Jelena Välbe

Vil ha Sovjet tilbake

Jelena Välbe forguder sin hersker Vladimir Putin.

RUSSISK SUPERSTJERNE: Nasjonalismen under Ukraina-krigen har gjort Jelena Välbe til en russisk superstjerne. Hun taler Putins sak ved de fleste anledninger. Her med sin tidligere trenerkollega, tyske Markus Cramer. FOTO: Lise Åserud / NTB
RUSSISK SUPERSTJERNE: Nasjonalismen under Ukraina-krigen har gjort Jelena Välbe til en russisk superstjerne. Hun taler Putins sak ved de fleste anledninger. Her med sin tidligere trenerkollega, tyske Markus Cramer. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DENNE helga er de russiske skiheltene samlet til russisk cup i Syktyvkar i Komi; urfolk-republikken rett øst for Ural-fjellene i Sibir. I går vant Aleksandr Bolsjunov og Natalja Neprayeva overlegent 15 og 10km fri.

Det er i Komi at arkeologene har funnet verdens eldste ski; ca. 8000 år gammel. Og det var her senteret for langrenn lå i det gamle Sovjetunionen med faste årlige nasjonale mesterskap fra tidlig på 1970-tallet.

Nå midt i isolasjonen ønsker den russiske skisjefen Jelene Välbe seg tilbake til nettopp disse barne -og ungdomsåra. Epoken da staten ordnet bokstavelig talt alt for unike sportstalenter som henne:

- Jeg vil ha mye av Sovjet-tida tilbake, sa Jelena Välbe forleden i et interessant intervju med Sport-Express.

Da hadde hun nettopp tatt flyet østover med den langt yngre reporteren fra Sport-Express, og fortalt ham hvor totalt annerledes alt var i Russland den gangen nasjonen var førende i den kommunistiske oppfinnelsen Sovjetunionen.

Altså tida da Putins forgjengere hersket over mye mer land og mange flere folk.

DET er ikke tilfeldig at denne fortellingen kommer nå.

Midt i Russlands herjinger i den tidligere Sovjet-republikken Ukraina, er russiske myndigheter opptatt av å skolere de unge i den rette lære.

En yngre generasjon uten erfaring med statskommunisme trenger en historisk innføring i nær fortid nå som fedrelandet ifølge Putin er beleiret av Vesten.

Og den hengivne Putin-tilhengeren Välbe som nylig ble kåret til landets beste trener i 2022, gjør sin jobb i sportsmediene.

DEN GANG på 1970-tallet da Jelena Välbe startet veien fram mot å bli verdens beste skiløper, ble all idrett ordnet av den sovjetiske staten:

- Ingen sportskomité sa noen gang til en utøver at du ikke fikk fly til konkurranser fordi sporten manglet penger. Og ingen foreldre var selv nødt til å kjøpe sportsutstyr til barna sine. Staten ordnet alt, forsikret Välbe.

- Og den støtten mangler nå?, spurte reporteren.

- Nå er alt totalt forandret. Vi ville ha en markedsøkonomi, og det ble slik. Foreldre må betale massevis, svarte Välbe, og fortalte om hvordan hun ble tatt vare på av kommunistenes ungdomsbevegelse Komsomol.

AKKURAT den historien om bedre tider, går igjen i et stadig mer isolert Russland. Allerede etter okkupasjonen av Krim-halvøya mars 2014 fikk folks identifikasjon med Sovjet-tida tydelig økt oppslutning.

Bare seks år seinere identifiserte over halvparten av russerne seg mer med Sovjetunionen enn Russland. Om du skal tro meningsmålingene.

Der var den samme utviklingen også tydelig i det klassiske russiske gallup-spørsmålet om hvorvidt massemorderen Josef Stalin var en stor leder. Antallet russiske ja-svar steg fra 28 til 56 prosent. Og det før invasjonen i Ukraina.

Underveis i krigen har denne stigende Sovjet-hyllesten gjort det lettere for Putin å føre en stadig mer autoritær politikk.

DENNE endringen i russisk historieforståelse kom med stadig flere fortellinger om hvor trygt det var med en allmektig stat, og hvordan dette systemet den gang for førti, femti år siden sikret en mye jevnere fordelt velstand.

Det siste er det mulig å dokumentere. De økonomiske forskjellene i Russland er siden frislippet på 1990-tallet blitt betydelig større enn i alle de andre tidligere kommunistiske landene.

DETTE Välbe-intervjuet med Sport-Express er et ekko av Putins budskap om nasjonal samling rundt det tradisjonelle russiske samfunnet. Etter triumfene i vinter-OL sist februar er skisjefen blitt et større navn enn noen gang, og hun leverer som forventet av myndighetene:

- Det var ikke så store forskjeller på folk. Derfor var vi også fredeligere med hverandre. Det er så mye sinne, hat og ondskap i dagens samfunn, forklarer Välbe til den unge journalisten der ved den historiske Sovjet-løypa i Syktyvkar.

- På grunn av forskjellen mellom rik og fattig?, spør reporteren.

- Ja, ja! Jeg har venner som bor i egne hus og ikke vil at ungene deres skal invitere klassekamerater hjem. De vil ikke skape sjalusi, svarer Välbe, og setter slike syke forskjeller i dagens nyrike Russland i en nødvendig sammenheng:

- I Sovjet-tida var sånt utenkelig. Alle hadde det faste serviset i blå keramikk, tsjekkisk krystall, møbler fra Romania eller Jugoslavia og de samme teppene, sier hun og viser til filmkomedien "Skjebnens ironi" som var en av Sovjet-tidas største kassasuksesser, og fortsatt er fast følge for svært mange TV-seere under feiringen av russisk nyttår:

- Den handler om ekte liv og ekte folk. Ansiktene er de samme, og husfasadene helt like, drømmer Välbe seg tilbake til barndommen.

- Høres ikke det kjedelig ut, spør den unge reporteren overraskende frekt.

- Jeg hadde det ikke kjedelig, svarer Välbe.

Det har hun ikke som skipresident nå heller i forsøket på å få til en forsoning mellom rivalene Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov og jobben med å holde Veronika Stepanova unna døgnåpne sosiale kanaler slik at skiyndlingen får trent nok.

Innad i denne sporten er mor Välbes ord lov.

ADVARER: Tidligere general advarer om at Putin går i «diktatorfella»: - Alle rundt ham blir tjenere. Video: Dagbladet TV. Vis mer

UNDER dette første krigsåret er hun blitt superstjerne i Russland. Feiringen av alle langrennsgullene i OL artet seg som en parademarsj i Kreml på seinvinteren i fjor, mens de russiske tanksene og troppene i all sin uorden ble nedkjempet i blodbadet utenfor Kiev. Det var nåtidas ekte liv for russisk og ukrainsk ungdom.

Jelena Välbe har uansett blitt ved sin mesters side. Seinest for noen dager siden vakte hun avsky internasjonalt ved å påstå at tilnærmet alle russiske kvinner forguder Putin:

- Jeg tror han må ha erobret 99 prosent av kvinnene i Russland. Når han snakker, lytter mange kvinner. Veldig få kvinner hører på andre politikere, sa Välbe til det statseide russiske nyhetsbyrået Ria Novosti, og viste sin hengivenhet med følgende:

- Alle åra Vladimir Vladimirovitsj Putin ble valgt som president, stemte jeg på ham. Jeg var hans rådgiver. Derfor vil jeg aldri motsi, diskutere eller engang tenke på hans beslutninger, fordi jeg stoler fullstendig på ham. Og jeg syns det er helt rett.

AVBRYTES: Vladimir Putin fikk til slutt nok av sin egen visestatsminister under et regjeringsmøte 11. januar. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

IFØLGE Välbe er det altfor mange russiske idrettsledere som ikke våger å fortelle åpent hva de mener om Putins politikk i frykt for å skade de internasjonale sjansene for de russiske sportsheltene. Det syntes hun er dumt:

- Det må være tydelig for hele verden at vi er patrioter, sa hun nylig til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosty.

For det er nettopp denne totale underkastelsen dette mer og mer dreier seg om. Både i sporten og storsamfunnet.

Det var derfor Putin grovt ydmyket sin egen industri -og forsyningsminister på en slags direkte nyhetssending denne uka, slik at alle TV-seerne fikk se hvem som egentlig har ansvaret for at soldatene ved fronten ikke har fått utstyr nok.

Og hvem som har tatt hånda til Jelena Välbe og hele nasjonen på Russlands vei tilbake til Sovjet-tida, slik at det blir umulig for denne russiske skipresidenten å dra til VM i Trondheim om to år.

DET var der på VM-stadion i Granåsen i 1997 at Välbe tok mikrofonen og ba kong Harald og det norske folk om unnskyldning for at resten av det imponerende sterke russiske kvinnelaget hadde dopet seg.

Selv var Jelena så talentfull og god at hun ikke nødvendigvis trengte de stoffene som den gang fulgte med bagasjen til de fleste russiske landslagene.

Nå trenger den russiske skipresidenten all hjelp hun kan få for å bryte ut av isolasjonen.

Den raskeste veien tilbake til internasjonale konkurranser, går neppe via barndommens Sovjet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer