJENTE: Her er FIDE-president Kirsan Iljumzjinov (t.h.) sammen med Russland-president Vladimir Putin i Sotsji i 2006. Foto: AFP PHOTO / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det stormer rundt sjakk-OL i Tromsø for tida. Forrige uke var det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) misfornøyde med norske visumregler, og denne uka er det utestengelsen av lag som meldte seg på for seint som får FIDE til å reagere

Visepresident Israel Gelfer truet med å avlyse hele olympiaden, men nå kan det virke som krefter i FIDE og det russiske sjakkforbundet jobber for å få den flyttet. 

- Vi har registrert reaksjonene, men ikke fått noen formell henvendelse. Det som blir sagt av enkeltpersoner forholder vi oss ikke til. Vi venter nå på at FIDE skal svare på brevet vi sendte i går. Ballen ligger hos dem, sier sjef for Tromsø 2014, Børge Robertsen, til Dagbladet. 

- Hva tenker du om truslene fra Gelfer?

- Det er ingen grunn til å frykte at sjakk-OL blir avlyst. Vi har en en profesjonell kontrakt med FIDE, og forholder oss til de olympiske reguleringene. Der står det hva som er fristene for påmelding. Vi har lenge vært enige med FIDE om at vi skal være strenge med å følge regelverket, sier Robertsen. 

Fullt på hotellene Kilder Dagbladet har vært i kontakt med hevder krefter i FIDE og det russiske sjakkforbundet jobber på spreng for å flytte arrangement til Sotsji. De ønsker etter sigende å ta kontakt med Russlands president Vladimir Putin for å få olympiaden til byen som arrangerte vinter-OL tidligere i år, og skal arrangere VM-kampen seinere i år.

Børge Robertsen ønsker ikke å spekulere i denne typen informasjon. 

- Vi har gitt vår klare uttalelse. Hvis noe skal endres, må det gås noen runder rettslig og kontraktsmessig for å løse opp i det. Vi akspterer enkelt og greit ikke at land melder seg på etter fristen. 

Tromsø sliter med å finne overnatting for de mange deltakerne. Enkelte er nødt til å bo i private boliger som arrangørene har skaffet til veie. I tillegg kommer eventuelle ekstra kostnader på rundt en million kroner om alle de som meldte seg på for seint får lov til å delta likevel.

Robertsen innrømmer at det er lettere å være streng når hotellkapasiteten er så sprengt som den er. 

- Ytterligere påmeldinger etter fristen gikk ut gir innlosjeringsutfordringer. Da er det viktig å overholde regelverket, for å få en god og forsvarlig planlegging. 

Storpolitikk Ifølge Gelfer heter det i det olympiske regelverket at presidenten har siste ord og kan overstyre alle avgjørelser, men at Tromsø-arrangørene har ignorert alle brevene. Robertsen hevder derimot at dette punktet er fjernet i avtalen mellom FIDE og Tromsø 2014. 

På internasjonalt nivå er det mye politikk i sjakk-verdenen. Garri Kasparov har utfordret nåværende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov til kamp om presidentvervet. Valget skal etter planen avholdes under OL i Tromsø.

Den sittende presidenten er selv russer, og trolig lite fornøyd med at hans damelag ikke får delta. Kilder Dagbladet har snakket med sier debatten rundt sjakk-OL trolig vil blir brukt av både Iljumzjinov og Kasparov for å fremme sitt kandidatur. 

Kasparov forsvarer avgjørelsen Sistnevnte har i dag reagert kraftig på visepresident Israel Gelfers kritikk av arrangøren i Tromsø. 

- Jeg har ingen forklaring på de bisarre uttalelsene til Israel Gelfer. Hva vil jeg eller de norske arrangørene ha å tjene på å utestenge det russisk damelaget? Og nå vil Gelfer avlyse hele olympiaden som en hevnaksjon? Straffe 175 lag for feilen ett lag har gjort? For en absurd arroganse, heter det i et blogginnlegg den tidligere verdensmesteren Kasparov la ut på chessbase.com i dag. 

- Denne saken har ingenting med meg eller min valgkamp for å bli FIDE-president å gjøre. Det russiske sjakkforbundets uttalelse sier ingenting om det åpenbare spørsmålet: Hvorfor meldte de ikke på laget sitt i tide? skriver Kasparov, som mener svaret er åpenbart. 

Russerne har nemlig skaffet seg Kateryna Lagno fra Ukraina. Det russiske sjakkforbundet betalte over 300 000 kroner for å fullføre overgangen hennes etter at hun ble russisk statsborger tidligere i år. Kasparov mener derfor at russerne bevisst ventet til Lagno var offisielt klar til å representere det russiske laget før de sendte sin påmelding. 

- Vil det være rettferdig for alle som meldte seg på i tide hvis vi bare godtar denne utspekulerte manøveren fra Russland? spør Kasparov retorisk.

STØTTER TROMSØ: Garri Kasparov mener Tromsø 2014 gjør rett i å ikke la lag melde seg på etter fristen. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel/NTB Scanpix
STØTTER TROMSØ: Garri Kasparov mener Tromsø 2014 gjør rett i å ikke la lag melde seg på etter fristen. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer