Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ha utvisningsboks i fotball

Landslagslegen vil skadene til livs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslagslege Thor Einar Andersen vil ha strengere regler og tidsbegrensede utvisninger for å redusere skaderisikoen i fotball.

- Regelverket er i for liten grad myntet på å beskytte spillerne mot skader. Ti minutters utvisning vil få direkte konsekvens for spilleren og laget i den kampen det gjelder, sier landslagslegen til Aftenposten.

Fredag forsvarer Andersen sin doktorgradsavhandling om skadesituasjoner og skademekanismer i fotball på elitenivå. Han har brukt en ny videobasert metode ved navn Football incident analysis (FIA) til å lete etter situasjoner som ofte fører til skader.

Som ledd i undersøkelsen har også et uavhengig dommerpanel gått gjennom dommeravgjørelsene i skadesituasjonene. De har funnet at dommerne generelt dømte i henhold til reglene, selv om det ble dømt frispark i færre enn en tredel av skadesituasjonene.

- Det kan derfor være nødvendig å gjennomgå og endre regelverket for å beskytte spillere fra skade, konkluderes det i oppgaven.

Innkalt av FIFA

Andersen har i oppgaven sett spesielt på ankel- og hodeskader, og foreslår strengere regler for etterslenger og albuebruk i hodedueller.

Forslaget om tidsbegrenset utvisning er allerede luftet i FIFA og internasjonale tidsskrifter.

- Forslaget har skapt en voldsom diskusjon, men vi ønsker å signalisere at vi må få bukt med disse problemene. Vi som forsker må sette fokus på det vi kan si noe om, så er det opp til dem som bestemmer å ta affære, sier Andersen til Aftenposten.

Jiri Dvorak, leder av FIFAs medisinske forskningsenhet, har innkalt Andersen og Senter for Idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole (der FIA er utviklet) for å høre hva de foreslår.

I Andersens doktorgradshoppgave er 174 av de 182 eliteseriekampene i 2000 analysert med tanke på skadesituasjoner. (©NTB)

VIL REDUSERE: Thor Einar Andersen behandler Thorstein Helstad på landslagssamling. Det vil helst landslagslegen gjøre sjeldnere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!