Irans kvinnelandslag

Vil kjønnsteste denne keeperen

Jordan tapte mot Irans kvinnelandslag. Nå krever de beviser for at Irans keeper ikke er en mann.

REDDET KAMPEN: Den iranske keeperen Zohreh Koudaei sikret seieren for Irans kvinnelandslag da hun reddet to straffespark mot Jordan. Foto: NTB / Talibjan Kosimov / Anadolu Agency / Abacapress
REDDET KAMPEN: Den iranske keeperen Zohreh Koudaei sikret seieren for Irans kvinnelandslag da hun reddet to straffespark mot Jordan. Foto: NTB / Talibjan Kosimov / Anadolu Agency / Abacapress Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hele startet da Jordans kvinnefotballag tapte mot Iran i slutten av september.

Det sto lenge uavgjort og kampen, som var en kvalifiseringskamp til kvinnenes Asian Cup, måtte til slutt avgjøres med straffespark.

Keeperen Zohreh Koudaei reddet to straffespark.

Med Koudaeis to redninger, sto stillingen 4-2 til Iran ved kampslutt.

Krever medisinsk undersøkelse

Med seieren i lomma kvalifiserte de iranske damene seg til Asian Cup for første gang i historien.

Etter det bitre tapet, har motstanderne sådd tvil om Zohreh Koudaei i det hele tatt skulle vært med i kampen, ifølge nyhetsnettstedet Insider.

KREVER KJØNNSTEST: I dette brevet, sendt fra Jordans fotballforbund til den asiatiske fotballkonfederasjonen, krever Jordan at Irans spillere kjønnstestes. Foto: Skjermdump / Twitter
KREVER KJØNNSTEST: I dette brevet, sendt fra Jordans fotballforbund til den asiatiske fotballkonfederasjonen, krever Jordan at Irans spillere kjønnstestes. Foto: Skjermdump / Twitter Vis mer

I begynnelsen av november delte presidenten i Jordans fotballforbund, prins Ali bin al-Hussein, en tweet som viste at landet krevde en medisinsk undersøkelse for å bekrefte keeperens kjønn.

Tweeten, som nå er blitt slettet, viser et brev sendt fra generalsekretær Samar Nassar i Jordans fotballforbund til Windsor John, som er generalsekretær i den asiatiske fotballkonfederasjonen.

- Når man tar i bektraktning bevisene som er levert inn av JFA (fotballforbundet i Jordan), og viktigheten av denne kampen, så ber vi AFV om å starte en gjennomsiktig og klar undersøkelse, av et panel med uavhengige medisinske eksperter, for å undersøke om denne spilleren - og andre spillere på laget har rett til å spille. Særlig fordi det iranske kvinnelige fotballaget har en historie med kjønn- og dopingproblemer.

- Alvorlig problem

Bin al-Hussein skal ha kalt saken for et «veldig alvorlig problem», og har også bedt den asiatiske fotballkonfederasjonen om å «våkne opp».

Ifølge den saudi-arabiske nyhetskanalen Al Arabiya skal det ikke være første gang noen reiser tvil rundt Koudaeis kjønn. Hun har imidlertid flere ganger slått tilbake mot anklagene i iranske aviser:

- Jeg kommer til å saksøke Jordans fotballfederasjon. Jeg er en kvinne! Dette er mobbing, har Koudaei sagt i et av intervjuene, gjengitt av den tyrkiske avisa Hurriyet.

Hun fortsetter:

- Min eneste forbrytelse er å ikke være pen. Det er derfor nyhetene om meg har gått verden rundt. Jeg er virkelig lei meg.

UFLAKS: Det gikk fryktelig galt for mellomdistanseløper Niall Atwood under et nasjonalt stevne i Irland. Video: Fyffes Ireland Vis mer

Også manageren til det iranske kvinnelaget, Maryam Irandoost, har nektet for noen av anklagene. Hun mener at Jordan leter etter en unnskyldning for at de tapte kampen, ifølge Insider.

- Det medisinske teamet har undersøkt hver spiller på det nasjonale laget nøye med tanke på hormoner, nettopp så de skal unngå slike problemer. Så jeg ber alle fans om ikke å bekymre seg, skal hun sa sagt til sportsnettstedet Varzesh 3.

- Søker trøst

Videre hevder hun at anklagene bare er en unnskyldning for ikke å akseptere tapet mot det iranske kvinnelandslaget. Hun sier videre at det er naturlig for Jordan å «søke trøst under falske forutsetninger».

- Vi kommer til å gi den asiatiske fotballkonfederasjonen all den dokumentasjon de ønsker, uten å kaste bort tida, sier hun.

Dette er ingen ny problemstilling for det iranske kvinnelandslaget.

I 2014 kunne den britiske avisa The Telegraph melde at alle profesjonelle fotballspillere i kvinneligaen i Iran måtte gjennomgå obligatoriske tester for å vise at de var «fullt ut kvinnelige».

Avslørt som menn

De tilfeldige kontrollene ble innført etter at man avslørte at flere av de ledende spillerne, inkludert fire på kvinnelandslaget, enten var menn som ikke hadde fullført kjønnskorrigerende operasjon - eller som hadde en form for forstyrrelse i kjønnsutviklingen.

Ifølge The Telegraph skal kjønnskifte være lovlig i Iran ifølge en fatwa som avdøde Ayatollah Ruhollah Khomeini fastslo på 80-tallet.

NAKEN: Det lønner seg å se gjennom det man legger ut på Instagram. Det erfarte den svenske politimannen og influenseren Martin Melin. Video: Instagram / themartinmelin. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Avisa hevder at slike operasjoner normalt sett blir utført fasevis i Iran, og at et fullt kjønnskifte kan ta opptil to år, inkludert hormonterapi.

Loven står i sterk kontrast til Sharia-lovens strenge regler som forbyr både homoseksualitet og sex før ekteskap.

- Vil bli nektet

I 2014 sa Ahman Hashemian, som ledet den medisinske komiteen hos det iranske fotballforbundet, at klubbene var pålagt å gjennomføre de medisinske undersøkelsene for å slå fast kjønnet på spillerne før de signerer dem.

Han sa videre at de som ikke kunne bevise at de var kvinnelige, ville bli nektet å ta del i kvinneligaene før de gjennomgikk medisinsk behandling.

- Hvis disse menneskene kan løse sine problemer gjennom operasjon og være i en posisjon til å motta de nødvendige medisinske kvalifikasjonene, da vil de kunne delta i kvinnefotball, sa Hashemian til det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA, gjengitt av Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer