Skiforbundet:

Vil ikke svare på nettsjokket

- Ikke rimelig å kommentere anonyme sitater, sier Norges Skiforbund om at flere unge langrennsløpere skriver om spiseproblemer på nett-tjeneste.

- VI ER IKKE BEHANDLERE: Utviklingssjef i Norges Skiforbund, Brit Baldishol, vil ikke kommentere de anonyme innleggene fra langrennsungdom. Generelt mener hun og Norges Skiforbund dette: - Langrennstrenere og foreldre skal ikke være behandlere, men drive forebyggende arbeid. Foto: NTB
- VI ER IKKE BEHANDLERE: Utviklingssjef i Norges Skiforbund, Brit Baldishol, vil ikke kommentere de anonyme innleggene fra langrennsungdom. Generelt mener hun og Norges Skiforbund dette: - Langrennstrenere og foreldre skal ikke være behandlere, men drive forebyggende arbeid. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag publiserte Dagbladet en større sak om langrennsjenter ned i 12-13-årsalderen som skriver anonymt om opplevde spiseforstyrrelser og et svært problemfylt forhold til mat og ernæring.

En 15 år gammel jente skriver at hun spiser minimale 500 kalorier om dagen, at hun har mistet menstruasjonen, fryser og er veldig sliten. Og at hun har begynt å spise en del mindre.

«Jeg føler at jeg må bli tynnere får å gå fortere på ski», skriver hun.

En annen 15-åring skriver at hun aldri har følt seg tynn nok til å være langrennsløper, fordi de andre jentene alltid har vært tynnere enn henne.

Til slutt har dette utviklet seg til en spiseforstyrrelse, mistenker jenta. Hun beskriver et måltidsregime med minimalt med mat. Til slutt i innlegget spør hun:

«Kan jeg dø, liksom?»

To psykologer, eksperter på spiseforstyrrelser, uttrykker stor bekymring for innleggene de har lest.

Norges Skiforbund har ikke ønsket å møte Dagbladet i forbindelse med denne saken.

Kommunikasjonssjef Gro Eide viser til at «Skiforbundet langrenn både i møter, intervjuer og telefonsamtaler gjennom høsten har svart opp og utdypet mange forespørsler fra Dagbladet i forbindelse med ernæring.»

Fordi forbundet nå er midt i skisesongen ber Eide om at «eventuelt ytterligere langrennsrelaterte spørsmål rundt tema ernæring sendes skriftlig.»

Ønsker ikke å svare

Dagbladet forela derfor Norges Skiforbund fire spørsmål i forbindelse med saken:

1. Hva er deres generelle inntrykk av å ha lest disse innleggene?

2. Innleggene og spørsmålene viser en del vonde beretninger fra langrenns-ungdom ned i 12-15-årsalderen som forteller om åpenbare problemer. Og der det - blant enkelte - tydelig har festet seg et inntrykk av at de må være tynnest mulig for å bli best. Hvor kommer disse forestillingene fra? Kan det tenkes at disse barna og ungdommene ser på forbildene sine på toppen, leser resultatlista og studerer kroppstypene som hevder seg best?

3. Når barn ned i 12-13- årsalder driver med slanking for å bli bedre på ski – og man vet at spiseforstyrrelser og forstyrrede spisemønster er tilstede i stort omfang i ungdomsgruppa i langrenn (ferske tall viser dette) - gjør forbund, klubber og trenere da nok for å motvirke dette? Vil det bli innført nye tiltak etter at problematikken har blitt satt på dagsorden denne høsten?

4. En barne- og ungdomspsykolog vi har intervjuet i forbindelse med saken sier følgende:

«Veien til norske OL- og VM-gull i langrenn er tydeligvis brolagt med en del anorektiske, spiseforstyrrede jenter.»

Hva sier dere til dette?

