Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil hoppe i OL

Hoppjentene vil ikke bare være pyntedokker for Det internasjonale skiforbundet (FIS). De vil kjempe om edelt metall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I junior-VM i Stryn til vinteren hadde jentene håpet å konkurrere i en egen jenteklasse. Den gleden blir de trolig snytt for. FIS mener det er for få jentehoppere og har bare tillatt arrangøren å avholde oppvisningsrenn.

- Det synes vi er å stille ut jentene, og ikke ta dem på alvor. Men vi har ikke gitt opp kampen om å få egen jenteklasse i junior-VM, sier Skiforbundets generalsekretær Kristin Felde til Dagbladet.

- Pyntedokker

Hoppjentene er skuffet over nok et avslag fra FIS.

- De bruker oss bare som pyntedokker. Vi ønsker å være stilige, men samtidig bli tatt alvorlig. Selv synes jeg det er trist å tenke på at jeg verken får delta i VM eller OL. Når det kommer, er jeg nok ikke aktiv lenger, sier Anette Sagen (18).

Skiforbundet har heldigvis kommet mye lenger i likestillingen mellom hoppjenter og hoppgutter enn de store gutta i FIS. 140 år etter at Ingrid Olsdatter Vestby suste over hoppkanten i Trysil, er jentehopping blitt et nasjonalt satsingsområde. I går ble det nye jenteprosjektet presentert.

Målsettingen er å etablere jentehopp som en naturlig del av skihoppingen på alle nivåer. Visjonen er å gjøre det til en stor nasjonal og internasjonal attraksjon hvor Norge skal være best i verden.

200 aktive

- I dag er det 200 hoppjenter i Norge. I 2008 er målet å ha 700. Jentene skal være tøffe og hoppe både 200 og 210 meter. Men vi skal ikke gjøre gutter av dem, sier prosjektleder Jan Henning Skaret og viser til en undersøkelse hvor det sosiale miljøet, venninner, klær og mote, utseendet, det å være en del av noe og trygghet er de seks viktigste tingene for jentene.

Anette Sagen er det største, norske håpet.

- Sist vinter var jeg sikker på å få hoppe skiflyging i Planica, men ble nektet av FIS. Kommende sesong skal jeg over 200 meter i Oberdorf. Det store målet mitt er å bli en vinner. Jeg har nok av andreplasser, sier Anette Sagen.

Ett par ski

At det fortsatt ikke er lett å være hoppjente, viser det faktum at hun bare har ett par ski.

- De har jeg hatt siden desember. Nå trekker skiene vann og blir altfor tunge. Gutta får tre og fire par i slengen, sier Anette Sagen som har 136,5 meter som personlig rekord.

Ett av vinterens mål er å slå verdensrekorden til Daniela Iraschko. Den østerrikske jenta hoppet 198 meter sist vinter, men fikk godt mål av lengdemålerne i Kulm: 200 meter.

Henriette Smeby har 134, Line Jahr 130 og Kristin Fridtun 106 meter som lengstehopp.

Best i verden Her jentelandslaget 2003/04: Henriette Smeby (til venstre), Anette Sagen, Line Jahr og Kristin Fredtun.