Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Vil ikke at en 12 år gammel gutt eller jente skal ha en oksygenmaske på ønskelisten sin

Skipresidenten har kontaktet FIS.

VIL FORBY OKSYGENMASKER: Skipresident Erik Røste har vært i kontakt med FIS.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL FORBY OKSYGENMASKER: Skipresident Erik Røste har vært i kontakt med FIS. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det finske langrennslandslagets bruk av oksygenmasker har skapt sterke reaksjoner. Enn så lenge er de lovlig både i trening og konkurranse, siden de ikke er på forbudslisten til Det internasjonale antidopingbyrået (WADA).

Norge vedtok i 2003 at all bruk av kunstig oksygentilførsel ikke var akseptert. Det har fått skipresident Erik Røste til å ta kontakt med Det internasjonale skiforbundet (FIS) i det som har blitt en svært omstridt sak.

- Vi ønsker ikke at toppidretten skal fjerne seg mer enn nødvendig fra det som barn og unge kan assosiere seg med. Det handler om hvordan vi har lyst til å framstå. Jeg ønsker ikke at en 12 år gammel gutt eller jente skal ha en oksygenmaske på ønskelisten sin, sier Røste til Dagbladet onsdag ettermiddag.

Fikk svar umiddelbart Professorer på idrettsfysologi har forklart til Dagbladet at bruken av maskene vil gi store utslag. I mailen som ble sendt til FIS mandag morgen ga Røste uttrykk for hvordan Norges Skiforbund stilller seg i saken. I tillegg ville han ha svar på hvordan FIS ser på bruken av maskene.

Tilbakemeldingen lot ikke vente på seg.

- Vi fikk umiddelbart et svar hvor de sa at de allerede hadde tatt kontakt med WADA med det utgangspunkt at de ønsker å forby bruken av kunstig tilførsel av oksygen i konkurranser. Det er jeg veldig glad for. Så er det sånn at WADA bestemmer reglene og FIS forholder seg til dem.

- Hvordan ser du for deg den videre saksgangen?

- I og med at FIS allerede har tatt det opp med WADA er problemstillinegn adressert til de som kan innføre et forbud. Så treffer jeg og andre i Norges Skiforbund representanter fra FIS i ulike sammenhenger, og vi vil følge det opp - både uformelt og i offisielle fora hvis det blir aktuelt. Det første møtet vi skal på er kongressen i juni, sier Røste.

Ønsker totalforbud Norge innførte forbud mot høydehus og annen form for kunstig tilførsel av oksygen allerede i 2003. Nå har FIS foreslått å forby maskene finnene bruker i konkurranser. Det åpner imidlertid for at det fortsatt kan være lov å bruke dem i trening, noe Røste ikke ønsker.

- Sammen med resten av norsk idrett jobber vi mot et internasjonalt forbud av bruk av all kunstig tilførsel av oksygen, sier Røste.

- Hva synes du om at finnene likevel vil bruke maskene?

- Min og Skiforbundets holdning er veldig klar. Vi ønsker at det skal forbys og det vil vi jobbe aktivt mot. Det forteller ganske klart hva vi mener om det. Vi vil ikke se utøvere med oksygenmasker.

Professor i idrettsfysologi Jostein Hallén har tidligere sagt til Dagbladet at han trodde nyheten om maskene kunne brukes lovlig ikke var sann.
 
- Jeg trodde dette var en spøk først. Å tillate disse maskene i konkurranse bygger på total kunnskapsløshet. Maskene har enorm effekt, selvsagt spesielt i høyde, sa Hallén i helga.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media