Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ha tilbake ankerrollen etter superløpet, men Fourcade er skeptisk

Emil Hegle Svendsen.

VILLDYRET VÅKNET: Emil Hegle Svendsen slo kraftig tilbake på gårsdagens VM-jaktstart. Nå vil han ha ankerrollen på det norske stafettlaget. Foto: Hans Arne Vedlog
VILLDYRET VÅKNET: Emil Hegle Svendsen slo kraftig tilbake på gårsdagens VM-jaktstart. Nå vil han ha ankerrollen på det norske stafettlaget. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

HOLMENKOLLEN/ UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen var langt nede etter å ha gått inn til en 17. plass på VM-sprinten lørdag. Han var en slagen mann. I timene etter målgang var han kvalm og begynte å grave seg dypt ned i negative tanker, slik det har vært så mange ganger tidligere denne sesongen.

Men lørdag kveld klarte han å snu det i hodet sitt. Den mentale utfordringen ble snudd om til noe positivt. Ikke pokker om han skulle la seg ødelegge etter ett dårlig VM-løp.

Under et døgn seinere sto han på nasjonalarenaen i Holmenkollen med en bronsemedalje rundt halsen. Han hadde levert en helt strålende jaktstart.

- Ond spiral - Det føles som en stor personlig seier å komme tilbake. Det er ikke så lett som folk kanskje tror. Det psykiske påvirker alt du gjør og da er det vanskelig å komme seg ut av en sånn ond spiral. Jeg følte at jeg tok et bra steg i riktig retning, sier han til Dagbladet.

Svendsen hadde tidenes beste treningssommer, men sesongen har ikke blitt som han hadde tenkt. Resultatene har vært så svake at han valgte å droppe verdenscuprennene i Nord-Amerika i februar for å trene.

Han ble vraket til mixed-stafettlaget som tok bronse i VM-åpningen torsdag. Der mislyktes Tarjei Bø som ankermann for det norske laget. Heller ikke i helga viste markaneløperen noe som tyder på at han er nær toppformen.

De fleste har vært enige om at det er nettopp storebror Bø eller Svendsen som kommer til å være ankermann for det norske herrelaget på VM-stafetten førstkommende lørdag.

- Jeg er klar Etter gårsdagens superløp mener Svendsen han vet hvem som fortjener ankerrollen mest: Han selv.

- Jeg tok vel et steg i riktig retning i den diskusjonen rundt hvem som skal være ankermann i dag. Jeg er klar hvis jeg får muligheten. Vi får oppsummer etter normaldistansen på torsdag, sier han til Dagbladet.

- Føler du at det står mellom deg og Tarjei?

- Ja. Vi har litt forskjellig spisskompetanse på en sisteetappe. Han er god til å skyte fort og skyte fullt. Det er hans fremste styrke. Jeg er kanskje sterkere i avslutningen hvis det drar seg til mot spurt.

Mislyktes i OL Svendsen har vært ankermann for herrelaget i en årrekke, men under OL i Sotsji mislyktes han totalt da han skjøt om gull på siste skyting. Da endte det med 4. plass. Siden er det blitt stilt spørsmål ved om Svendsen bør få beholde ankerrollen.

Under VM i Kontiolahti i fjor ble det sølv på Norge. Da hadde Svendsen sjansen til å gå likt med Tysklands Simon Schempp ut fra siste skyting, men bommet én gang da det gjaldt som mest.

I år har han altså andre planer. For nå er selvtilliten - og åpenbart formen - tilbake.

- God søknad Skiskyttersportssjef Morten Aa Djupvik legger ikke skjul på at Svendsens løp i går teller positivt for trønderen.

- Emil sendte så absolutt en søknad om å få gå sisteetappen på herrestafetten. Det var veldig moro at han fikk det til å klaffe. Han har famlet litt, men gikk et kjempeløp. Det er gøy å se at spurten sitter, sier Djupvik etter å ha sett Svendsen banke lagkompis Johannes Thingnes Bø like før mål.

- Står det mellom Emil og Tarjei?

- Det er de to som har prøvd tidligere, så det er grunn til å tenke at det er de to som er våre muligheter når vi skal komponere et best mulig lag. Etter normaldistansen torsdag skal vi i landslagsledelsen sette oss ned med gutta og diskutere hvordan vi løser det, sier Djupvik.

Den suverene VM-kongen Martin Fourcade går garantert ankeretappen for Frankrike i stafetten. Han svarer dette når Dagbladet spør hvem han helst vil møte:

Peker på Bjørndalen - Egentlig kan dere bruke alle fire, både Emil, Tarjei, Ole og Johannes. Akkurat nå er det Ole som er den beste utøveren, og som oftest setter man jo den beste utøveren på siste etappe, sier han.

Ole Einar Bjørndalen er minst like hemmelighetsfull da Dagbladet spør han om hvem som bør få ankerrollen.

- Det skal trenerne få bestemme. Jeg har en tanke om hvem som bør gjøre det, men det har jeg ikke tenkt til å dele med media.

- Er du aktuell?

- Det vil jeg heller ikke dele med media.

PALLEN: Her poserer Ole Einar Bjørndalen (f.v.), Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen med henholdsvis sølv, gull og bronse i Oslo sentrum i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog
PALLEN: Her poserer Ole Einar Bjørndalen (f.v.), Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen med henholdsvis sølv, gull og bronse i Oslo sentrum i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer