Vil hjerteteste alle eliteutøvere

Snart vil alle norske eliteutøvere bli testet for å avdekke mulige hjertesvakheter. De unge talentene må fortsatt vente.

Det er etter anbefaling fra den internasjonale olympiske komité (IOC) at Olympiatoppens overlege Lars Kolsrud vil innføre hjertescreening.

Kolsrud utgjør en egen hjertegruppe sammen med tre av Norges mest anerkjente hjertespesialister - Erik Solberg, Harald Arnesen og Hans Halvor Bjørnstad. Når OL er slutt skal gruppen møtes for å avgjøre om norske eliteutøvere - mellom 250-450 personer - skal hjertetestes. Sjansene for det er ifølge Kolsrud store.

-  Det er rett rundt hjørnet. Så seint som i forrige uke prøvde jeg å få finansiert en stilling til en legesekretær som kan ta EKG (hjertediagram) én dag i uka. Det er italienerne som ønsker et europeisk fellesskap på dette, sier Kolsrud til Dagbladet.

For dårlig standard

Metoden har nemlig vært en stor suksess i Italia - hvor dødsfall som en følge av hjertestans skal være redusert med 50-75 prosent. I Norge har hjertetesting på idrettsutøvere vært fraværende.

-  Standarden er helt klart for dårlig slik den er i dag. Vi har jobbet så mye i motbakke. Idrettsmedisin har stort sett bare handlet om ting som korsbånd. Men det er hjertet som er farlig. Uten hjerte, ikke noe korsbånd, pleier jeg å si. Og det begynner jeg å få gehør for.

-  Hvorfor har det ikke blitt gjort noe før?

-  Det har med kapasitet og kostnader å gjøre. Det gjelder ikke ungen din, og da koster det altfor mye å redde den ene, har vært mentaliteten. Men den ene vi kan redde er virkelig verdt det, sier Kolsrud.

 VIL GJERNE TESTES: Norges OL-håp i langrenn, Frode Estil har aldri blitt testet for mulige svakheter i hjertet. Foto: Lise Åserud/Scanpix
VIL GJERNE TESTES: Norges OL-håp i langrenn, Frode Estil har aldri blitt testet for mulige svakheter i hjertet. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Vil hindre dødsfall

Får Kolsrud det som han vil, må eliteutøverne gå gjennom enkel legeundersøkelse, ta EKG og svare på spørsmål om familiens og egen sykehistorie.

På sikt er målet at også unge utøvere helt ned i 7. klasse testes for å unngå tragiske hendelser som på mandag. Da døde en lovende norsk spydkaster av hjertestans - bare 19 år gammel.

-  Om et spørreskjema ga grunn til mistanke, kunne vi tatt EKG, og fått det tolket av folk som kan det.Hadde vi fått organisert det, kunne Norge fått verdens beste kontroll, sier Kolsrud.

Spesialutdannede folk

Erik Solberg er spesialist i hjerte- og idrettsmedisin, og tilhører en europeisk ekspergruppe.

-  Utenlandske data tyder på at screening kan redusere plutselige dødsfall i idrett. Italierne har et profesjonelt system hvor dødsfallene er redusert mellom 50-75 prosent. I Norge forventer jeg en mindre reduksjon.

-  Hvorfor det?-  USA har forsøkt det samme med mindre hell. Det skyldes nok at italierne har vært svært profesjonelle og latt spesialutdannede folk ta seg av testene, sier Solberg.

- Har aldri blitt testet

Langrennsløper Frode Estil (33) har aldri blitt testet for mulige svakheter med hjertet. - Nei, det har jeg ikke. Men når jeg hører at en 19 år gammel spydkaster døde etter hjertestans, blir jeg litt engstelig. Man tenker sitt, sier Estil.

Han ser gjerne at idrettsutøvere gjennomgår en obligatorisk test av hjertet.

-  For all de, om sånt kan forebygge dødsfall, må det absolutt vurderes. Men det er kanskje vanskelig å fange opp før man kommer opp på forbundsnivå, sier han.