Vil ha utvisningsboks i fotball

Landslagslegen vil skadene til livs.

Landslagslege Thor Einar Andersen vil ha strengere regler og tidsbegrensede utvisninger for å redusere skaderisikoen i fotball.

- Regelverket er i for liten grad myntet på å beskytte spillerne mot skader. Ti minutters utvisning vil få direkte konsekvens for spilleren og laget i den kampen det gjelder, sier landslagslegen til Aftenposten.

Fredag forsvarer Andersen sin doktorgradsavhandling om skadesituasjoner og skademekanismer i fotball på elitenivå. Han har brukt en ny videobasert metode ved navn Football incident analysis (FIA) til å lete etter situasjoner som ofte fører til skader.

Som ledd i undersøkelsen har også et uavhengig dommerpanel gått gjennom dommeravgjørelsene i skadesituasjonene. De har funnet at dommerne generelt dømte i henhold til reglene, selv om det ble dømt frispark i færre enn en tredel av skadesituasjonene.

- Det kan derfor være nødvendig å gjennomgå og endre regelverket for å beskytte spillere fra skade, konkluderes det i oppgaven.

Innkalt av FIFA

Andersen har i oppgaven sett spesielt på ankel- og hodeskader, og foreslår strengere regler for etterslenger og albuebruk i hodedueller.

Forslaget om tidsbegrenset utvisning er allerede luftet i FIFA og internasjonale tidsskrifter.

- Forslaget har skapt en voldsom diskusjon, men vi ønsker å signalisere at vi må få bukt med disse problemene. Vi som forsker må sette fokus på det vi kan si noe om, så er det opp til dem som bestemmer å ta affære, sier Andersen til Aftenposten.

Jiri Dvorak, leder av FIFAs medisinske forskningsenhet, har innkalt Andersen og Senter for Idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole (der FIA er utviklet) for å høre hva de foreslår.

I Andersens doktorgradshoppgave er 174 av de 182 eliteseriekampene i 2000 analysert med tanke på skadesituasjoner. (©NTB)

VIL REDUSERE: Thor Einar Andersen behandler Thorstein Helstad på landslagssamling. Det vil helst landslagslegen gjøre sjeldnere.