Vil jobbe videre for å endre doping-regelverket

- Det må ikke være slik at utøvere kan delta i VM og OL og ha fordel av tidligere dopingmisbruk, sier idrettspresidenten.

IKKE REDD FOR OMDØMME: President i Norges idrettsforbund, Børre Rognlien, tror ikke at Erik Tysse-saken skader norsk idrett internasjonalt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE REDD FOR OMDØMME: President i Norges idrettsforbund, Børre Rognlien, tror ikke at Erik Tysse-saken skader norsk idrett internasjonalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Idrettspresident Børre Rognlien tror ikke Erik Tysse-saken skader norsk idrett internasjonalt, selv om den tidligere dopingdømte utøveren får anledning til å kvalifisere seg OL dagen etter at dopingutestengelsen utløper.

- Saken er ferdigbehandlet i idrettens dømmende organer. Tysse ble dømt i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og har sonet ferdig lørdag. I norsk idrett har vi respektert dommen fra CAS når det gjelder Tysse. Derfor må vi også respektere den CAS-dommen, som sier at det ikke er lov å utestenge tidligere dopingdømte utøvere fra OL, sier Rognlien til NTB.

Han mener Tysse-saken er et særnorsk fenomen, som utlendingene ikke er så veldig opptatte av.

- Mange er opptatt av at tidligere dopingdømte utøvere får stille i OL, blant annet tidligere OL-vinnere fra både USA og Storbritannia. Derfor er man ikke spesielt opptatt av Tysse internasjonalt, mener idrettspresidenten.

Overrasket Erik Tysse fikk to års utestengelse fra idretten for brukt av Cera (3. generasjon bloddoping) like før friidretts-EM i Barcelona i 2010. Han ble først dømt i domsutvalget i Norges Idrettsforbund og deretter i CAS i Lausanne.

Kappgjengeren fra Os utenfor Bergen har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt. Han har fått støtte fra tunge akademiske miljøer, men i dommene er det tatt liten hensyn til dette.

Helt siden han ble utestengt har Tysse holdt treningen ved like med deltakelse i London-OL som mål, og han får sjansen til å kvalifisere seg søndag.

- Jeg må si at jeg ikke har vært oppmerksom på denne spesielle konkurransen i Os før ganske nylig. Derfor vil jeg si at jeg ble litt overrasket over at han får denne sjansen på hjemmebane, for jeg trodde han måtte ut for å kvalifisere seg, men slik saken står nå, så tar vi dette til etterretning, sier Rognlien.

Skjerpet straff Børre Rognlien sier til NTB at norsk idrett kommer til å jobbe videre for å endre regelverket til Det verdensomspennende antidopingbyrået (WADA).

- Det må ikke være slik at utøvere kan delta i VM og OL og ha fordel av tidligere dopingmisbruk. Det kan vi rett og slett ikke godta. Derfor kommer vi i norsk idrett til å gjøre det vi kan for at reglene kan bli endret på dette området.

- Samtidig er det slik at jeg som leder av norsk idrett må forholde meg til det regelverket som gjelder i dag. I norsk idrett må vi respektere de dommene CAS avsier, forteller Rognlien.

Helt uavhengig av Tysse-saken, som idrettspresidenten mener er et særnorsk fenomen, kommer det norske antidopingarbeidet til å gå videre etter samme retningslinjer som før.

- For bruk av dopingmidler som gir langtidseffekt må vi sørge for at straffen blir så langt at ingen vil ha fordel av å ha dopet seg, sier Børre Rognlien til NTB.

Og det betyr at norsk idrett fortsatt kommer til å jobbe for en skjerpelse av straffebestemmelsene rundt bruken av dopingmidler.

(NTB)