VIL IKKE SVARE: Norges Skiforbund avstår fra å svare konkret på Dagbladets spørsmål om nett-funnene. Foto: NTB / Shutterstock
VIL IKKE SVARE: Norges Skiforbund avstår fra å svare konkret på Dagbladets spørsmål om nett-funnene. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer

Utviklingssjef Brit Baldishol har ikke ønsket å svare på de enkelte spørsmålene, men svarer følgende på Dagbladets henvendelse:

- Som vi har kommunisert tidligere er vårt fokus forebyggende holdninger og opplæring rundt ernæringsproblematikken. Se vedlagte oversikt fra Norges Skiforbund Langrenn (NSFL) datert 16. november 2021, som viser hva vi gjør for å øke kompetansen rundt ernæring, helse og spiseproblematikk. Vi er avhengig av samarbeid med Sunn idrett og det offentlige tilbudet der dette er nødvendig. Vi evaluerer alle våre tiltak og prosesser, også rundt dette temaet.

- Ikke behandlere

Videre sier Baldishol:

- Vi går ut fra at det er forståelse for at det ikke er rimelig å kommentere anonyme sitater eller screenshots fra nettforum vi ikke får info om hvor er klippet fra.

Dagbladet opplyste så til Skiforbundet at innleggene er hentet fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets spørretjeneste ung.no, og spurte deretter om «det går an å si noe om dere ble overrasket?»

Og:

Er det noe som er bekymringsfullt, eller er dette som ventet?

Dette har ikke Norges Skiforbund besvart.

Her følger innledningen av den nevnte «oversikten» som forbundet viser til over, et skriv de har utferdiget i november i år, og som berører tematikken i generelle vendinger etter at Dagbladet satte fokus på temaet i høst.

«Ernæring – helse – spiseproblematikk

Hva gjør Norges Skiforbund Langrenn for å øke kompetansen rundt Ernæring, helse og spiseproblematikk?

Norges Skiforbund langrenn arbeider med kompetanseutvikling gjennom kurs og foredrag, e-kurs, webinarer, workshops, trenerseminar og gjennom et samarbeid med Sunn idrett, der skoler, klubber, kretser og team kan bestille foredrag.

Det er innslag av helse, ernæring og kosthold på ulike nivåer i utviklingstrappa, som i bokform distribueres ut til kursdeltagere, trenere og foreldre.

Det er viktig å huske på at utdanning og oppfølging i langrenn handler om å forebygge og avdekke spiseproblematikk.

Langrennstrener og foreldre skal ikke være behandlere, men drive forebyggende arbeid. Langrenn har tilgang til skadetelefonen i Norsk idrett, der har vi har gode erfaringer også med utøvere med spiseproblematikk og spiseutfordringer(…)

Filosofien i barne- og ungdomsidretten innenfor langrenn er utviklings- og mestringsorientert. Det betyr i praksis at det skal være lite fokus på marginer og prestasjoner, desto mer på miljø trivsel og utvikling. Vi har tro på at dette stimulerer til godt miljø og lite press og bør i så måte være forebyggende med tanke på spiseproblematikk sammen med god informasjon om kosthold og ernæring(…)»

- Hater mat

Slik lyder flere av innleggene Dagbladet har lest:

Et annet anonymt innlegg, av en 16 år gammel jente, har følgende tittel: «Jeg har gått ned i vekt, elsker å trene, men hater mat.»

En innsender forteller om store treningsmengder, bortfall av menstruasjon og en følelse av å være «tjukk hele tiden».

Minst ett av langrenns-barna forteller også om at hun har fått treningsforbud av foreldrene og barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling etter å ha fått anoreksi.

Jenta føler at «livet ikke er verdt å leve», fordi hun nå frykter å gå opp i vekt som inaktiv.

En av ski-jentene skriver fra en langrenns-samling. Hun innrømmer at hun aldri burde vært der siden hun er så syk av spiseforstyrrelse.

Ei jente bak et annet innlegg forteller at hun har gått ned ca. ti kilo på tre måneder, og at hun intenst teller kalorier. En annen sier hun sliter med tanker om mat og vekt hele tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer