- Vil ikke synge så høyt at tv-seerne hører meg

VM-jentene om nasjonalsangen.

• Følg VM-semifinalen direkte på Dagbladet.no klokka 17.30: Norge - Tyskland.

PARIS (Dagbladet.no): Dommerduoen står og tripper. De er egentlig klare til å blåse i gang kampen. Men først skal nasjonalsangene spilles.

De norske jentene snur seg til siden og ser opp mot det norske flagget oppunder taket. Trekker pusten. Åpner munnen.

«Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem.»


Stolte og ydmyke

Flere av landslagsjentene har gjort det over 100 ganger. Stått der, ofte på et parkettgulv langt fra Norge, og sunget for konge og fedreland.

For noen har det nesten blitt et rutineoppdrag, andre bommer fortsatt på teksten innimellom. Felles for dem alle er uansett at de blir veldig stolte og ydmyke i minuttene før kampstart.

Dagbladet.no har spurt alle landslagsjentene om hva de tenker på når nasjonalsangen spilles i hallen minuttene før kampstart:

- Vil ikke synge så høyt at tv-seerne hører meg

Katja Nyberg

Ikast, 88 landskamper.

- Jeg tenker på motstanderen og ser litt video i hodet mitt. Jeg ser for meg de situasjonene jeg regner med vil vente meg i kampen og hvem jeg skal stå mot. Det er snakk om de aller siste forberedelsene til kampen.

- Du har lært deg nasjonalsangen nå?

- Ja da, jeg kan den nå. Men av respekt for dem som står ved siden av meg synger jeg ikke så høyt.

Katrine Lunde Haraldsen

Viborg, 100 landskamper.

- Jeg tenker ikke på så veldig mye, annet enn at vi er veldig heldige som får lov til å være med på dette. Jeg synger med, men det går av seg selv så jeg slipper å konsentrere meg om det.

VI ELSKER: Det er ikke bare teksten til nasjonalsangen som surrer rundt i hodet til landslagsjentene før kampstart. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VI ELSKER: Det er ikke bare teksten til nasjonalsangen som surrer rundt i hodet til landslagsjentene før kampstart. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Tonje Nøstvold

Byåsen, 60 landskamper.

- Det er en veldig spesiell følelse. Du blir ekstra tent og blir klar til å kjempe for konge og fedreland.

- Og du har ikke problemer med teksten?

- Nei, så lenge vi holder oss til første vers går det bra. Jeg får en god følelse av nasjonalsangen og blir veldig bestemt på å gjøre alt jeg kan utpå banen. Det er tross alt ikke så mange som får oppleve dette.

Else-Marthe Sørlie Lybekk

Leipzig, 196 landskamper.

- Jeg prøver å ha fokus på kampen og oppgavene mine. Jeg synger, men kan fort dette ut og tenke på noe helt annet. Så ser jeg opp på flagget igjen, og våkner. Det er ikke akkurat den raskeste sangen, så det er litt vanskelig å synge med, selv etter å ha stått der nesten 200 ganger.

Gro Hammerseng

Ikast, 131 landskamper.

- Først og fremst tenker jeg på at jeg ikke skal synge så høyt at tv-seerne hjemme hører meg. Jeg har nemlig hørt andre gjøre det, og det er ikke så pent. Det er også veldig spesielt å høre nasjonalsangen bli sunget av en fullsatt hall. Da tenker jeg at jeg er heldig som får oppleve dette.

Vigdis Hårsaker

Byåsen, 126 landskamper.

- Du kjenner spenningen stige i kroppen og blir kanskje litt smånervøs. Og så tenker jeg kanskje litt på den spilleren jeg skal møte. Synginga går av seg selv, men jeg holder meg nok til miming på de høyeste tonene.

Terese Pedersen

Randers, 45 landskamper.

- Jeg blir spent og gleder meg veldig. Sommerfuglene flyr litt i magen og så tenker jeg at jeg skal inn og gi alt. Teksten går greit, den sitter i kroppen - selv om det ikke alltid er så lett å treffe på alle tonene.

Kari Aalvik Grimsbø

Byåsen, 23 landskamper.

- Jeg kommer i stemning av nasjonalsangen. Samtidig blir jeg litt ekstra nervøs og får en veldig fightervilje. Jeg vet at vi er veldig priviligerte, som får lov til å spille med flagget på skjorta. Derfor blir jeg veldig innstilt på å gjøre mitt beste.

Anette Hovind Johansen

GOG Svendborg, 93 landskamper.

- Det er fantastisk hver gang. Jeg er nesten litt overrasket over den gode følelsen jeg får. Jeg blir fylt med en stor stolthet.

- Og sangen går greit?

- Ja, jeg har jo stått der noen ganger nå.

Linn Jørum Sulland

Stabæk, 48 landskamper.

- Jeg gleder meg ekstra til kampstart når jeg står der og hører nasjonalsangen. Men jeg tenker ikke så mye på hendelsene som venter i kampen, så sånn sett er det et lite friminutt i forberedelsene. Jeg er ikke noe flink til å synge, men jeg synger likevel.

Linn-Kristin Riegelhuth

Larvik, 92 landskamper.

- Jeg føler meg privilegert som får lov til å stå der, og det betyr mye i hjertet mitt. Den er en flott oppladning til kampen, spesielt hvis det er stemning og synging på tribunen også. Jeg synger med den stemmen jeg har.

Kari Mette Johansen

Larvik, 92 landskamper.

- Jeg tenker at jeg skal synge riktig ... Det er gøy å stå der med de andre jentene og representere landet vårt.

Gøril Snorroeggen

Byåsen, 52 landskamper.

- Det er en veldig spesiell og god følelse. Jeg tenker at jeg skal ta i ekstra mye, siden jeg spiller for Norge. Samtidig blir jeg fylt med en stolthet, for det er jo ikke så mange som får lov til å være med på dette. Jeg er ikke så flink til å synge, men jeg nynner med.

Karoline Dyhre Breivang

Larvik, 134 landskamper.

- Jeg ser opp på flagget og tenker på at jeg må synge pent. Det er veldig spesielt å stå der og høre nasjonalsangen, og jeg tenker tilbake på de gangene vi har stått på toppen av pallen med gullmedaljer rundt halsen og hørt den samme sangen.

Marit Malm Frafjord

Byåsen, 40 landskamper.

- Jeg er fokusert på kampen og veldig klar. Jeg psyker meg også opp litt, men tenker ikke så mye på motstanderen der og da. Det har vi gjort oss ferdig med. Nasjonalsangen er litt vanskelig å synge, men jeg har fått det til én gang uten å gå ned. Da var jeg fornøyd.

Ragnhild Aamodt

Ikast, 102 landskamper.

- Jeg slapper mest av, for vi er jo ferdige med oppvarmingen. Nervene kommer ofte litt før kampstart, men akkurat under nasjonalsangen er jeg helt rolig. Jeg nyter stunden, kobler helt av og gleder meg til kampstart.

Marit Breivik

Landslagssjef og tidligere landslagsspiller.

- Jeg får lyst til å synge med en gang jeg hører den starter. Den gir meg en god kampfølelse og du blir ekstra klar. Jeg ser opp på flagget, og så tenker jeg på teksten. Ikke fordi jeg ikke husker teksten, men fordi jeg tenker gjennom det vi faktisk synger. Jeg nyter rett og slett å stå der.

PS! Kari Aalvik Grimsbø og Linn Jørum Sulland står over kveldens semifinale mot Tyskland.

KANSKJE PÅ BANKETTEN: Etter EM-seieren i 2006 viste jentene at det ikke er viljen det kommer an på når det gjelder synginga.