Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ha tysk system i Norge for å hjelpe vinteridrettskvinnene

Mens Norge er best på herresiden i vinteridrett, er Tyskland best på kvinnesiden. Det er ikke tilfeldig.

TIDLIG GJENNOMBRUDD: De tyske vinteridrettskvinnene slår igjennom tidligere enn de norske. Prakteksempelet er Magdalena Neuner. Årsaken er trolig statens inngripen i det tyske idrettssystemet. Foto: Peter Kneffel
TIDLIG GJENNOMBRUDD: De tyske vinteridrettskvinnene slår igjennom tidligere enn de norske. Prakteksempelet er Magdalena Neuner. Årsaken er trolig statens inngripen i det tyske idrettssystemet. Foto: Peter Kneffel Vis mer

• Les også første og andre del av Dagbladets kvinneserie

(Dagbladet): Denne uka har Dagbladet formidlet hvor mye svakere norske vinteridrettskvinner har prestert enn herrene og forsøkt å finne svar på hvorfor det er slik.

I dag presenterer vi moteksemplet Tyskland. Mens Norges herrer tar majoriteten av Norges vintertriumfer, er det kvinnene som vinner mest i Tyskland.

Det store spørsmålet er: Hvorfor er det slik?

Trolig er ingen bedre egnet til å svare på det enn Trond Nystad.

Han er nå Norges herrelandslagstrener i langrenn, men har også trent det tyske kvinnelandslaget og er gift med den tyske langrennsprofilen Claudia Nystad.

- Tyskland er veldig god i fotball. Nesten alle unge menn vil bli i god i fotball, mens i Norge er langrenn nasjonalidretten og det mange drømmer om å bli best i. Fotballdrømmene er nok ikke fullt så dominerende hos tyske jenter, selv om de er gode også der, forklarer Nystad til Dagbladet.

Det tyske systemet I tysk vinteridrett på herresiden er frafallet mye større enn i Norge, ettersom vinteridrett er et stykke unna fotballens status. I kvinneklassen er det derimot annerledes.

I tillegg har Tyskland et statlig system som gjør det enklere for tyske idrettsutøvere å satse på idretten. Staten verner om de største talentene fra og med ungdomsalderen, som gjør at frafallet blant tyske vinteridrettsutøvere på kvinnesiden er lavere enn i Norge.

VIL HA TYSK SYSTEM: Landslagstrener i langrenn, Trond Nystad, håper at Norge kan gjøre som Tyskland.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA TYSK SYSTEM: Landslagstrener i langrenn, Trond Nystad, håper at Norge kan gjøre som Tyskland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det skjer gjennom et statlig system hvor de største tyske talentene får lønn, forsikring og tilbud om utdanning etter karrieren. Det gir de tyske vinteridrettskvinnene en større trygghet til å satse enn de norske.

Dessuten slår de tyske jentene tidligere igjennom, all den tid de får tidligere oppfølging enn de norske.

- Det tyske systemet gjør det enklere å satse for kvinnene. De største talentene blir ansatt i en statlig organisasjon når de er rundt 18-19 år. Der får de lønn, forsikring og hjelp til utdanning etter et visst antall år. Det gjør det tryggere å satse 100 prosent på idretten og gjør at frafallet blir mindre, forteller Nystad.

- Burde vi ha dette systemet i Norge også?

- Jeg mener vi burde det. Vi har kunstnerstipend som er viktig for den bransjen, men vi har ikke noe tilsvarende for idrettstutøverne. Det har de i Frankrike, Italia, Sveits og Østerrike. Jeg synes vi burde ha det i Norge også. Det vil gjøre det tryggere å satse på idrett, mener 45-åringen.

Mysteriet At tyskerne er best på kvinnesiden, gjelder i så vel skøyter som skiskyting og alpint.

- Både Tyskland og Slovenia skiller seg ut med mange gode kvinner, men få gode herrer. I Norge er det motsatt. Det er vanskelig å si hvorfor, sier Tom Stiansen, tidligere verdensmester i slalåm.

- Jeg tror det har mye med kultur å gjøre. Tyskland har alltid vært best på kvinnesiden, mens Norge har vært det på herresiden. Det har dannet seg en bra kultur på herresiden som har før til nye rekrutter som forsøker å overgå hverandre, sier skøytelegenden Ådne Søndrål.

- Tyskland var lenge best på kvinnesiden, men har vært mer ustabile på herresiden. Men nå har de i hvert fall fått Simon Schempp, minner skiskytterlegenden Liv Grete Skjelbred om.

Trener med gutta Søndrål la merke til at de tyske guttene og jentene trente mer sammen enn i Norge.

- Vi trente omtrent ingenting med jentene. Tyskerne gjorde det mer. Det kan godt hende at jentene drar nytte av det. I dag trener herrene og kvinnene mer sammen, og Ida Njåtun har i hvert fall blitt veldig god, sier Søndrål.

- Jeg tror det er sunt for miljøet at de er mer sammen. Jentene drar nytte av guttene og kan lære av dem. Det er alltid lærerikt å trene med noen som er et par hakk bedre. Men jeg tror også det kan være sunt for guttene å få litt andre impulser, mener den tidligere 1500-meterkongen.

Skiskytter Fanny Horn Birkeland tror tyskerne kjører hardere på tidligere enn de norske.

- Jeg vet ikke om det er en annerledes tankegang i Tyskland, men de blir i hvert fall tidligere gode. Det virker som de kjører på hardere i yngre alder. Bare se på Magdalena Neuner, sier Birkeland.

Les også: Hvorfor er Norges vinteridrettskvinner så mye dårligere enn herrene?
Les også: Dette kunne vært verdens beste landslag nå: - Jentene gir seg for tidlig

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media