FIKK IKKE VITE:  Ståle Solbakken fikk ikke vite om Volker Finkes spisskjøp før avtalen var i boks. Det vakte oppsikt hos Köln-medienes fotballjournalister.  2012FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FIKK IKKE VITE: Ståle Solbakken fikk ikke vite om Volker Finkes spisskjøp før avtalen var i boks. Det vakte oppsikt hos Köln-medienes fotballjournalister. 2012FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Vil helst være trener selv

Konflikten med sportsdirektør Finke startet med en gang Solbakken kom til Köln,

DA FC KÖLNS SPORTSDIREKTØR Volker Finke for snart et halvt år siden lånte meg både paraply og tanker en regnfull sommerdag på treningsfeltet, sa han nok bare det en tilreisende nordmann gjerne ville høre:

_Jeg og Ståle har et felles prosjekt. Mislykkes han, mislykkes jeg. Vi kommer både til å styre og gå sammen, forsikret den vennlige Finke der ved sidelinja i det milde sommeregnet et par dager før Bundesliga-starten.

Det var ikke sant.

OM DEN NORSKE trenerduoen Ståle Solbakken/Bård Wiggen ville ha utlevert han som skulle være deres nærmeste støttespiller, kunne de nok startet allerede da. I stedet fortalte de om en uoversiktelig jobbsituasjon i Köln-kontorene ute på Geissbockheim. Det var ikke lett å vite hvem som sa hva bare for selv å posisjonere seg og hvem som ga lokalmedia de nøye utvalgte nyhetsdryppene som til slutt var ment å skylle ut nykommerne fra byen.

Men litt etter litt ble det klart for alle at en av dem var Volker Finke.

HVORFOR DET SKJEDDE vet sportsdirektøren kanskje ikke helt selv. Bare noen måneder før hadde 63-åringen hentet hjem enda en triumf som trener da han reiste seg fra direktørstolen og overtok styringen på benken i FC Kölns siste kamper. Det holdt til ny Bundesliga-kontrakt, og burde vært nok for en veteran som tilsynelatende ikke har så mye mer å bevise når det gjelder trenerferdigheter:

•• Etter 16 år som sjef i FC Freiburg fram til 2007 innehar Volker Finke den tyske rekorden i yrket. Ingen har sittet så lenge sammenhengende som trener som ham.

Ingen har heller fulgt laget sitt ned tre ganger bare for å ta det tilbake til Bundesligaen igjen. Med Finke på trenerbenken fikk lille Freiburg til og med prøve seg i UEFA-cupen. Det står altså ikke på ferdighetene. Bare på rolleforståelsen og kunnskapen om hva som kom til Köln med ansettelsen av Ståle Solbakken.

FOR DER DE FLESTE trodde at sportsdirektør Finke sist sommer valgte Solbakken som ny trener fordi nordmannen med suksess fra FC København representerte en ny, annerledes fotballfilisofi, ble det fort klart at direktøren egentlig ikke visste hva slags fotballkunnskap han hadde satset på.

Det strukturerte soneforsvaret som Solbakken naturlig bygger inn i hvert lag han trener, har aldri vært noen selvfølge for Finke. Den erfarne tyskeren er en tradisjonell mann-mot-mann trener akkurat som de fleste av sine nasjonale kollegaer. Så mens Köln-spillerne strevde for å lære seg den nye defensive modellen, strevde Finke ikke fullt så mye for å holde seg unna utfordringene på banen. Helt fra starten likte han ikke helt det han så på treningsfeltet og ergret seg dessuten over at spillere han hadde skaffet, visstnok ikke lenger holdt mål.

Finke ville fort være mer enn sportsdirektør. Han ville være tettere på laget både i trening og kamp, men fikk ikke lov av Ståle.

I LØPET AV KORT TID ble denne interne striden i sportsledelsen til et uløselig problem. Muligens var det bare Lukas Podolskis suksess på banen utover høsten som holdt Solbakken i posisjon.

Da Podolski ble skadet etter nyttår, ble nordmannen sårbar. Uten målscoreren og tilretteleggeren tapte Köln de tette kampene, og Finkes ambisjoner om å overta ble helt åpne. For et par uker siden kjøpte han nordkoreanske Chong Tese som Podolski-erstatter uten engang å spørre treneren sin, og deretter syntes det opplagt at enten Finke eller Solbakken måtte gå.

Hvem av dem er fortsatt usikkert. Ståle Solbakkens åpenhet og tydelige lederstil har skaffet ham flere venner i byen enn den litt under middels poengfangsten skulle tilsi. For et par uker siden gikk Lukas Podolski ut i storavisa Bild og kritiserte klubbens historiske ustabilitet, en kritikk han selv fulgte opp etter lørdagens prestisjetap mot naboen Bayer Leverkusen:

_Såvidt jeg husker ble treneren hentet for å bygge noe nytt. Den tida må han få, mente Podolski .

Men kanskje har Volker Finkes bakspill i kulissene sørget for at Ståle Solbakken egentlig aldri har fått den.