Jakob Ingebrigtsen (20) har flere lidenskaper:

Vil konkurrere i ny idrett

Løpsfantomet Jakob Ingebrigtsen ønsker å konkurrere i motorsport etter løpskarrieren. - Jeg har lyst til det og velger å tro at øvelse gjør mester, sier 20-åringen til Dagbladet.

ROSES: Konkurrentene til Jakob Ingebrigtsen roser 19-åringens mot. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2020 ble året hvor Jakob Ingebrigtsen satte europeisk rekord på 1500 meter og ble første nordmann under drømmegrensa 3.30 på distansen, med supertida 3:28,68 i Monaco.

Dermed er 20-åringen fra Sandnes den åttende raskeste 1500-meterløperen gjennom tidene allerede i så ung alder. Bare verdensener Timothy Cheruiyot er foran Ingebrigtsen på adelskalenderen av dagens aktive og på verdensstatistikken på 1500 meter per i dag.

Overfor Dagbladet er Jakob Ingebrigtsen tydelig på at han kan utvikle seg videre i flere år til, slik han har gjort hele sin karriere, hvor hans personlige rekord har blitt presset ned fra år til år.

- Jeg tror at jeg vil nå mitt maksnivå når jeg er 24-25 år. Jeg håper og tror at jeg vil ha en utvikling neste år også. Da er jeg bedre forberedt enn i år. Og i år følte jeg at jeg ville hatt gode sjanser til å vinne gull i et mesterskap, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

TVILER: Henrik Ingebrigtsen tror på at Jakob vil teste ut motorsport, men tviler på at han vil oppnå toppresultater. Foto: Heiko Junge / NTB
TVILER: Henrik Ingebrigtsen tror på at Jakob vil teste ut motorsport, men tviler på at han vil oppnå toppresultater. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- De færreste har startet den profesjonelle idrettskarrieren tidligere enn deg. Har du noen tanker i dag om hvor lenge du vil satse på toppnivå?

- Det gjelder å holde det så lenge jeg kan. Det er en «ond sirkel», med at når jeg slår et mål jeg har satt meg, setter jeg meg nye og enda høyere mål. Men på et eller annet tidspunkt blir man mett og finner glede andre plasser.

REAGERER: Jakob Ingebrigtsen mener storebror Henrik må ta seg sammen etter en dristig post på sosiale medier. Vis mer

Motorsport-drømmen

Løpsfantomet har en klar idé om hvilke andre områder enn friidrettsarenaen han vil finne glede i etter løpekarrieren, blant annet i en annen idrett på et eller annet tidspunkt i framtida.

- Hva vil du gjøre da?

- Formel 1. Jeg er veldig glad i motorsport og spesielt bil. Jeg blir nok en ivrig sjåfør på norske baner når jeg har lagt opp som løper, sier 20-åringen fra Sandnes til Dagbladet.

- Ser du for deg å konkurrere i motorsport på et visst nivå?

- Det kan godt være. Jeg ser for meg at jeg kan drive med motorsport når jeg legger opp. Jeg har lyst til det og velger å tro at øvelse gjør mester om jeg får nok tid ved siden av unger og kona, påpeker Jakob.

- Jeg vil starte familie og få et vanlig liv etter hvert også. Det er mye i løpet av et liv man har lyst til å gjøre, ikke bare å satse løping, legger han til.

Tvilende storebror

Storebror Henrik Ingebrigtsen tviler ikke på at Jakob vil gjøre alvor av ideen om å konkurrere i motorsport, men er mer skeptisk til potensialet for å innkassere gode resultater.

- Jeg har troen på at Jakob kommer til å gjøre det, men at han presterer, det tviler jeg på, sier Henrik Ingebrigtsen til Dagbladet.

Det som imidlertid er sikkert, er at Jakob presterer enormt som friidrettsutøver.

Timothy Cheruiyot er den eneste som er hakket foran rogalendingen i kampen om å være verdens beste på prestisjedistansen 1500 meter.

- Slår jeg Cheriyout, kan jeg nesten si at jeg er verdens beste løper, sier Jakob Ingebrigtsen.

Åpner for dobling

Han er europamester både på 5000 og 1500 meter, men er ikke fremmed for å droppe 5000 meter i OL i Tokyo neste sommer, om tidsskjemaet gjør det vanskelig å doble som løpsesset gjorde i både EM i Berlin og VM i Doha.

- 1500 meter er hovedmålet. Hvis det lar seg gjøre, kan jeg kanskje være med på andre ting også. Det kan bli dobling om tidsskjemaet tillater, men det er ikke aktuelt om det går utover 1500-meteren, forteller Jakob Ingebrigtsen.

Selv om han har tatt nye imponerende steg i det spesielle corona-året 2020, savner han å ha mesterskap å trene mot.

- Når OL og VM faller bort, kan det bli slitsomt å jakte best mulig tider hele veien. For meg er det nødvendig med mesterskap, erkjenner Jakob Ingebrigtsen.

Om coronapandemien tillater det, arrangerer Tokyo sommer-OL i 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer