Krise i internasjonal skisport

Vil kaste sjefen!

Usikkerhet for Jessica Diggins og de andre skistjernene. Skandalen rundt FIS-president Johan Eliasch fortsetter.

BRUTTE FORVENTNINGER: Jessica Diggins og de amerikanske langrennsjentene har fått det varmere på jobb enn før. Flere av de største skistjernene trodde miljøforkjemperen Johan Eliasch skulle bli en riktig bra FIS-president i en sport som sliter med klimaendringene. Men nå har Eliasch fått de største skinasjonene mot seg fordi han selv vil kontrollere det meste i skisporten, og er et usikkert kort i boikotten av Putins Russland. FOTO: AFP/ JOE KLAMAR
BRUTTE FORVENTNINGER: Jessica Diggins og de amerikanske langrennsjentene har fått det varmere på jobb enn før. Flere av de største skistjernene trodde miljøforkjemperen Johan Eliasch skulle bli en riktig bra FIS-president i en sport som sliter med klimaendringene. Men nå har Eliasch fått de største skinasjonene mot seg fordi han selv vil kontrollere det meste i skisporten, og er et usikkert kort i boikotten av Putins Russland. FOTO: AFP/ JOE KLAMAR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA den svensk/engelske milliardæren Johan Eliasch overtok som internasjonal skipresident sist sommer, ble han klappet inn av en mangfoldig bukett kjendiser.

Navn som den britiske statsministeren Boris Johnson, skuespiller/eks-kjæreste Sharon Stone, actionhelt Arnold Schwarzenegger, tennislegenden Björn Borg og vår egen Aksel Lund Svindal på lag med tidenes største alpinister, anbefalte 60-åringen som den perfekte sjef for skisporten.

Nå er applausen stilnet. Johan Eliasch som skipresident er på kort tid blitt til en vedvarende skandale.

Før de nye styremedlemmene i det internasjonale Skiforbundet (FIS) om to uker samles til sitt første styremøte, stevner de største skinasjonene sjefen sin inn for Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS).

HELT siden milliardæren og regnskog-forkjemperen Eliasch overtok makta, har han styrt skisporten som sin egen høyst private butikk. På FIS-kongressen nylig ble han gjenvalgt uten motkandidat, men selve valget er juridisk omstridt:

Skigiganter som Tyskland, Østerrike og Sveits har fått nok av dette solospillet. De har klaget gjenvalget av Eliash inn til CAS.

I praksis betyr det at internasjonal skisport går rett inn i en sammenhengende krise med en maktkamp som vil prege sesongen for alle utøverne.

Men det mest dramatiske er at dette skjer i en sport som har leflet med Putin, og der den omdiskuterte presidenten har hatt tette bånd med Russlands enehersker.

VALGET av forretningsmannen Johan Eliasch som en fornyer av skisporten, skjedde gjennom en velregissert PR-kampanje. Mange også utenfor sporten lot seg imponere:

Jeg har ikke sett Eliasch siden jeg forbløffet så en svenske smyge armen rundt Sharon Stone for rundt 10 år siden, sa NRKs sportskommentator muntert til VG, og la til:

- Nå skal han kanskje dele ut en frossen blomsterkvast til Gyda Westvold Hansen etter et kombinertrenn i Romania. Jeg tror det vil kle både kombinertsporten og resten av skiverdenen.

Hvordan, spurte VG-reporteren?

Eliasch er en outsider på innsida, på et vis. Han er sjef for sportsmerket Head, men samtidig ikke en system-mann. Johan Eliasch er for meg en slags skisportens Berit Kjøll, i cirka 100. potens. Den som kommer inn utenfra med tanker og metoder som har fungert i næringslivet og så skal forsøke å bruke disse erfaringene til å ta skisporten inn i en ny tid. I et FIS som for så vidt framstår veldrevet, er det skrikende behov for reform.

DENNE optimismen på vegne av en næringslivsstyrt idrett ble delt av de som kjente Johan Eliasch som mangeårige styreformann for utstyrsgiganten Head. Der hadde han et godt omdømme blant de aktive:

- Det er greit å riste litt løs i idretten. Det er sunt at det kommer inn noen som ikke er så låst i systemet hvor det ikke er avklart hvor mesterskap skal være og hvem som stemmer på hva, uttalte alpinstjernen Kjetil Jansrud som lenge kjørte for dette skimerket.

- Det blir spennende å se noen fra en annen del av verden inn i idrettspolitikken. Det er et tungrodd system, la den reflekterte eksalpinisten korrekt til.

Den spenningen kunne nok både Jansrud og vi andre klart oss uten nå.

FRONTFIGUR: Lenge før han ble FIS-president, frontet Johan Eliasch ulike kjendisaksjoner for regnskogen. Her med skuespiller Pamela Anderson og den britiske politikeren Frank Field i 2015. Det nye vervet hans som skisjef har gitt langt mer negativ omtale. FOTO: Nick Harvey, REX.
FRONTFIGUR: Lenge før han ble FIS-president, frontet Johan Eliasch ulike kjendisaksjoner for regnskogen. Her med skuespiller Pamela Anderson og den britiske politikeren Frank Field i 2015. Det nye vervet hans som skisjef har gitt langt mer negativ omtale. FOTO: Nick Harvey, REX. Vis mer

DET få i og utenfor skimiljøet verken eller skjønte sist sommer, var hvor farlig forbindelsen mellom de gamle turkameratene Johan Eliasch og Vladimir Putin kunne bli.

De som heiet fram fornyeren Eliasch, visste knapt at milliardæren bare noen år tidligere som Head-sjef i realiteten hadde forsvart Putin-regimets dopingbruk.

Mens Verdens Antidopingbyrå (WADA) den gang var opptatt med å avsløre omfanget av det dels statsorganiserte russisk dopingmiljøet, ble Johan Eliasch med på det kjente russiske klagekoret om at alt det med doping var utlendingenes skyld. Vesten var som vanlig bare ute etter å ta Russland:

- Har WADA noe imot Russland?, spurte Eliasch seg selv i en samtale med den britiske TV-kanalen ITV om meldonium-saken mot tennisstjernen og Head-posteren Maria Sharapova, og svarte oppsiktsvekkende:

- Jeg tror faktisk det!

Midt i strevet med å få russiske myndigheter til å slutte med systematisk doping, var en slik uttalelse noe av det dummeste det var mulig å komme med for en som har vært i sportsindustrien i tiår.

OM den gjenvalgte FIS-presidenten virkelig ønsker å få Putins Russland fortest mulig tilbake i skisporten, er det vanskelig å tro noe om.

FIS har ennå ikke utestengt Russland på grunn av invasjonen i Ukraina, og Johan Eliasch selv har ikke sagt noe om krigen:

  • Da de russiske løperne etter mye dramatikk til slutt ble nektet start i mars, var det angivelig på grunn av «sikkerhetsmessige» forhold.

Den gang presiserte FIS-ledelsen at sporten skal «drives på en politisk nøytral måte». Nå vet ingen blant de internasjonale skiledere hva den egenrådige presidenten deres vil eller våger å gjøre med russernes deltakelse når ny sesong starter i høst.

LIKE usikkert er det rundt hans egen presidentmakt. Det nyvalgte FIS-styret samles for første gang midt i denne måneden. Der har Eliasch mistet sin sterkeste støttespiller Dexter Paine. Amerikaneren ble sensasjonelt vraket som styremedlem på FIS-kongressen. Det var et tydelig tegn på økende motstand mot presidenten.

Foreløpig har Johan Eliasch valgt å ignorere denne motstanden:

- Jeg fikk 100 prosent av de gyldige stemmene, sa han på pressekonferansen rett etter at delegatene til de største skinasjonene hadde marsjert ut av salen i protest.

OM dette virkelig var gyldige stemmer, blir altså avgjort juridisk i CAS.

I mellomtida kan Eliasch risikere å bli blokkert av eget styre om han vil åpne opp for russisk deltakelse. At Putins håndlanger Jelena Välbe ble stemt ut av FIS-styret på kongressen, tyder på at flertallet i sporten vil boikotte Russland så lenge krigen varer.

Det store politiske oppgjøret kommer kanskje først ved en eventuell fredsavtale. Hva slags fred er da bra nok for de internasjonale skilederne til å slippe inn Putins arme av skiløpere slik at de får spre propagandaen hans videre?

Midt i russernes barbariske herjinger i Ukraina, er det et utfordrende spørsmål for en vinteridrett som stort sett styres av demokratiske vestlige land.

For hvor mye aggressiv nasjonalistisk misbruk av toppidretten, vil skisporten selv godta?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer