Vil ha ny jakt-start

Se for deg følgende scene: Bente Skari kommer i klassisk stil inn på stadion med sju løpere på slep. I stedet for å gå i mål, går løperne inn i hvert sitt depot der de skifter sko, ski og staver. Deretter legger de ut på en ny sløyfe med skøyting. Dette kan bli framtidas jaktstart.

FIS tester ut konseptet allerede til vinteren i den såkalte kontinentalcupen. Blir det vellykket, kan konseptet overføres til verdenscupen og større mesterskap. - Men det blir tidligst i sesongen 2002/2003, sier Odd Martinsen til Dagbladet.

Åpen

Martinsen er formann i FIS' langrennskomité, og politisk ansvarlig for utviklingen av langrennssporten internasjonalt. Han understreker at den nye modellen bare er en prøveordning. Slik er modellen som blir prøvd ut i tyske Sconach, 17. februar neste år:

  • Løperne går først en sløyfe i 10- kilometer klassisk stil. Løperne starter samtidig, men blir rangert etter FIS-punkter. Det betyr at de beste løperne vil få beste startspor. Akkurat som i Formel 1.
  • Tilbake på skistadion bytter løperne så fort de greier til skøyteutstyr, sko, ski og staver.
  • Første mann i mål etter 10-kilometer skøyting, vinner rennet. Martinsen er spent på hvordan det nye konseptet vil fungere. - Vi er åpne for å teste nye ting, men vi er også åpne for å ikke akseptere det som en konkurranseform. Uansett vil det være snakk om en erstatning, eller videreføring. Øvelsen vil ikke erstatte dagens jaktstart, sier Martinsen

Tullete

Løperne er ikke tatt med på rådslag om den nye øvelsen. Thomas Alsgaard synes det er tåpelig å forandre dagens jaktstartmodell.

- Jeg begriper ikke at FIS absolutt må finne på nye ting hele tida. De burde heller laget et bedre opplegg rundt de øvelsene vi har i dag. Bedre TV-sendinger, for eksempel, sier Alsgaard. Han ironiserer kraftig over skiledernes ideer.

- FIS må ha en kreativ avdeling der det til stadighet dukker opp nye ideer i hodene til folk. Kanskje de har en bok som heter «1000 måter å arrangere langrenn på». Eller så sitter de vel og drikker sjampanje, ler Alsgaard.

- Vil du være med på å gå et slikt renn for å teste det ut?

- Ja, vi må vel være med på alle disse tullegreiene.

TULLEGREIER:</B> - Vi må vel være med på alle disse tullegreiene til FIS, mener Thomas Alsgaard om forslaget om ny jaktstart-ordning.