«Vil ikke ha mine barn i toppidretten»

Idrettslege Jim Stray Gundersen (49) har sett så mye av medaljens bakside at han fraråder sine egne barn å satse på toppidrett når de blir eldre.

Etter 25 års arbeid mot doping har norsk-amerikanske Jim Stray Gundersen sett hvor mye møkk som kan ligge bak et sjarmerende og pent gullsmil, og han ramser opp tre grunner til at han vil at hans egne barn skal satse på andre ting enn idrett:

- På grunn av doping er toppidretten i dag en arena hvor man taper selv når man egentlig skulle ha vunnet. Det er en arena hvor man opplever at folk ikke følger regler, og - ikke minst - toppidretten er en arena hvor «the bad guys often win».

Står bak SAFE

Jim Stray Gundersen er mannen bak den mye omtalte SAFE-testen - som i dag er en av de beste metodene for å avsløre bruk av syntetisk EPO, bloddopingmiddelet som er svært effektivt i utholdenhetsidretter.

Metoden brukes i dag av det internasjonale skøyteforbundet, men den internasjonale olympiske komité (IOC) sa nei til å benytte den under OL i Salt Lake City.

SAFE-testen kan avsløre blodmanipulasjon ved å screene utøvernes blod over en periode, og på den måten plukke ut unormale verdier.

I løpet av de tre siste åra har idrettslegen, som er ansatt i Olympiatoppens høydeprosjekt, samlet inn 2500 blodprøver fra 1000 forskjellige idrettsutøvere innen skøyter, skiskyting, langrenn, kombinert og kortbaneløp.

De kodede svarene er det bare Stray Gundersen som sitter på, men trolig sitter han på en dopingbombe som ville rystet idrettsverdenen om de ble kjent.

Jim Stray Gundersen

Alder: 49 år

Yrke: Lege, som jobber med olympiatoppens høydeprosjekt.

Bosted: Oslo.

Sivil status: Gift. Fire barn.

Aktive barn

Hans egne barn - Kirsten (12), Kjell (11), Sten (8) og Gunnar Odd (5) - er alle aktive og glad i idrett.

- De driver med langrenn, alpint, snowboard og terrengsykling. Utholdenhetsidretter hvor EPO har stor virkning. Jeg blir sint av å tenke på at de en gang kanskje skal konkurrere mot juksere, mens vi bare skal smile og si «bra løp» til de som vinner. Med mindre det skjer en stor endring, vil jeg ikke at barna mine skal oppleve det, sier Jim Stray Gundersen.

Høsten 1997 ledet han sammen med idrettsprofessor Roald Bahr og Kåre Birkeland fra Aker sykehus et prosjekt som forsket på EPO, hvor håndplukkede utøvere ble gitt EPO. I Dagbladet i går fortalte triatleten Ole Richard Holm-Olsen fra Halden om den enorme framgangen han fikk etter EPO-injeksjonene. I artikkelen slo Jim Stray Gundersen fast at ingen av de som ble systematisk dopet i fire uker ville blitt avslørt for bloddoping i OL.

- Det sier alt om hvor enkelt det er å jukse, sier Stray Gundersen.

- Hva tror du om framtida?

- Jeg har håp om at den ikke blir så ille som de siste 20 åra.

GØY MED IDRETT - ENN SÅ LENGE...: Lege Jim Stray Gundersen har jobbet mot antidoping i 25 år, og ønsker ikke at hans egne barn skal satse på toppidrett. Her hopper han trampoline med (fra v.) Gunnar Odd (5), Sten (8), Kjell (11) og Kirsten (12).