Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke delta i OL før alt er under kontroll

Norges idrettsforbund mener det er uforsvarlig å sende norske utøvere til OL, før pandemien har gitt seg.

OL SOM PLANLAGT: Japan mener OL vil gå som planlagt fra og med 24. juli. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / NTB Scanpix
OL SOM PLANLAGT: Japan mener OL vil gå som planlagt fra og med 24. juli. Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Norges idrettsforbund skriver følgende i en pressemelding:

«Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har i dag sendt et brev til president Thomas Bach i Den internasjonale olympiske komité (IOC). I brevet uttrykker NIF bekymring for den vanskelige situasjonen i Norge og på verdensbasis, som følge av pandemien. NIF ber IOC om at OL i Tokyo 2020 ikke gjennomføres før pandemisituasjonen er under kontroll. NIF ber samtidig om å få innsikt i de sentrale milepælene som leder frem til en endelig avgjørelse for gjennomføring av OL i Tokyo 2020.»

Dermed har pipa fått en annen lyd.

Kjøll fikk blant annet kritikk av Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther etter en pressemelding tidligere i uka, hvor hun poengterte at de forholdt seg til IOC. Sæther skrev blant annet følgende

«Norsk idrett gjør som IOC-president Thomas Bach vil. Det er da det skal blinke rødt, kime i klokker og tennes varde over hele landet vårt: For når ble norsk idrett underlagt IOC?»

Les hele kommentaren til Sæther her:

- Ikke forsvarlig

- På bakgrunn av den høyst uavklarte situasjonen i Norge og i store deler av verden for øvrig, er det verken forsvarlig eller ønskelig å sende norske utøvere til OL eller Paralympics i Tokyo til 2020 før verdenssamfunnet har lagt denne pandemien bak seg, sier idrettspresident Berit Kjøll nå.

Kjøll presiserer at uansett utfall av IOCs beslutning, vil NIF gjøre selvstendige nasjonale vurderinger knyttet til egne utøvere og deres deltakelse i OL og Paralympics i Tokyo.

IKKE FORSVARLIG: Det mener Berit Kjøll. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
IKKE FORSVARLIG: Det mener Berit Kjøll. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Helse og sikkerhet trumfer alle andre hensyn og utøvernes stemme vil her utgjøre en viktig del av vårt samlede beslutningsgrunnlag, sier Kjøll avslutningsvis.

- Missnøye

Flere idrettsutøvere har den siste tiden gitt uttrykk for at de kan bli tvunget til å ta en helserisiko dersom OL skal gå som planlagt i juli og august.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) vedgår at forutsetningene for å skulle arrangere et sommer-OL i Tokyo om fire måneder langt fra er ideelle, skriver NTB.

Sommer-OL skal etter planen avholdes fra 24. juli til 9. august. OL-ilden ble torsdag overlevert fra Hellas til Japan i en seremoni lukket for offentligheten.

Norges idrettsforbund uttalte torsdag i en pressemelding at hensynet til utøvernes sikkerhet og helse trumfer alle andre hensyn når det avgjøres om Norge skal sende deltakere til OL og Paralympics, og at man vil lytte til utøverne før avgjørelsen treffes.

Japans statsminister Shinzo Abe insisterte for en snau uke siden på at OL vil gå som planlagt.

Hele Norges coronakart