VIL IKKE HA SYMPATI: Lance Armstrong har havnet i bakleksa i sitt siste Tour de France, men han vil ikke at Andy Schleck (t.v.) og de andre sammenlagtfavorittene skal forbarme seg over ham ved å la ham få fritt spillerom til en etappeseier.Foto: SCANPIX
VIL IKKE HA SYMPATI: Lance Armstrong har havnet i bakleksa i sitt siste Tour de France, men han vil ikke at Andy Schleck (t.v.) og de andre sammenlagtfavorittene skal forbarme seg over ham ved å la ham få fritt spillerom til en etappeseier.Foto: SCANPIXVis mer

- Vil ikke at de skal gi «gammer'n» en etappeseier

Lance Armstrong trenger ikke sammenlagtfavorittenes sympati.

||| 15. etappe fra Pamiers til Bagnères-de-Luchon direkte i Tour-studio fra kl. 12.20.

(Dagbladet): Lance Armstrongs siste Tour-deltagelse har på ingen måte vært noen triumfferd gjennom Frankrike for den abdiserte sykkelkongen.

Toppformen har vært fraværende, han har vært forfulgt av uhell og dopingbeskyldninger fra tidligere lagkamerater har dannet et ubehagelig bakteppe for den 38 år gamle texaneren.

Håpet om atter en gang å stå på podiet i Paris forsvant allerede den første uka av årets Tour. Den første dagen i Pyreneene i går, ble heller ingen opptur da han trillet over mål i Ax 3 Domains mer enn ett kvarter bak etappevinner Christophe Riblon.

Vil ikke ha sympati
Nå ligger han nesten 40 minutter bak sammenlagtleder Andy Schleck, på en høyst anonym 38.-plass. Det betyr samtidig at han ikke lenger er å anse som noen farlig mann i sammendraget. Dermed kan det åpne seg muligheter for å gå i et brudd, noe som kan lede fram til det som er Armstrongs nye hovedprioritet: Å få med seg en etappeseier i avskjeden med verdens største etapperitt på sykkel.

Samtidig ønsker ikke Radioshack-rytteren at han skal få en etappeseier på ren sympati. Han vil vinne på redelig vis.

- Jeg har 25 av dem fra før. Derfor trenger jeg ikke at noen gir meg en, bare fordi de synes synd på meg, sier Armstrong, ifølge New York Times.

Armstrong minner om at da han vant Touren sju år på rad fra 1999 til 2005, ga ikke US Postal- og Discovery-laget ved dørene.

- Vi aldri bort noe gratis i glansdagene. Derfor vil jeg ikke høre noen si «la gammer'n få en etappeseier». Det er ikke hva dette rittet handler om. Dette er en hard idrettskonkurranse der den beste rytteren forventes å vinne daglig gjennom tre uker, sier Armstrong, ifølge Austin American-Statesman.

15-årsmarkering
Likevel er det mange som ser for seg at Armstrong kan komme til å forsøke seg på mandagens etappe. I dag passerer nemlig rittet Col de Portet-d'Aspet - stedet der Armstrongs venn og lagkamerat i Motorola, Fabio Casartelli, mistet livet på den 15. etappen av Tour de France 18. juli 1995.

15-ÅRSMARKERING: Da Tour de France-feltet markerte 10-årsdagen for Fabio Casartellis fatale ulykke på Col de Portet-d'Aspet, syklet Lance Armsttrong med et hyllestbånd til sin avdøde venn og lagkamerat rundt underarmen. Det vil nok også bli en form for markering på dagens etappe - 15 år etter Casartellis død.Foto: SCANPIX
15-ÅRSMARKERING: Da Tour de France-feltet markerte 10-årsdagen for Fabio Casartellis fatale ulykke på Col de Portet-d'Aspet, syklet Lance Armsttrong med et hyllestbånd til sin avdøde venn og lagkamerat rundt underarmen. Det vil nok også bli en form for markering på dagens etappe - 15 år etter Casartellis død.Foto: SCANPIX Vis mer

Tre dager seinere vant Armstrong sin andre Tour-etappeseier i karrieren, og dediserte triumfen til sin avdøde lagkamerat ved å peke mot himmelen.

Da Tour-feltet markerte 10-årsdagen for den fatale Casartelli-ulykken ved minnemonumentet på Col de Portet-d'Aspet, var det en annen av hans lagkamerater fra tida i Motorola, George Hincapie som vant etappen.

Snart slutt på sjansene
Armstrong har vanskelig for å se at han får tillatelse av sammenlagtfavorittene til å gå i brudd i jakten på en symboltung triumf. I stedet han stole på egne kvaliteter, og komme seg med i front over ukategoriserte Port de Balés mot slutten av etappen.

- De kommer ikke til å la meg stikke avgårde tidlig, så man er nødt til å ha klatrebeina i orden, poengterer han.

Det står uansett ikke på viljen, og beina burde være relativt uthvilte sammenlignet med konkurrentene etter at han slapp seg tidlig ned på gårsdagens etappe.

- Jeg kommer til å gjøre mitt beste, men som alle vet, er vi i ferd med å gå tom for sjanser, lover Armstrong.