-  Vil ha nytt  seriesystem

41 prosent av tippeligaspillerne vil at serien skal gå som i resten Fotball-Europa. Men det vil bety milliontap for klubbene, og skjer neppe på de neste 10 åra, mener Norsk Toppfotball.

Tallene fra Dagbladets undersøkelse kommer overraskende på Boye Skistad, daglig leder av Norsk Toppfotball (NTF).

-  Overraskende fordi Tippeligaen fungerer helt optimalt. Skal vi forandre seriesystemet, snakker vi om mange millioner kroner i tap for klubbene. Forandring til høst- vår krever også aksept for kunstgresskamper innendørs av Norges Fotballforbund (NFF) og tre- fire nye innendørshaller, sier Skistad til Dagbladet.

193 tippeligaspillere svarte på spørsmålet om Tippeligaen bør spilles som i Europa, altså høst- vår. Av disse svarte 41 prosent ja og 59 prosent nei. Av de 79 spillerne som vil at serien skal forandres, svarte 90 prosent at de ønsker å ha vinterpause som i Danmark. 10 prosent vil at serien skal gå kontinuerlig uten pause, som i England.

Ikke lov innendørs

-  Skal vi forandre sesongen til høst- vår, er vi nødt til å spille innendørs på kunstgress. I dag sier regelverket at tippeligakampene skal spilles utendørs, og at kunstgresskamper innendørs ikke er lov. Bodø/Glimt har riktignok spilt tippeligafotball inne, men det skyldtes at været ikke tillot utendørsfotball, og at kampen var uten betydning, sier Boye Skistad.

Årets tippeligasesong strekker seg fra begynnelsen av april til slutten av oktober.

-  Skal vi endre den syklusen, må vi ta opp diskusjonen om kunstgresskamper innendørs. I Norge kan vi ikke spille ute i desember, januar og februar. Resultatet vil i så fall bli utsatte kamper, som vil få konsekvenser for terminlista seinere. I dag har vi tre innendørshaller som er godkjent for Royal League i nødsfall, men som ikke tillater tippeligakamper:

Vestlandshallen i Bergen, Nordlandshallen i Bodø og Vallhall i Oslo, sier Boye Skistad.

NYTT SERIESYSTEM:
 Dagbladets undersøkelse viser at nærmere halvparten av tippeligaspillerne vil ha et annet seriesystem. Men cupen er hellig! Her jubler Brann-spillerne etter finaleseieren i fjor. Foto:Eirik Helland Urke
NYTT SERIESYSTEM: Dagbladets undersøkelse viser at nærmere halvparten av tippeligaspillerne vil ha et annet seriesystem. Men cupen er hellig! Her jubler Brann-spillerne etter finaleseieren i fjor. Foto:Eirik Helland Urke Vis mer

-  For stramt

Selv om 41 prosent av tippeligaspillerne ønsker forandring, mener han at verken de 79 som sa ja til spill høst- vår, eller klubbene, er tjent med et serieoppsett som for eksempel i Danmark eller England.

-  Danskene har helt spillefri i tre måneder, fra begynnelsen av desember til tidlig i mars. Det gjør at terminlista blir for stram, og har for F.C. Københavns del resultert i kamper søndag, tirsdag, torsdag og søndag. Periodevis har belastningen på spillerne vært i grenseland av hva de har tålt, sier Boye Skistad.

Det tette kampprogrammet til danskene har også gjort at det fortsatt mangler én runde i kampoppsettet til Royal League, som starter i begynnelsen av november.

Rekordtall

Fordelene med den norske tippeligasesongen mener han er mange.

-  Vi spiller på søndager, som regel under optimale forhold i en temperatur som gjør at folk trekker til arenaene. Serieoppsettet gir også rom for cupfotball, e-cup, Royal League og landskamper. I år er interessen for Tippeligaen større enn noen gang, sier Boye Skistad.

Det siste tror han skyldes en kombinasjon av spenningen i serien, kvaliteten på fotballen, stadig bedre publikumsfasiliteter på arenaene, den positive supporterkulturen og all drahjelpen fotballen får fra TV og medier.

-  Publikumssnittet i Tippeligaen ligger på rundt 9500, som er 1500 over fjoråret og det beste noen gang. Nå nærmer vi oss utrolige 1,8 millioner tilskuere totalt for 2005-sesongen, sier Skistad.  Publikumsrekorden i Tippeligaen er fra 2004, med 1 458 258 tilskuere. Det gir et snitt på 8012 pr. kamp.

SKEPTISK: Boye Skistad