Vil ikke legge seg borti Armstrongs comeback

- Er kun mellom Amstrong selv og arrangøren, sier USAs sykkelforbund.

 UTESTENGT:  Lance Armstrong er utestengt på livstid, etter å ha innrømmet å ha dopet seg systematisk hele sin karriere. USAs sykkelforbund vil likevel ikke gjøre noe for å hindre at han snart er tilbake på sykkelsetet, i et mosjonsritt. Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ / NTB Scanpix
UTESTENGT: Lance Armstrong er utestengt på livstid, etter å ha innrømmet å ha dopet seg systematisk hele sin karriere. USAs sykkelforbund vil likevel ikke gjøre noe for å hindre at han snart er tilbake på sykkelsetet, i et mosjonsritt. Foto: AFP PHOTO / NATHALIE MAGNIEZ / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): 20. juli gjør Lance Armstrong comeback på sykkelsetet.

Det blir første gangen han sykler i full offentlighet siden han i januar innrømmet å systematisk dopet seg gjennom hele karrieren.

Armstrong tenker å stille til start i The Register's Annual Great Bicycle Ride Across Iowa (RAGBRAI), sammen med ansatte fra hans egen sykkelbutikk i Texas.

Hovedpersonen selv sier han skjønner at deltakelsen hans ikke er et enkelt tema.

- Derfor oppfordrer jeg de som ønsker å high-five med meg til å gjøre det. Og de som ønsker å vise meg fingeren må gjerne gjøre det. Jeg er en stor gutt, og vet at som man reder, ligger man, sier Armstrong.

- Mellom Armstrong og arrangøren I april ble Lance Armstrong nektet deltakelse i en svømme-konkurranse av Det internasjonale svømmeforbundet.

USAs sykkelforbund har ikke tenkt til å gjøre noe liknende. Grunnen: RAGBRAI klassifiseres som mosjonsritt.

- RAGBRAI er ikke et sykkelritt. Det er et mosjonsritt, som går over flere dager i staten Iowa. Mosjonsrittet har ikke noe med USAs sykkelforbund eller andre olympiske-organer å gjøre. Derfor gjelder ikke Den olympiske komités anti-dopingregler for mosjonsrittet, skriver kommunikasjonsdirektør Bill Kellick i en e-post til Dagbladet.

Kellick skriver ingenting om hva sykkelforbundet mener om Armstrongs deltakelse, men at det er en sak som mellom arrangøren og syklisten.

- Lance Armstrong bryter ingen regler ved å delta, og har retten til å sykle på veien med andre mosjonistsyklister. Hans deltakelse er kun mellom Armstrong selv og arrangøren.

Sverta idretten President i Norges Cykelforbund, Harald Tiedemann Hansen, har ingenting til overs for at 41-åringen stiller opp i et sykkeritt, uansett om det er for mosjonister eller om det er for profesjonelle.

- Jeg synes det er å provosere. Han har sverta idretten vår så voldsomt. Og ved at han stiller opp slik som dette, så holder han den smertefulle prosessen sykkelsporten har vært gjennom ved like. Han vet at ved at han stiller opp, så får det mediedekning, sier sykkelpresidenten til Dagbladet.

Tiedemann Hansen forteller at han ikke ikke kjenner reglene for deltakelse i mosjonsritt i USA, men at det aldri ville skjedd i Norge.

- I Norge hadde dette vært uakseptabelt. For i Norge så er man utestengt fra alt hvis man blir utestengt, også fra mosjonsritt.