Internasjonal idrettsboikott av Russland

Vil kaste ut Norge

Russerne skylder på norske skiledere, og vil straffe oss på bakrommet.

DÅRLIG STEMNING FØR FIS-KONGRESSEN: Russlands langrennssjef Jelena Välbe kan bli stemt ut av styret til det internasjonale Skiforbundet (FIS). Samtidig jobbes det i kulissene for å kaste ut skipresident Erik Røste og Norge på grunn av de norske skiledernes tydelige kritikk av Putin. FOTO. Bjørn Langsem / Dagbladet
DÅRLIG STEMNING FØR FIS-KONGRESSEN: Russlands langrennssjef Jelena Välbe kan bli stemt ut av styret til det internasjonale Skiforbundet (FIS). Samtidig jobbes det i kulissene for å kaste ut skipresident Erik Røste og Norge på grunn av de norske skiledernes tydelige kritikk av Putin. FOTO. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARE to dager etter at Putins Russland rykket inn med død og ulykke i Ukraina, ble det spredd en nyhet fra Norge verden rundt:

- Det norske skiforbundets melding til Russland og russiske utøvere, er krystallklar: Vi vil ikke se dere hos oss!, skrev det store internasjonale nyhetsbyrået Reuters, og utstyrte artikkelen med et bilde av vaiende norske flagg på Karl Johan.

Sånn ble norsk skisport kjent for å ta oppgjøret med Putins krigføring direkte over til idretten. På kort tid fikk den norske skipresidenten Erik Røste presset fram en internasjonal utestengelse av russiske skihelter. Den ferske OL-mesteren Aleksandr Bolsjunov og de andre dro skuffet hjem før verdenscuprennene startet i Drammen og Holmenkollen:

- Nordmennenes oppførsel er veldig uverdig, sa Bolsjunov til russiske medier.

Boikotten ble møtt med raseri i Russland, og Norge fikk all skylda:

- De norske landslagsløperne ser alltid etter særfordeler. Selvsagt fordi de er redde, sa den russiske nasjonalistiske politikeren Vitaly Milonov som sitter i den russiske nasjonalforsamlingen Dumaen, og la spottende til:

- De snakker om solidaritet med Ukraina bare for å kaste vekk russerne og slik bli kvitt de hardeste konkurrentene. Dessverre vinner politikk, egoisme og feighet over sportslig lekenhet.

SEINERE er norske løpere ofte blitt skjelt ut i russiske medier som feige fordi utøverne våre har støttet utestengelsen av Putins nasjonalistiske elitesport.

Nå er hevnens time kommet. Før valget til nytt styre i det internasjonale Skiforbundet (FIS) i morgen, er det planer på bakrommet om å få stemt ut den norske skipresidenten.

Men det blir vanskelig. Her virker russernes vilje større enn evnen.

AT Norge for lengst er blitt den argeste motstanderen for et stadig mer nasjonalistisk Russland også utenfor skisporet, er det ingen tvil om.

I praksis er russisk skisport bare langrenn. Siden Norge har dominert denne sporten internasjonalt det siste drøye tiåret, blir alt det sportslige målt opp mot oss. I en utholdenhetsidrett preget av langvarig russisk svindel, har det i seg selv vært problematisk for forholdet til de norske konkurrentene:

  • Det å gi Norge skylden for russiske nederlag, har lenge vært en russisk spesialøvelse.

Boikotten av Russland på grunn av Putins krig, har tatt disse bortforklaringene til et nytt nivå.

Det at russiske skistjerner ikke lenger får konkurrere internasjonalt, blir forklart som Norges skyld.

HER har den mektige russiske skisjefen Jelena Välbe vært tydelig med å peke ut den norske skipresidenten Erik Røste som den store stygge ulven i det russiske eventyret om hvordan alle utlendinger prøver å stoppe de russiske sportsstjernene:

- Alt hysteriet om langrennsløperne ble skapt av en person. Det dyttet fram boikotten over alt. Og aller viktigst: Han oppildnet løperne og de andre nasjonene til ikke å konkurrere med oss, sa Jelena Välbe til det store hjemlige sportsnettstedet championat.com noen uker etter invasjonen:

- Erik Røste?, spurte reporteren.

