IRRITERER SVENSKENE: Sprinttrener Ulf Morten Aune skaper harme i Sverige, etter at han ifølge dem forsøkte å få Emil Jönsson disket. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
IRRITERER SVENSKENE: Sprinttrener Ulf Morten Aune skaper harme i Sverige, etter at han ifølge dem forsøkte å få Emil Jönsson disket. Foto: Heiko Junge/SCANPIXVis mer

- Vil ikke synke ned på Aunes nivå

Svenskene raser mot norsk trener og mener Northug er OLs pinligste.

|||WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Den norsksvenske kranglingen roet seg litt i takt med den skuffende norske OL-åpningen, men i går kveld blusset den opp igjen.

Så til de grader.

Den norske leiren ga uttrykk for at det å banke Emil Jönsson - den kanskje største favoritten - var omtrent like viktig som selv å stake seg opp på pallen.

- Nå kan han bare legge opp, sa Petter Northug.

- Emil har ikke nervene for et OL, sa sprinttrener Ulf Morten Aune.

BRONSEGUTTEN: Petter Northug på vei fra skistadion, som bronsegutt. Foto: ARNT E. FOLVIK
BRONSEGUTTEN: Petter Northug på vei fra skistadion, som bronsegutt. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Fikk advarselOver grensa reagerer de selvfølgelig kraftig. Også dem med norsk pass i Sverige synes hetsen nesten nærmer seg en forfølgelse.

- Den måten Ulf Morten Aune har opptrådt på i dag ..., nei, jeg vil egentlig ikke synke ned på det nivået og kommentere det, sier den norske Sverige-treneren Arild Monsen til Expressen.

- Hva gjorde Aune?

- Rett etter prologen, hvor Emil feilaktig risikerte å bli disket, var Aune i gang og mente at Emil skulle bli diskvalifisert.

Jönsson fikk en advarsel av juryen, men juryen mottok ingen protest fra det norske laget eller noen av de andre nasjonene.

PROVOSERT: Den norske Sverige-treneren Arild Monsen reagerer på Ulf Morten Aunes utspill. 
Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
PROVOSERT: Den norske Sverige-treneren Arild Monsen reagerer på Ulf Morten Aunes utspill. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX Vis mer

- Det ble ikke levert inn noen protest, men vi mottok en rapport fra startansvarlig på (Hanna) Falk og Jönsson. Så hadde vi en mann som sjekket videobildene. Vi bestemte oss for en mild reaksjon, sier det russiske jurymedlemmet Georgy Kadykov til Dagbladet.

Presiserte startprosedyreneJönsson startet med stavene bak pinnene, noe han ifølge de svenske lederne alltid har gjort. Vegard Ulvang er formann for langrennskomiteen i FIS og han sier de understreket startprosedyrene dagen før konkurransen.

- Det ble presisert på lagledermøtet tirsdag at stavene skulle plasseres foran pinnen. Det er en tendens til at noen forsøker å få en flying start. I en gren der hundredelene teller kan du tjene tideler på det, sier den tidligere mesterløperen til Dagbladet.

I går var det derimot ikke startmåten som avgjorde sprinten.

Jönsson viste lenge at han kom til å bli en farlig mann under gårsdagens sprintøvelse. Men så sa det bare stopp - og han kom seg ikke en gang til finalen.

LEI: Petter Northugh syntes gårsdagens pressekonferanse ble litt langtekkelig. Foto: ARNT E. FOLVIK
LEI: Petter Northugh syntes gårsdagens pressekonferanse ble litt langtekkelig. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

En stor skuffelse for svenskene, som dermed mistet et av sine sikreste medaljekort. Jönsson ble passert av både Petter Northug og Ola Vigen Hattestad i semifinalen, og klarte ikke ta dem igjen på oppløpet - hvor han havnet i sporet bak Vigen Hattestad.

- Jeg kan jo ikke stoppe opp der og bytte spor. En miss som dette kan du ikke gjøre i OL. Nordmennene gikk bedre og ga ikke bort noen luker, sier en skuffet Jönsson til Expressen.se.

- Pinlig, NorthugI sin live-blogg på Aftonbladet.se hyller Marcus Leifby overlegenheten til Marit Bjørgen og måten hun vant det etterlengtede gullet på.

Han er derimot ikke like imponert over at Northug feiret sin bronsemedalje med å hetse Jönsson:

«Etterpå var Petter Northug så stor og arrogant som bare nordmenn kan være, etter å ha blitt totalt knust (av russerne, Dagbladets anm.), og han rettet all sin aggresjon mot Emil Jönsson.

MANGE OVERSETTELSER: Det tar tid når medaljørenes svar skal oversettes. Foto: ARNT E. FOLVIK
MANGE OVERSETTELSER: Det tar tid når medaljørenes svar skal oversettes. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Der har vi nok disse lekenes pinligste utspill så langt,» skriver Aftonbladet-kommentatoren.