Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wengs ord til Jacobsen etter karrierebyttet

Vil ha Weng i helsevesenet

Heidi Weng og Therese Johaug er ikke i tvil om at Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir dypt savnet på det norske kvinnelandslaget i langrenn. Motsetningene Weng og Jacobsen har utviklet et spesielt godt vennskap de siste årene.

VIL SAVNE ASTRID UHRENHOLDT JACOBSEN: Heidi Weng. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL SAVNE ASTRID UHRENHOLDT JACOBSEN: Heidi Weng. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen offentliggjorde forrige uke at hun legger opp som langrennsløper. Hun etterlater seg dermed et tomrom på det norske kvinnelandslaget i langrenn.

- Jeg tror mange vil få et sjokk, når hun ikke lenger er på laget, og man oppdager hvor mye hun har bidratt med og stått opp for oss andre i mange år, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

- Astrid har vært en stor inspirasjon for meg i min karriere, og jeg kommer til å savne henne stort i laget, erkjenner 31-åringen fra Dalsbygda, som fikk sitt store gjennombrudd samtidig med Jacobsen i Sapporo i 2007.

Få har imidlertid stått nærmere Jacobsen enn Heidi Weng de siste sesongene.

TETTE BÅND: Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen har fulgt hverandre tett i mange år - som her på pallen etter VM-tremila i Lahti sammen med Marit Bjørgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TETTE BÅND: Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen har fulgt hverandre tett i mange år - som her på pallen etter VM-tremila i Lahti sammen med Marit Bjørgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mange ble overrasket da Weng på eget initiativ tok ordet og sang bursdagssangen på 30-årsdagen til Jacobsen foran tusenvis av svensker i verdenscuphelga i Ulricehamn tilbake i januar 2017.

Wengs ord etter Astrid-nyheten

Det var et vakkert symbol på det gode og nære vennskapet som Weng og Jacobsen har fått.

- Astrid har vært en god støttespiller og lagvenninne. Hun stiller opp for flere gode saker og har tatt mye ansvar for laget. Astrid er god å snakke med og kommer med gode råd, sier Heidi Weng til Dagbladet.

Jacobsen og Weng har vært mye sammen også på fritida, både på hytta på Skeikampen og de periodene Heidi har vært i Oslo.

- Jeg kommer nok til å se Astrid både på Skeikampen og i Oslo-området årene framover, sier Weng til Dagbladet og håper på nye gode råd fra 33-åringen som nå går for fullt inn i legebransjen.

STRESSET: Heidi Weng ville kaste ut samboeren etter sykdom i hjemmet. I stedet måtte hun ofre seg. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Nå er det et nytt kapittel i livet for Astrid, og jeg ønsker henne lykke til med det, sier gladjenta fra Ytre Enebakk.

- Motsetninger kan fungere godt sammen

Vennskapet til Uhrenholdt Jacobsen og Weng har vokst seg større og større, til tross for at de er to av de mest ulike personlighetene på laget .

- Selv om vi er veldig ulike, kan vi ha det veldig bra sammen. Motsetninger kan fungere godt sammen, har Astrid Uhrenholdt Jacobsen tidligere fortalt Dagbladet.

- De fleste av oss har lett for å velge venner som er veldig like deg selv, men ofte kan de beste vennene være de du blir satt sammen med og som du kanskje aldri trodde du skulle fungere med, mener Heming-jenta.

KAOTISK: Heidi Weng endte på en skuffende 17. plass på 3-mila i Holmenkollen, men hele løpet ble nesten spolert av ivrige tilskuere. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås. Video: NRK Vis mer

- Jeg setter utrolig stor pris på Heidi og hennes ærlighet. Det er null filter. Mange i dagens samfunn pynter på alt, men Heidi sier alt som det er. Og så er hun veldig morsom.

- Heidi er en omsorgsperson

Den reflekterte Heming-jenta har fått en kickstart på legekarrieren etter at coronapandemien eskalerte i Norge.

Uhrenholdt Jacobsen håper at også Weng en dag vil ta steget inn i helsevesenet.

- Heidi har veldig stor empati og er en omsorgsperson. Jeg håper hun en gang vil jobbe i helsevesenet, gjerne med eldre mennesker. Heidi har mye omsorg i seg og kommer til å bli en fantastisk mamma en gang, mener Jacobsen.

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Det er noe Weng ikke utelukker, men fremdeles har 28-åringen mange år igjen som langrennsløper på toppnivå.

Sykepleier-yrket er for øvrig ikke noe nytt i Weng-familien. Storesøster Merete Weng, som også er topptrent og rå i motbakker, jobber som sykepleier.

- Dyktig imponert

Therese Johaug er i likhet med Weng en beundrer av Uhrenholdt Jacobsen.

- Astrid har vært en stor rollemodell og bidragsyter som nesten ingen kan matche. Hun har opplevd mye som mange drømmer om innen idretten, store prestasjoner og mange medaljer, sier Johaug til Dagbladet.

- Men hun har også hatt sine nedturer, som ingen klarer å sette seg inn i hvordan har vært. Hun har stått i nedturene gang på gang og kommet tilbake til toppen. Veien dit sier mye mer enn medaljene rundt halsen, jeg er dyktig imponert, forteller verdens beste langrennsløper med stor beundring.

Håper på treningsøkter sammen

Johaug håper - i likhet med Weng - at hun får gleden av å trene med Jacobsen også i framtida-

- Jeg ønsker Astrid all lykke videre i yrkeslivet og støtter henne 100 prosent i avgjørelsen. Og regner med at det fortsatt blir noen løpe og skiøkter sammen i årene som kommer, forteller Therese Johaug.

Jacobsen vant totalt fire mesterskapsgull, hvorav ett individuelt, og hele elleve mesterskapsmedaljer, hvorav fire individuelle. Hele 56 ganger var hun på pallen i verdenscupen, herunder seks individuelle verdenscupseire.

I tillegg vil hun for evigheten stå igjen som en av de største NM-dronningene med hele 16 NM-gull og den forbilledlige innstillingen for å fronte klubben sin, Heming IL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!