Vil ha strandhåndball i OL

- Er litt som beachvolleyball.

PIRUETTER: Arnhild Holmlimo snur seg rundt i lufta etter at hun har kastet seg inn i feltet. En spektakulær scoring som ga to poeng mot Danmark i går.
PIRUETTER: Arnhild Holmlimo snur seg rundt i lufta etter at hun har kastet seg inn i feltet. En spektakulær scoring som ga to poeng mot Danmark i går.Vis mer

||| LARVIK (Dagbladet.no): Klister på henda er byttet ut med sand mellom fingrene. Kontringshåndball er erstattet av 360 graders piruetter og flyvere. Sola skinner fra blå himmel og brisen fra Larviksfjorden blir stoppet av den dunkende musikken.

Strandhåndball er en sexy variant av den tradisjonelle idretten.

Scoringene er spektakulære - og de kommer enda tettere enn i vanlig håndball.

- Litt som beachvolleyball
I går startet Beach-EM i Larvik og målsettingen til det europeiske håndballforbundet (EHF) er at denne varianten vil stå på OL-programmet i framtida.

- Vi har et klart mål om at strandhåndball skal bli en olympisk sport. Dette er ganske annerledes enn innendørsidretten og jeg ser ikke noen grunn til at vi ikke skal kunne ha profesjonelle ligaer og spillere i framtida, sier Laszlo Sinka i EHFs strandhåndballkommisjon.

De norske jentene håper håndballederne lykkes.

- Det hadde vært kjempeartig. Dette er jo litt som beachvolleyball, med musikk og show. Og den idretten var jo også ganske liten før det ble en OL-idrett, sier Marit Malm Frafjord til Dagbladet.

DRØMMER OM OL: Marit Malm Frafjord har vunnet OL-gull på parketten. Hun mener også strandhåndball bør bli en OL-gren.
DRØMMER OM OL: Marit Malm Frafjord har vunnet OL-gull på parketten. Hun mener også strandhåndball bør bli en OL-gren. Vis mer

- Hva ville du valgt hvis dette ble en OL-idrett?

- Da kunne jeg spilt håndball i 2012 og beach i 2016.

Løkkehåndball
- Vi håper helt klart på OL-spill, og kanskje vi kan være en prøvegren allerede om tre år, i London. Dette er nytt og spennende, og det er riktig å satse. Det er show på banen og på tribunen, sier herretrener Kjetil Lundeberg.

TEKNIKER: André Lindboe er en av de mange teknikerne på herrelandslaget.
TEKNIKER: André Lindboe er en av de mange teknikerne på herrelandslaget. Vis mer

Eskil Berg Andreassen leder et gulljaktende norsk damelag, som håper å oppgradere bronsen fra EM for to år siden. Han har med seg to gulljenter fra innendørslandslaget, Malm Frafjord og Linn Jørum Sulland. Berg Andreassen mener norsk håndball trenger strandvarianten.

- Det er viktig med mesterskap som dette i Norge, slik at folk kan se hva dette er. Vi tar tilbake løkkebegrepet. Folk spiller jo ikke ute lenger, men her har vi en variant hvor folk kan spille håndball ute om sommeren. På sikt håper jeg dette kan bli en OL-gren, sier han.

Topoengsmål
- Dette er en morsom lek og det er veldig gøy å spille. Det er mer lekent enn tradisjonell håndball, med musikk og stor stemning, sier Linn Jørum Sulland til Dagbladet.

STRANDLØVER: Nicolay Luckmann og de norske gutta imponerte med seier mot Tyrkia, før det ble tap for en av gullfavorittene, Russland.
STRANDLØVER: Nicolay Luckmann og de norske gutta imponerte med seier mot Tyrkia, før det ble tap for en av gullfavorittene, Russland. Vis mer

Spektakulære mål (som flyver og 360 graders piruett) belønnes med to poeng. Mål scoret ved seksmeterskast (straffe) belønnes også med to poeng og også scoringer av målvakt eller utespiller som har erstattet målvakt gir to poeng.

- Du trenger kraft for å klare å komme deg rundt på piruettene og så er taktikken viktig for å sette opp spillere til topoengssjanser. Du må komme deg til to poeng hver gang, for lag som bare scorer ett poeng i angrepene kommer ikke langt i mesterskapet, sier Sulland.

Det er heller ikke slik at stillingen etter full tid avgjør hvem som vinner. Omgangene telles hver for seg. Hvis et lag vinner begge omgangene, ender kampen 2-0. Dersom lagene vinner hver sin omgang, avgjøres kampen av en såkalt shoot-out - og kampen ender 2-1 til ett av lagene.

Landslagssjef Eskil Berg Andreassen forteller at det ikke er noen automatikk i at en god innendørsspiller vil herje like mye på sand.

- Det er helt vesentlig at du får til piruettene, men jeg tror nok at for eksempel Tonje Larsen vil være veldig god i forsvar også her. Derimot kan det hende noen skyttere ikke vil lykkes like godt i sanda. Ellers handler det mye om det samme: Spilleforståelse, fart og spenst.