«Vil ikke ha mine barn i toppidretten»

Idrettslege Jim Stray Gundersen (49) har sett så mye av medaljens bakside at han fraråder sine egne barn å satse på toppidrett når de blir eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter 25 års arbeid mot doping har norsk-amerikanske Jim Stray Gundersen sett hvor mye møkk som kan ligge bak et sjarmerende og pent gullsmil, og han ramser opp tre grunner til at han vil at hans egne barn skal satse på andre ting enn idrett:

- På grunn av doping er toppidretten i dag en arena hvor man taper selv når man egentlig skulle ha vunnet. Det er en arena hvor man opplever at folk ikke følger regler, og - ikke minst - toppidretten er en arena hvor «the bad guys often win».

Står bak SAFE

Jim Stray Gundersen er mannen bak den mye omtalte SAFE-testen - som i dag er en av de beste metodene for å avsløre bruk av syntetisk EPO, bloddopingmiddelet som er svært effektivt i utholdenhetsidretter.

Metoden brukes i dag av det internasjonale skøyteforbundet, men den internasjonale olympiske komité (IOC) sa nei til å benytte den under OL i Salt Lake City.

SAFE-testen kan avsløre blodmanipulasjon ved å screene utøvernes blod over en periode, og på den måten plukke ut unormale verdier.

I løpet av de tre siste åra har idrettslegen, som er ansatt i Olympiatoppens høydeprosjekt, samlet inn 2500 blodprøver fra 1000 forskjellige idrettsutøvere innen skøyter, skiskyting, langrenn, kombinert og kortbaneløp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer