Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sebastian Coe vil fortsatt utestenge Russland

Vil ikke gjøre som IOC: - Vi har et ansvar for å beskytte rene utøvere

Får levert rapport på situasjonen i Russland av norsk komitéleder neste uke.

FIKK IKKE DELTA: Tidenes beste kvinnelige stavhopper Jelena Isinbajeva var en av mange russiske friidrettsutøvere som ikke fikk delta i OL i Rio 2016 etter at IAAF nektet alle russiske utøvere deltakelse i internasjonale stevner. Foto: NTB Scanpix
FIKK IKKE DELTA: Tidenes beste kvinnelige stavhopper Jelena Isinbajeva var en av mange russiske friidrettsutøvere som ikke fikk delta i OL i Rio 2016 etter at IAAF nektet alle russiske utøvere deltakelse i internasjonale stevner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IOC har tillatt Russland å delta i OL igjen, kun få dager etter lekene i Pyeongchang er over. Til tross for at to russiske utøvere ble tatt for doping underveis i lekene bekreftet Thomas Bach tidligere denne uka at Russland igjen fikk innpass til å delta under eget flagg i OL i Tokyo om to år.

Hos det internasjonale friidrettsforbundet har imidlertid president Sebastian Coe lovet at de fortsatt vil sette tøffe krav for å åpne for russiske utøvere til å delta på nytt.

Det skriver The Guardian.

På grunn av den statsstøttede, systematiske av russiske idrettsutøvere har Russland vært utestengt fra all internasjonell friidrett siden november 2015. Utøvere fra landet har vært nødt til å få godkjennelse av et uavhengig dopingkontroll-komité for å kunne konkurrere som nøytrale utøvere.

Enn så lenge har kun 22 russere har blitt godkjent for å konkurrere i 2018.

Coe har signalisert at organisasjonens strenge holdning mot Russland ikke vil mykne før deres uavhengige komité er klare på at russiske utøvere konkurrerer på like vilkår som andre lands utøvere.

- Vi har et ansvar for å beskytte rene utøvere. Inntil vi er helt overbevist om at russiske utøvere har møtt kriteriene vi har satt, og godtatt dem, så er vårt ståsted ikke urimelig, sier Coe til The Guardian.

Norsk komitéleder leverer rapport

Lederen av IAAFs uavhengige komité er norske Rune Andersen. Tirsdag neste uke vil nordmannen legge fram en rapport for IAAFs eksekutivkomité om antidopingarbeidet i Russland.

Andersen har tidligere gjort det klart at suspensjonen ikke kommer til å bli løftet før RUSADA, Russlands antidopingbyrå igjen er godkjent uten oversyn av andre antidopingbyråer.

STRENGERE KRAV: Lord Sebastian Coe, president i IAAF lover at friidrett vil være strengere enn IOC i godkjennelse av konkurrerende russiske utøvere. Foto: NTB Scanpix
STRENGERE KRAV: Lord Sebastian Coe, president i IAAF lover at friidrett vil være strengere enn IOC i godkjennelse av konkurrerende russiske utøvere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coe, som selv var en av verdens beste mellomdistanseløpere på 80-tallet, ønsker ikke å snakke om IOCs avgjørelse om å gjeninnsette den russiske olympiske komité etter kun tre måneders suspensjon, men indikerte at han er fornøyd med at IAAF kjører sitt eget løp mot Russland.

- Jeg kan ikke kommentere det videre, men vi har et helt annerledes system. Det er annerledes fordi det er opptil det internasjonale særforbundet å ha kontroll over egne kvalifikasjonsregler, sier Coe.

- IOC aksepterte det før Rio. De aksepterte at IAAF hadde bestemmelsesrett til å si «nei, vi godtar ikke at dette systemet møter kriteriene som vi har satt for oss selv.» Russland vil returnere når de har møtt kriteriene og ikke før, sier Coe til the Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!