- Ja, og det var svært ubehagelig for meg å oppleve at et medlem av FIS sitt styre oppførte seg slik. Det er stressende, fortalte Välbe.

DA hadde russiske medier en stund forsøkt å forklare utestengelsen av stjernene hennes som et noe tilfeldig «sikkerhetsproblem» på grunn av alt sinnet i Vest-Europa over den russiske krigføringen. Dette har også vært den offisielle begrunnelsen til det internasjonale Skiforbundet (FIS), men Välbe visste bedre.

Og hun var rasende.

Både på skipresident Erik Røste og på Vegard Ulvang, sjefen i den internasjonale langrennskomiteen som lenge før FIS utestengte russerne tydelig forklarte hvorfor det var nødvendig:

- Jeg synes ikke vi skal ha russere på start. Ukraina er medlem av FIS, og de er under angrep. Vi kan ikke ha det slik at de som blir skutt på, flykter hjem for å krige, men at de som skyter, får gå, sa Vegard Ulvang.

Mer treffende er det knapt mulig å forklare en idrettsboikott.

DEN uttalelsen traff også Jelena Välbe:

- Hva er det for en uttalelse, spurte hun retorisk, og svarte Ulvang bitende:

- Det er noe som heter foreningsetikk. Hvem er du i denne saken? Er ikke du medlem av FIS-familien? Der kan du rolig argumentere i stedet for å slenge ut bemerkninger som skremmer mora di, lød beskjeden fra Välbe som selv sitter i FIS-styret.

Men Vegard Ulvang er ikke lenger til å ta. Han har allerede trukket seg som sjef for internasjonalt langrenn.

Da er det annerledes med Erik Røste som i morgen prøver å bli gjenvalgt i FIS-styret.

SOM verdens sportslig ledende skinasjon har Norge alltid vært representert i dette styret. Nå snakkes det likevel i kulissene i Milano om hvordan flere av delegatene på FIS-kongressen er ute etter å ramme de som presset fram utestengelsen av Russland.

Russerne jobber systematisk slik i flere idretter. Seinest forrige helg vant Putins venner en overlegen seier på kongressen til amatørboksingen (IBA), men her blir det mye vanskeligere.

FIS er riktignok ledet av en gammel Putin-venn som har forsvart russernes dopsvindel med at de urettferdig «forfølges» av Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Den svensk/engelske milliardæren Johan Eliasch vant knusende i presidentvalget i fjor med et noe svulstig program om å snu opp ned på sporten. Den gang visste ikke så mange om hans tette forhold til Putin, og slike Kreml-forbindelser var ikke så politisk farlige.

har dette forholdet svekket Eliasch innad i FIS-styret, og han har et valgsystem på FIS-kongressen som ikke gir ham samme mulighet til å kjøpe stemmer som presidentene i de andre store internasjonale idrettsforbundene.

I FIS har ikke hver av de 135 medlemslandene en stemme. Stemmetallet er dels fordelt etter antall skiløpere og aktivitet. Det gir 18 store skinasjoner tre stemmer, og gjør at presidentens makt kan blokkeres i konflikter som dette.

Dersom Johan Eliasch skulle ønske å hjelpe sin gamle skivenn Vladimir Putin ved å straffe Norge, kan Erik Røste i teorien bli beskyttet av 16 vestlige skinasjoner som alle har tre stemmer hver på kongressen.

BLANT disse store skinasjonene, er det bare Kina som åpent støtter Russlands invasjon av Ukraina. Det kan gjøre at Jelena Välbe selv sitter utrygt når hun forsøker å bli gjenvalgt:

- Hvis dette går dårlig, blir det ubehagelig, fornedrende og urettferdig. Men ingen vil dø av det, sier hun nå til propagandanettstedet RT om sjansen hun tar ved å dra til Milano på FIS-kongressen.

Tatt i betraktning den blodige krigen som er grunnen til at Russland er utestengt, er ikke Välbes ordvalg spesielt taktfullt. Men så kynisk velger hun ofte å være.

For under Putin er russisk eliteidrett først og fremst blitt realpolitikk.

Og da er Norge en motstander det gjelder å bli kvitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer