Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke jakte på verdensrekorden

Historiske Thorkildsen vil heller utvide medaljesamlinga.

GULLKYSSET: Andreas Thorkildsen fikk et seierskyss av Christina Vukicevic etter VM-triumfen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GULLKYSSET: Andreas Thorkildsen fikk et seierskyss av Christina Vukicevic etter VM-triumfen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

BERLIN/OSLO (Dagbladet.no): Andreas Thorkildsen fikk et fortjent seierskyss av samboer Christina Vukicevic etter dagens VM-triumf i den tyske hovedstaden.

27-åringen var overlegen i finalen, og vant medaljen han mangler i samlingen sin. Som første spydkaster i verden har han nå gull fra OL, VM og EM.

Og han har ikke tenkt til å gi seg med dette.

GULLET HAN MANGLET: Nå er Andreas Thorkildsen også verdensmester. Til venstre Guillermo Martinez (Cuba, sølv) og til høyre Yukifumi Murakami (Japan, bronse). Foto: EPA
GULLET HAN MANGLET: Nå er Andreas Thorkildsen også verdensmester. Til venstre Guillermo Martinez (Cuba, sølv) og til høyre Yukifumi Murakami (Japan, bronse). Foto: EPA Vis mer

- Jeg håper å fortsette så lenge kroppen og motivasjonen holder, og foreløpig er det ikke noen fare med noen av delene. Jeg fortsetter gjerne til 2016, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Tenker ikke på rekorden
Det kan med andre ord bli trangt i troféskapet til Thorkildsen.

Sørlendingen innrømmer at det er seire og medaljer han kommer til å jakte på også i framtida. Verdensrekorden til Jan Zelezny (98,48 meter) ofrer han ikke en tanke.

TO LENGSTE: Andreas Thorkildsen hadde de to lengste kastene i Berlin. Foto: REUTERS
TO LENGSTE: Andreas Thorkildsen hadde de to lengste kastene i Berlin. Foto: REUTERS Vis mer

- Jeg synes det er mer inspirerende å vinne konkurranser enn å jage lengder, sier Thorkildsen.

Hvis han skulle hatt som mål å kaste nærmere 100 meter, måtte han lagt om hele konkurranseopplegget sitt. På moderne anlegg er det nemlig bortimot umulig å nærme seg den tsjekkiske rekorden. Dagens anlegg er innrammet av tribuner og utøverne må kaste på mer åpne stadioner for å ha mulighet til å nå slike lengder.

Forbi Hattestad
I dag viste Thorkildsen nok en gang hvilken konkurransemann han er. Etter en kvalifisering som ikke skremte noen, viste han med andrekastet sitt at han ikke var villig til å gi noen av konkurrentene noe gullhåp i ettermiddag.

DEN STØRSTE: Ingen i Norge har flere mesterskapsmedaljer enn Andreas Thorkildsen. Foto: REUTERS
DEN STØRSTE: Ingen i Norge har flere mesterskapsmedaljer enn Andreas Thorkildsen. Foto: REUTERS Vis mer

Han klasket til og spydet landet på 89,58 meter. Allerede da spydet forlot hånda skjønte han at det fort kunne bli gullkastet.

- Jeg kjente med en gang at det var et treff.

Ei som har truffet bra tidligere, er Trine Hattestad. Spyddronningen er nå innhentet av Thorkildsen. Begge har seks internasjonale medaljer, men Thorkildsen har flere gull - og han er dermed tidenes største friidrettsutøver i Norge.

- Jeg får ta det sjuende også, sånn at jeg blir den største.

Hans tredje beste kast
- Jeg vil si at 89,59 meter her på denne store arenaen uten vind er bra kasting. Det er det tredje beste kastet jeg har gjort på en så stor arena. Jeg kjente også at det som ble vinnerkastet, var et bra kast, men hvor bra vet jeg ikke. Det må jeg se på video først

Akkurat som i OL i fjor tok han raskt kommandoen i konkurransen. I Beijing tok han styringen allerede i den første omgangen, mens han ventet til annenomgangen før han var i suveren ledelse på Olympiastadion i Berlin.

- Det første kastet mitt (77,80) var mer et tilpasningskast. Ofte har jeg slike kast i konkurransene, så det var ikke noe å bry seg med, mente Thorkildsen. Han var skikkelig giret søndag ettermiddag.

På de siste seks internasjonale mesterskapene har Thorkildsen ikke bare sikret seg full pott i antall medaljer. Det er blitt fire gullmedaljer og to sølv. Han innledet dominansen sin med OL-gullet i Aten i 2004, fortsatte med VM-sølv i 2005, vant gullet i Göteborg-EM i 2006, fikk nytt sølv i VM i 2007, vant et suverent OL-gull med olympisk rekord i 2008 og knuste konkurrentene i Berlin-VM.

- Det er klart det er morsomt å være den første som vinner gull i EM, VM og OL.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling