Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke løpe med maske i OL

Verdens raskeste om forurensingen.

(Dagbladet.no) Beijing er en av verdens mest forurensede hovedsteder. For noen dager siden ble den flotte svømmehallen åpnet i byen.

Kuben er delvis gjennomsiktig, men det tok ikke lang tid før OL-arenaen var tildekket av støv.

Tyson Gay har hørt utøvere snakke om at de vil bruke ansiktsmasker under lekene, for å holde luftveiene rene. Verdens raskeste mann vil imidlertid ikke bruke slikt utstyr.

- Folk har sagt til meg at jeg må bruke maske og annet beskyttelsesutstyr, men det kommer jeg ikke til å gjøre. Alle må løpe i den samme lufta, og jeg har ikke tenkt til å la det distrahere meg, sier Gay ifølge nyhetsbyrået AP.

Vil ikke fornærme

Flere amerikanske idrettsledere har sagt at deres utøvere ikke kommer til å konkurrere med masker - for å unngå å fornærme vertskapet i Kina.

Slik tenker også mannen som tok VM-gull på både 100 og 200 meter i fjor.

- Jeg kan ikke bruke maske, sier han.

image: Vil ikke løpe med maske i OL

Hurtigtoget regner med å komme til Beijing ei uke før OL-starten og han virker overbevist av tiltakene kinesiske myndigheter setter inn.

Planen er at flere store fabrikker skal legge ned arbeidet, mye byggevirksomhet skal stoppes og mer enn én million kjøretøy skal parkeres for å rense lufta mest mulig før verdens best trente idrettsutøvere kommer til byen.

Det er imidlertid ikke alle som tenker som Gay.

Vurderer å droppe maraton

Maratonløper Haile Gebrselassie holder seg unna Kina så lenge han kan. Han vurderer å droppe maratonløpet og i stedet konsentrere seg om 10 000-meteren.

- Forurensingen er den viktigste årsaken. Og når vi snakker om dette, handler det ikke bare om OL. Hva med dem som bor her. Det er de som virkelig får gjennomgå, sier han ifølge Associated Press.

Han legger oppkjøringen til lekene utenfor Kina og kommer til å bruke et par måneder til å bestemme seg for hva han skal gjøre i OL.

- Det blir vanskelig å gjennomføre et maratonløp i Beijing. Å løpe i mer enn to timer i slike forhold er veldig, veldig vanskelig. Det er tøft bare å gå, sier verdensrekordinnehaveren.

VIL LØPE SOM VANLIG: Verdensmester Tyson Gay (i midten) vil ikke fornærme arrangørlandet og kommer ikke til å løpe med maske i OL. Foto: AFP
VIL LØPE SOM VANLIG: Verdensmester Tyson Gay (i midten) vil ikke fornærme arrangørlandet og kommer ikke til å løpe med maske i OL. Foto: AFP Vis mer
TRE VM-GULL: Tyson Gay løp inn til to individuelle og ett stafettgull i OL i fjor.
BEKYMRET: Ingen har løpt et maraton raskere enn Haile Gebrselassie, men det er ikke sikkert han stiller på distansen i OL.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media