Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ha unntak fra OL-kravet

STEINKJER (Dagbladet): Jim Svenøy og trener Magne Wullum tror at den nye dopingtesten som avslører EPO vil skremme juksemakerne bort fra 3000 meter hinder. Da blir det enklere for nordmannen å hevde seg på resultatlista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet derfor håper de nå at Bjørge Stensbøl gir skadeforfulgte Svenøy OL-billett - sjøl om han er langt unna kvalikkravet på 8.19.

- Jeg tror nivået synker som følge av den nye EPO-testen. I år bør det holde med 8.20 for å nå OL-finalen, sier Magne Wullum.

Wullum er helt sikker på at mange av Svenøys konkurrenter har brukt det til nå usynlige dopingmiddelet. Svenøy sjøl er nesten helt sikker.

- Ja, i utgangspunktet skulle en tro at nivået synker. På den andre side finnes det nok av andre middel de kan putte i seg som det ikke kan testes for, sier han.

Trenger trening

I Atlanta-OL fikk Svenøy gjennombruddet sitt med åttendeplassen i finalen med tida 8.23,39. I går årsdebuterte han med tida 8.36,24 og sitt åttende strake NM-gull.

- Jeg hadde håpet på et løp rundt 8.30. Det gikk bra i 2000 meter. Men den siste 1000-meteren var tung, sier Svenøy.

På slutten var han så kjørt at han holdt på å glemme å hoppe over vanngrava.

Svenøy ble nylig kvitt akillesplagene som ødela mesteparten av fjorårssesongen og nesten hele sesongen til nå.

- Men nå trener og konkurrerer jeg uten smerter, sier han.

Her er Svenøys dilemma:

  • Han kan garantert løpe på tider godt under 8.20 i Sydney om han får noen gode treningsuker - uten krevende konkurranser.
  • På grunn av skadene har han ikke klart kravet ennå. Derfor må han restituere seg og lade opp til nye konkurranser de kommende ukene for å klare kravet.

I så fall mister han helt nødvendige treningsdoser. Svenøy får da kjempeproblemer med å bygge opp en ny formtopp til forsøksheatet under OL onsdag 27. september. Og da er det meningsløst å løpe fort en måned før det gjelder.

8.24 er nok

Svenøy håper derfor toppidrettssjef Bjørge Stensbøl åpner døra på gløtt.

- Jeg hadde blitt glad om de kunne gjøre et unntak fra kravet. Da kunne jeg bygd meg opp til Sydney istedenfor for å trene meg i hjel for å klare kravet, sier han.

Svenøy kan muligens komme til OL på Olympiatoppens såkalte «ungdomskvote». Det til tross for at han er 28 år.

- Ungdomskvoten har ingen aldersbegrensning. Det viktige er om de er utøvere vi tror kan gjøre det godt i Athen i 2004.

Etter det Dagbladet erfarer må utøvere som kommer med i denne kategorien, levere prestasjoner en prosent svakere enn OL-kravet for å komme i betraktning.

- Utøvere som skal komme med på denne kvoten må forplikte seg til å satse de neste fire årene, sier Stensbøl.

- Det er et temmelig tøft krav?

- Ja, det kan du si. Men den må ligge der.

For Svenøys del tilsvarer en prosent av 8.19 fem sekunder. Med andre ord: Løper han på 8.24,00 i Monaco førstkommende fredag - og garanterer at han satser til han blir 32 år - er det godt håp om Sydney-tur.

<B>PÅ GLØTT:</B> Jim Svenøy er tilbake etter skade og ønsker seg OL-billett for å forberede seg som han vil.