Vil ha klart regelverk: - Pinlig

I likhet med Aalesunds daglige leder Geir Vik, vil også Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation ha nye rammer for å unngå rasisme i fotballen. Marco Elsafadi etterlyser et klart regelverk fra Norges Idrettsforbund.

UTSATT FOR RASISME: Ousmane Camara fikk rasistiske tilrop i kampen mot Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
UTSATT FOR RASISME: Ousmane Camara fikk rasistiske tilrop i kampen mot Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kom det nok et rasismesjokk i norsk fotball. En vakt på Sandefjords stadion ropte rasistiske tilrop til Vålerenga-spiller Ousmane Camara. Dette skjedde i VIFs 3-0-seier over Sandefjord.

Det skjer bare én runde etter at Kristiansunds Amahl Pellegrino har fått liknende tilrop mot seg i en kamp mot Aalesund. Det skjer også i samme runde som norsk fotball har satt et ekstra fokus på kampen mot rasisme ved å bruke røde armbånd.

- Jeg fikk ikke med meg situasjonen selv, men har fått vite at det har vært rasistiske tilrop mot Camara. Det er uforståelig at det skjer. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men gardere oss mot at de kommer tilbake her. Jeg synes rett og slett det er trist og håpløst. Det har skjedd, da er det opp til oss å fjerne personen fra denne arenaen, sa daglig leder i Sandefjord Espen Bugge Pettersen til Eurosport etter kampen.

- Her er det en vakt som ikke kommer til å komme inn igjen? spurte Eurosports reporter.

- I hvert fall ikke i min levetid i klubben, og ikke etter heller, sa Pettersen.

- Solid demper på stemningen

Kaptein i Vålerenga, Jonatan Tollås Nation, fikk ikke med seg hendelsen da det skjedde, men han forteller at lagkameratene Aron Dønnum og Johan Lædre Bjørdal fikk med seg de rasistiske ytringene fra vakten.

- Det er bare trist å se at folk har det i seg. Det viser at vi har en jobb å gjøre, og at kampanjen mot rasisme er viktig, sier Tollås Nation til Dagbladet.

Geir Vik, daglig leder i Aalesund, etterlyste i forrige uke felles rammer for klubber som opplever rasisme på stadion. De hadde en tilskuer som kom med rasistiske tilrop mot Pellegrino. Hos Sandefjord var det en vakt som gjorde det.

- Ja, det er tydelig at det trengs. Vi har nesten ikke vært med på liknende, og vi vet ikke hvordan vi skal håndtere det. Men jeg tror det er viktig med felles regler og ikke opp til hver enkelt klubb, slik at vi har klare retningslinjer, mener Tollås Nation.

I Aalesunds tilfelle fikk tilskueren forbud mot å komme på stadion som gjelder ut 2021. Sandefjord og Bugge Pettersen har antydet at vakten skal utestenges på livstid.

NFF-presidenten skuffet

Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund, reagerer på at denne saken skjer samtidig som en ny kampanje mot rasisme har startet.

- Det er veldig skuffende at det skjer. Vi hadde nylig en sak med Pellegrino som skapte en ny tilknytning til temaet og kampanjene vi har, sier Svendsen til Dagbladet.

Han påpeker at dette er en kamp som de har måttet kjempe i alle år, og at det fortsatt er en jobb å gjøre.

- For oss er det kjempeviktig med kampen mot rasisme, selv om den ikke er ny for oss. Det er kjedelig at det oppstår slike situasjoner som i Eliteserien. Vi har iblant kampanjer og markeringer, i tillegg til de vanlige programmene. Nå har vi for eksempel Stopp-kampanjen som en ekstra påminnelse, forteller Svendsen.

- Kan vi forvente nye grep fra NFF?

- Det har vi ikke diskutert ennå. Det viktigste er at tilskuere og klubbene tar dette alvorlig. Så får vi se hva som kommer ut fra diskusjonen i utvalget til Stopp-kampanjen.

- De var forbannet

Freddy dos Santos er mannen som leder Stopp-kampanjen som nettopp har blitt innført i norsk fotball. Han er overrasket over at dette skjer i samme runde som kampanjen startet.

- Det var en utrolig trist affære, i likhet med det som skjedde for to uker siden. Når det skjer midt i en markering der fotballen står sammen mot rasisme og verdier som vi vil etterleve, så er det overraskende og sjokkerende.

Han sier at de på ingen måte skal gi opp i kampen mot rasisme.

- Det sementerer at arbeidet vi gjør er viktig. Vi skulle selvfølgelig vært foruten situasjonene med Ousmane Camara og Amahl Pellegrino som får disse tingene slengt etter seg. Det fortjener ikke de eller klubbene, sier han.

Han forteller at de nå jobber for felles rammer for klubbene, slik at man kan håndtere rasisme på lik måte.

- Det ble etterlyst fra Aalesunds side, fordi de har ikke noe å lene seg på. Det håper vi å gjøre tydelig i tiden framover, sier Dos Santos.

Dag-Eilev Fagermo forteller om en voldsom reaksjon på sidelinja fra Aron Dønnum og Johan Lædre Bjørdal.

- Etter hvert forsto jeg hva det var, og da blir jeg stolt av hvordan Johan og Aron tok tak, der de var forbannet på de tilropene som hadde kommet. De ble så sinte at de dro fra stadion, forteller Fagermo til Dagbladet.

Fagermo forteller at Camara har det bra.

- Han forstår at dette er en handling fra en enkeltperson og at det ikke er en holdning som det norske samfunn har, sier Fagermo.

- Blir for passivt

Kultur- og likestillingsminister, Abid Raja, satt på forsommeren ned et utvalg som hadde i oppgave å se på utfordringer knyttet til rasisme i idretten. Marco Elsafadi ledet gruppen og mener søndagens hendelse bare er nok et eksempel på at Norges Idrettsforbund må gjøre mer i kampen mot rasisme.

1. oktober lanserte Idrettspresident Berit Kjøll en veileder for håndtering av rasisme og diskriminering i idretten. Nå etterlyser Elsafadi et klart regelverk.

- Dette er nok en bekreftelse på at dette er en sak som NIF må eie. De kan ikke bare forfekte den holdningen de hadde for en uke siden. Det blir for passivt. NIF må ta et større ansvar ovenfor et problem som vi ser at fortsatt er der, sier Elsafadi til Dagbladet.

Hans utvalg identifiserte fem konkrete utfordringer for håndteringen av rasisme i idretten. De er som følger:

  • Behov for varslingskanal
  • Aktiv rekruttering av minoriteter til alle idrettens ledd
  • Holdningsarbeid/kampanje
  • Regelverk/ kommunikasjon/ retningslinjer for håndtering
  • Kunnskapsbehov

Nå mener Elsafadi at man må kunne forvente at NIF tar ansvar og gjør jobben lettere for klubbene.

- Det er pinlig å tenke på at dette er voksne mennesker, men dette er dessverre et veldig tydelig bevis på hvor stort dette problemet er. Derfor trenger vi et regelverk der klubb og førstehåndsvitner vet hvordan vi skal takle dette, sier Elsafadi.

Legger seg flat

Gjerningsmannen bak de rastistiske tilropene - en mann i 40-årene - legger seg flat overfor Sandefjords Blad.

- Det bare kom ut av meg. Det datt bare ut. Det var veldig dumt av meg å si, sier han.

- Vi er alle mennesker, uansett hudfarge. Jeg er trist og lei meg for det som har skjedd. Jeg tenkte ikke konsekvenser, og jeg dreit meg ut. Det angrer jeg på, og jeg legger meg flat, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer