- Vil ikke ha proffer

SYDNEY (Dagbladet): Danmark - Norge 28-26. - Det er surt å tape, men det er ikke verdens undergang. Håndball er ikke det viktigste i livet mitt, sier Else-Marthe Sørlie.

Den uttalelsen er musikk for trener Marit Breivik. Hun oppfordrer samtlige landslagsjenter til å fylle livet med mer enn håndball. Rendyrka proffer, som det kryr av i fotball, det vil hun slett ikke ha.

- Nei, jeg vet nå ikke hvor meningsfylt det kan være, sier Breivik lett sakrastisk.

- For meg er det i alle fall viktig at jentene har noe mer å fylle livet sitt med - som jobb eller skolegang.

- Det er bare sunt at spillerne ferdes i andre miljøer, får andre impulser og har en annen forankring i livet, sier Breivik.

- Det gjør at de også tenker på andre ting enn håndball og har en trygg plattform å stå på den dagen det skulle oppstå en skade eller karrieren tar slutt.

Til å leve av

De beste spillerne i de beste klubbene i Norge begynner å nærme seg lønninger det går an å leve godt på.

Og det skulle kanskje være naturlig å tro at en trener gjerne ville ha spillere som konsentrerte seg om idretten 24 timer i døgnet - og ingenting annet.

- Nei, sier altså Breivik. Hun råder samtlige spillere til å planlegge en utdannelse kombinert med håndball-satsingen. Til gjengjeld er forbundet behjelpelige med å ordne med fri til kamper og samlinger, og til å tilrettelegge for eksamener - som har en lei tendens til å kollidere med store mesterskap.

- Det skjer stadig vekk. Men vi kontakter ambassader og konsulater, og får det til på et vis, sier Breivik.

Samtlige aktive

Jentene har tatt Breivik på ordet. Samtlige er enten i jobb eller i en utdanningssituasjon.

- Det er jeg veldig tilfreds med, sier Breivik.

Norges beste i går, Else-Marthe Sørlie, studerer markedsøkonomi, og synes det er vel så viktig som håndballen.

- Håndball er bare en del av livet mitt. En morsom del, men ikke den største eller viktigste.

- Det håper jeg heller aldri den blir. For skjer det, at alt dreier seg om håndball, er jeg redd jeg blir en dårligere spiller, sier Else-Marthe-Sørlie.