Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye vektregler i hopp

Vil ikke se flere slike skandalebilder. Stopper hoppernes nye slanking

Strammer inn på vektreglene i hopp for å hindre nye utbrudd av slankesykdom.

SYLTYNN VERDENSMESTER: Svenn Hannawald vant VM i skiflyvning i 2000, men da var han allerede en plaget gutt og alt for tynn. FOTO: Espen Rasmussen/Dagbladet.
SYLTYNN VERDENSMESTER: Svenn Hannawald vant VM i skiflyvning i 2000, men da var han allerede en plaget gutt og alt for tynn. FOTO: Espen Rasmussen/Dagbladet. Vis mer

COSTA NAVARINO (Dagbladet): I dag strammet hoppkomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS) inn på vektreglene i sporten. Selv om bakgrunnen for regelendringene er mer preventiv enn et omfattende helseproblem, er det alarmen som går i hoppsporten:

  • Dette er blitt en stadig mer populær vinteridrett som ikke vil se bildene av syke helter igjen.

Det skjedde sist gang for nesten 20 år siden med den tyske superstjernen Sven Hannawald i en nitrist hovedrolle som utsultet ung mann. Dengang fikk de syltynne hopperne oppslag i tysk media til skrekk og advarsel.

Likevel klarte ikke hoppsporten å gripe inn for å redde utøvernes sine. Etter å ha blitt førstemann som vant samtlige renn i den tysk østerrikske hoppuka 2001/02, gikk Hannawald inn i tung sykdomsperiode preget av mer tvangsslanking og depresjon.

Den hopprelaterte delen av sykdommen endte med at tyskeren la opp før hoppuka i 2004. Først da maktet sporten å samle seg om et regelverk med en BMI-grense som beskyttet hoppernes helse.

FOR noen år siden kom Hannawald ut med boka «Min høye flukt, mitt fall og min landing» som forklarte hva han hadde viklet seg inn i:

- Den gang skjønte jeg ikke hva som skjedde med meg. Kanskje ville en slik bok ha hjulpet sånn at jeg hadde oppsøkt de rette doktorene tidligere, fortalte han under lanseringen:

- Det tok fem. seks år å få kroppen på plass igjen. Men nå vet jeg i hvert fall at jeg ikke vil ødelegge den igjen, sa han:

- For meg var det å slanke seg eneste vei til suksess. Før jeg begynte slankingen, prøvde jeg alt annet. Utstyr, alle sportens ulike detaljer og sånt. Den fysiske treningen gjorde meg sterkere, men jeg ble også tyngre.

- Så var det en lagkamerat som viste hvor effektivt det var å være lett. Det var siste forsøk, og jeg fikk oppfølging av en lege som skulle sørge for at slankingen ikke ødela kroppen helt. Men i lengden er det jo ikke bra for helsa di at du veier så lite, oppsummerte Sven Hannawald kjølig sin egen historie.

er temaet igjen brennhett fordi de virkelig voksne i sporten ser tegn de ikke liker. Det er bra sett i en idrett som skiller seg ut med et usedvanlig godt grep på helse og sikkerhet. Seinest i vår ble nyvinningen Raw Air med sammenhengende ti dager med hopping avviklet uten en eneste skade.

Det resultatet forteller at den generelle helsetilstanden er sunn. Syke utøvere ville fått belastningsskader i et slikt tett konkurranseoppsett. Likevel har fortidas skandaler lært hoppmiljøet å sikre seg i tide.

KOM TILBAKE; Sven Hannawald er tilbake i hoppmiljøet som TV-ekspert. Her med suverene Kamil Stoch. FOTO: AFP/APA/Barbara Gindl
KOM TILBAKE; Sven Hannawald er tilbake i hoppmiljøet som TV-ekspert. Her med suverene Kamil Stoch. FOTO: AFP/APA/Barbara Gindl Vis mer

FOR å stoppe den ganske omfattende slankesykdommen ble hoppernes BMI sist gang i 2004 koblet til lengde på hoppskia:

  • . Ble du for lett, kostet det deg viktige centimetre med skiflate og hindret suksess.

Men på disse årene har det kommet utstyrsendringer i sporten som har gjort at hver centimeter skilengde ikke lenger føles så avgjørende. Det har ført til at flere hoppere sist vinter valgte kortere ski enn de kunne ha gjort. Dermed blir det også lettere for noen av utøverne å spekulere i mindre vekt.

Det er de valgene som har gjort hopplederne mistenksomme på hva som kan være på gang.

BERTIL PÅLSRUD; Norges mann i hoppkomiteen, er så absolutt blant de voksne i dette miljøet. På samme vis som han kjempet for å innføre den første BMI-regelen i 2004, har han fulgt opp for å få stengt snarveien via syk slanking.

I dag vedtok FIS at hopperne nå både må kvitte seg med støvler og hjelm før de blir veid i forbindelse med hver konkurranse. På det viset blir de alle ca 1,5 kilo lettere i forhold til skilengden.

Og virker ikke dette tiltaket, er neste steg et system der lavere BMI vil gi mye strengere staff i forhold til tapte centimetre med skilengde.

I DET hele tatt var dette en usedvanlig god dag for rutinerte Pålsrud på FIS-kongressen. I tillegg til den nødvendige innstramningen i vektreglene, var det han som drev fram saken til kvinnehopperne med en kompromissløs holdning til hva som kreves av voksne idrettsledere:

- Vi skal ikke lage regler for fortida. Våre regler gjelder framtida, sa han da resten av komiteen adskillig mer defensivt diskuterte behovet for å stryke den kvinnediskriminerende paragraf 407 i FIS-reglementet som fastslo at "kvinner ikke får hoppe i større bakker enn de med K-punkt på 118 meter":

- Det er nok av historiske avgjørelser for kvinner som er bestemt av en forsamling på 16 gamle menn, fortsatte Bertil Pålsrud med en ironisk referanse til hovedstyret i FIS som nettopp ser slik ut.

Nå ser det adskillig bedre ut for hoppsporten. Det skyldes ikke minst voksne ledere som ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media