INGEN LAGMAMMA: Charlotte Kalla er et forbilde for de mange unge svenske lagvenninnene, men ønsker ikke stempel som lagmamma. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
INGEN LAGMAMMA: Charlotte Kalla er et forbilde for de mange unge svenske lagvenninnene, men ønsker ikke stempel som lagmamma. Foto: Simon Hastegård/BildbyrånVis mer

Charlotte Kalla om lederrolle i svenske landslaget

Vil ikke være som Bjørgen: - Hva er det for noe?

Charlotte Kalla er et stort forbilde for lagvenninnene, men ønsker ikke ta på seg en lederrolle i det svenske laget.

Etter to sesonger utenfor det svenske landslaget er Charlotte Kalla tilbake som ledestjerne på det svenske landslaget.

Ett av hovedønskene til Kalla i comebacket var å få med seg hennes egen personlige trener Magnus Ingesson som trener. Ønsket ble hørt og den rutinerte svensken tok over jobben da Ole Morten Iversen forsvant hjem til Norge.

Iversen kom hjem til et landslag som mistet den klare lederskikkelsen i Marit Bjørgen. Bjørgen var grunnpilaren i det norske laget, og det naturlige midtpunktet som utøverne søkte mot i sine siste år på laget.

Kalla har rukket å bli 31 år gammel og en virkelig rutinert langrennsutøver med en lang merittliste. Svenskene håper nå at Kalla kan ta en slags «lagmamma»-rolle, slik Marit Bjørgen hadde på det norske landslaget fram til hun la opp.

TRENTE SAMMEN: I et intervju med Expressen forteller Marit Bjørgen at Charlotte Kallas form kan skyldes at hun trente sammen med Bjørgen og Johaug. Vis mer Vis mer

Selv er ikke det noe Kalla ser for seg.

- Nei, det vet jeg ikke. Hva er en lagmamma for noe?, sier hun.

Med henvisning til Bjørgen avviser Kalla at hun har samme rolle for svenskene.

- Jeg synes vi er veldig bra hele gjengen til å oppmuntre, støtte og være der for hverandre, så at vi hele tiden gjør ting sammen, uavhengig av om man har vært på landslaget hele sin landslagskarriere, er 31 eller 21 år. Det finnes alltid noe å bidra med uansett hvilken bakgrunn man har, sier Kalla.

Forbilde

Likevel er det ingen tvil om at den svenske storstjernen har mye å si for utviklingen hos de svenske langrennskvinnene. Lagvenninnene er ikke sene om å skryte av Kallas innflytelse på laget.

- Hun har vært det store forbilde siden jeg var veldig liten og er et fortsatt et forbilde. Hun holder veldig høyt nivå og treningsmessig er hun veldig profesjonell. Det har vært en ordentlig ressurs å ha henne i laget, sier stortalentet Ebba Andersson.

Hun får støtte av Hanna Falk, som har flere år bak seg på det svenske landslaget, og har vært lagkamerat med Kalla tidligere.

- Vi forsøker ikke bygge laget rundt Charlotte. Alle er like mye verdt på laget, det er vårt utgangspunkt og alle har forskjellige styrker. Samtidig er det klart at Charlotte er et forbilde, både for meg og de unge også. Hun er flink til å dele av sine erfaringer og kunnskap. Det hadde vært annerledes om det var noen som var best, men ikke sa noe til noen andre. Da hadde ikke stemning blitt den samme. Det er Charlotte bra på, sier Hanna.

SAMLET: Charlotte Kalla (f.v.) er tilbake på lag med Hanna Falk, Stina Nilsson og Ebba Andersson med Magnus Ingesson som trener. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
SAMLET: Charlotte Kalla (f.v.) er tilbake på lag med Hanna Falk, Stina Nilsson og Ebba Andersson med Magnus Ingesson som trener. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån Vis mer

- Ikke min oppgave

Denne sesongen har de nest beste svenske jentene i rekruttlaget Team Bauhaus, vært med på alle samlinger med seniorlandslaget. En ungdomsbølge rir kvinnelangrenn i nabolandet og Kalla er klar på at hun er behjelpelig overfor de mange yngre utøverne i det svenske laget.

- Jeg synes det er veldig spennende med folk som er nysgjerrige. Er det noe vi eldre kan bidra med, som har vært med på flere mesterskap, synes jeg det er utrolig gøy at det finnes noen som tør å stille spørsmål og er modig sånn, sier den triple olympiske mesteren.

Likevel er hun nøye med å påpeke at det ikke er hovedrollen hennes på laget.

- Samtidig ser jeg ikke på det som min oppgave når jeg reiser på samling, at nå skal jeg bidra med all min kunnskap. Jeg reiser på samling for å få god trening, å kunne inspireres og matches mot de andre på laget, presiserer Kalla.

- Noen ganger er det like viktig at de får lære ting selv og at dialogen hun har med sin trener er viktigere enn at jeg kommer inn med en detalj. Da er det bedre når de kommer og spør selv, forklarer hun.

Deler treneren

Med Ingesson som trener har Kalla fått en ny trygghet i landslaget. Hun trekker fram det som det aller viktigste punktet for henne denne forsesongen.

- Å kunne ha kontinuitet både på hjemmeplan og når vi kommer på samling, det har vært veldig fint å ha en rød tråd i treningsarbeidet, sier Kalla.

Med god samhandling mellom egen trening og samlinger med bedre matching har Kalla tro på at hun kan utfordre Therese Johaug i comebacket. Den eneste forskjellen for trener og utøver har vært at Kalla nå må dele på Ingesson.

- Det blir litt forandring. Tidligere når vi har vært på samlinger og treningsleirer har jeg bare vært med Charlotte og da har hun kunne fått så mye eller lite oppfølging hun ønsker. Sånn er det ikke nå, nå er det 13 jenter til som skal ha sin del, forklarer han.

- Visst, hun har ikke fått like tett oppfølging på samlinger, men vi forsøker å ha en veldig god kommunikasjon mellom samlingene, så hun får det hun behøver. Det er nok en viss forskjell for henne, men den behøver ikke være negativ, fortsetter Ingesson.

Etter å truffet med formen til sitt tredje strake OL, samt i nærmest samtlige verdensmesterskap har Kalla fått ord på seg som en mesterskapsspesialist. Selv mener hun at erfaringen har gjort henne mer avslappet.

- Det er vel som det meste andre. Man lærer å kjenne seg selv bedre, hvilke behov man har og man slipper å forhandle like mye med seg selv. Man har mer erfaring på hva som fungerer, sier Kalla.