Vil ha koffein på dopinglisten

Fordi det er svært prestasjonsfremmende.

Koffein kan igjen bli satt på dopinglisten. Verdens antidopingbyrå vurderer å forby koffein fordi forskere mener det er svært prestasjonsfremmende.

Denne høsten møtes Verdens antidopingbyrå (WADA) for å diskutere hvilke preparater som skal stå på dopinglisten.

Direktør i WADA, Rune Andersen, bekrefter overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at koffein er et av preparatene som kan bli forbudt. Koffein ble tatt av listen tatt av listen i 2004.

– Nye sportsdrikker

Forskere ved universitetet i Birmingham i England har funnet ut at preparatet er prestasjonsfremmende. Spesielt vil koffein ha en positiv effekt innen utholdenhetsidretter som sykling, triatlon og langdistanseløping.

Doktor Asker Jeukendrup ved universitetet mener det er fornuftig å sette preparatet på listen igjen.

– Så lenge koffein ikke er på listen over forbudte stoffer, tror jeg det vil komme en ny generasjon sportsdrikker som bruker koffeinets positive effekter, sier han til nyhetsbyrået PA.

Brukes i lange løp

Utøvere innen friidrett, og da først og fremst maratonløpere, kan utnytte drikker som inneholder koffein, eller koffeinpiller. Sportssjef Ketil Tømmernes i Norges Friidrettsforbund hevder at koffein ikke er noe problem for deres utøvere.

– Vi forholder oss til regelverket som til en hver tid gjelder. Tradisjonelt er koffein brukt i utholdenhetsidrettene og da mot slutten av lange løp. Det har vært da vært en blanding av cola og kaffe, sier han til ANB.

Johan Kaggestad er imidlertid glad for at preparatet kan bli satt på dopinglisten igjen.

– Koffein har en stimulerende effekt. Du får en oppkvikker og derfor gis det gjerne på slutten av lange løp. Men det er negative effekter også. Pumper du for mye i deg, kan du få problemer med å sove. Jeg synes det er bra om de setter det på listen igjen, så blir det ikke misbruk av koffeintabletter, sier han. (ANB)