DE NORSKE HÅPENE: Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd er de store norske håpene i VM, og har med seg Alexander Kristoff. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
DE NORSKE HÅPENE: Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd er de store norske håpene i VM, og har med seg Alexander Kristoff. Foto: Heiko Junge / Scanpix .Vis mer

Vil ikke at Thor og Edvald skal finstudere VM-løypa

- Det kan høres merkelig ut, sier sportssjef Kjærgaard.

||| (Dagbladet): I dag testet de norske VM-rytterne, med unntak av Thor Hushovd, løypa som er blitt omtalt som i overkant tøff til at de beste spurterne vil greie å henge med.

For å tilpasse seg den australske døgnrytmen optimalt har det norske laget reist ned rekordtidlig, en uke før normalt, og sånn sett har rytterne all verdens tid til å gjøre seg lommekjent med løypa.

Sportssjef Steffen Kjærgaard er imidlertid skeptisk til å bruke for mye tid i traseen.

Redd for metning
- Det er fordelaktig å bruke litt tid, men det kan fort bli mettende. Sykler man for mange runder i løypa kan man bli overfokusert på å bli kjent med den. Det høres kanskje merkelig ut, men for en syklist trenger det ikke være spesielt. Våre ryttere har syklet ro runder i løypa i dag, og så blir det to, tre til på tirsdag. Det tror jeg er tilstrekkelig, sier han til Dagbladet.

- Hvordan opplevde de løypa i dag?

- Jeg har ikke fått oppdatert meg skikkelig på hvordan de opplevde det ennå, men jeg tror de synes det gikk greit. Det var ikke noen store overraskeler.

Langt viktigere enn å finstudere løypa er det å akklimatisere rytterne til australsk døgnrytme (åtte timer foran) raskest mulig, mener Kjærsgaard.

- Det viktigste med å dra ned tidlig var ikke å finstudere løypa, men å ta tidsforskjellen så smidig som mulig, sier han.

To stigninger
Herrenes fellesstart går over hele 260 kilometer, og innledes med 85 rolige kilometer fra Melbourne til Geelong. Deretter skal de sykle en 15,9 kilometer lang runde 11 ganger.

På denne runden skal de over en 2. kategori på 1,1 kilometer med 9,1 prosent stigning, en drøy mil fra målgang. Så følger en utforkjøring, en ny stigning på 650 meter og med 7,9 prosents stigning. Det flater ut inn mot mål, men de siste par 100 meterne går i slak motbakke.

I går ble Kjærgaard sitert av TV 2 på at løypa var tøffere enn han hadde trodd på forhånd.

I dag ønsker han å moderere seg noe.

- Jeg undrer meg litt hvordan det kom fram. I en bisetning svarte jeg vel at det var litt hardere enn jeg trodde. Det jeg forsøkte å uttrykke var bare at bakke nummer to var litt brattere enn det jeg antok. Men den er desto kortere, for det er ikke flere høydemeter, sier han.

Tror ikke på Cavendish
Kjærsgaard har tidligere gått langt i avskrive en mann som Mark Cavendish, men den britiske spurtkanonen var oppstemt etter å ha sett nærmere på traseen.

Riktignok har han bare to mann til å hjelpe seg i motsetning til på HTC Colombia, men klatringene var ikke så ille som han fryktet. Det eneste han bekymrer seg over er en S-sving etter Queen's Park bridge, like før den siste klatringen, som han tror vil avgjøre hele løpet.

Steffen Kjærgaard synes Cavendish er for optimistisk på egne vegne,.

- Jeg synes han kom med en rimelig detaljert vurdering på et altfor tidlig tidspunkt. Det er vanskelig å mene noe bombastisk om det han sier, men jeg tror han vurderer løypa for optimistisk med tanke på seg selv. Jeg står på det jeg har sagt tidligere, jeg tror ikke det blir noen massespurt.

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har selskap av Alexander Kristoff, som er innstilt på å gjøre en jobb for de to andre.

- Hva har dere planlagt om Hushovd og Boasson begge sitter med på den siste runden, og begge sier de har gode bein?

- Jeg regner med at begge to er såpass åpne og ærlige at de greier å ta en beslutning på det underveis, svarer Kjærsgaard.

Som Flandern Rundt
Han mener løypa har mye til felles med et klassikerritt som Flandern Rundt.

- Det vil være sterk sammenheng mellom resultatlista her og en typisk resultatliste i Flandern Rundt. Men forskjellen er at det rittet går i Belgia i april, mens dette går i Australia i oktober. Hvem som er i form i april og oktober kan variere. Det kan bli alt fra 25 grader og sol til fire grader og regnvær.

- Er de norske seniorgutta nær toppformen?

- Det tror jeg. Hvis man ser på hva de gjort de siste månedene alle tre, er jeg trygg på at de er i bra slag. De er ekstremt motiverte. Vi kjører et testløp til søndag (i Herald Sun World Cycling Classic Ballarat) hvor de fleste av de vi har med oss skal være med. Kanskje også Thor Hushovd (ankom Australia i går kveld).

Kjærgaard tror klimaet i Australia på denne tiden av året, det begynner så smått å bli vår «down under», kan favorisere de norske. I tillegg til herrene skal også damene og U23-gutta i aksjon.

- Det er norske forhold her nede. I tidligere VM har vi hatt en utfordring med varmen. Det skal vi slippe unna her, sier han.

STOLER PÅ AT RYTTERNE ER ÆRLIGE: Hvis Hushovd og Boasson Hagen begge henger med mot slutten, og begge har gode bein, stoler sportssjef Steffen Kjærgaard på at de sammen tar en beslutning om hvem som skal hjelpe den andre. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
STOLER PÅ AT RYTTERNE ER ÆRLIGE: Hvis Hushovd og Boasson Hagen begge henger med mot slutten, og begge har gode bein, stoler sportssjef Steffen Kjærgaard på at de sammen tar en beslutning om hvem som skal hjelpe den andre. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer