Tour de Ski 2018

Vil kvitte seg med klassisk sprint for å stoppe Klæbo-løpinga

- Jeg har ingenting i mot Klæbo, sier FIS' renndirektør Pierre Mignerey.

VIL HA DET BORT: Johannes Høsflot Klæbos særegne løpestil er noe av grunnen til at FIS vil fjerne klassisk sprint fra VM-programmet, sier FIS' renndirektør, Pierre Mignerey. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VIL HA DET BORT: Johannes Høsflot Klæbos særegne løpestil er noe av grunnen til at FIS vil fjerne klassisk sprint fra VM-programmet, sier FIS' renndirektør, Pierre Mignerey. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

LENZERHEIDE (Dagbladet): På det internasjonale skiforundets (FIS) høstmøte i Zürich i oktober, kom det flere kontroversielle forslag om å endre konkurranseprogrammet i ski-VM de kommende årene.

Forslagene kan vedtas allerede på FIS-kongressen i mai.

Der skal FIS ta stilling til om blant annet klassisk sprint skal bort fra programmet. Forslaget skapte reaksjoner i skimiljøet da det ble kjent i oktober, men i går begrunnet FIS' renndirektør, Pierre Mignerey, endringen på en helt ny måte.

Nå, sier Mignerey i et intervju med den svenske avisa Expressen, må de fjerne klassisk sprint for å verne om den klassiske skiteknikken.

- Utviklingen i den klassiske sprinten har gått mer og mer mot staking og løping. Den er kjent allerede, Klæbo-teknikken, sier Mignerey til Expressen.

Klæbo-revolusjonen

Det norske stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo slo knockout på langrennsverdenen da han plutselig løp fra konkurrentene i oppoverbakkene i fjor.

Den spesielle løpemåten på skiene er siden blitt forsøkt kopiert av mange avKlæbos argeste konkurrenter, og det er denne teknikken FIS og Mignerey nå vil ha bort.

Renndirektøren forteller Expressen at de så tendensen allerede i sommer, da mange av treningsvideoene de fikk tak i avslørte at de fleste øvde på skiløping på Klæbo-vis.

- Jeg har ingenting imot Klæbo, men om vi vil bevare den klassiske skigåingen så må vi få et bedre bilde av den. Da må vi vise fram diagonalgang med glidfaser. Slik Daniel Rickardsson går på ski, sier Mignerey til Expressen.

Må ta en avgjørelse

Det er altså på den internasjonale kongressen i mai det hele vil bli avgjort. Da skal man også stemme om fellesstart med skibytte skal bort fra programmet, og om man skal legge inn doserte svinger og hopp i sprintene.

Sprinter som da, om alt blir vedtatt, kun skal gå i fristil.

- Men det viktigste er at vi tar en avgjørelse. Enten så bestemmer vi oss for å fortsette med det konkurranseprogrammet som vi har nå og legger alle diskusjoner til siden, eller så velger vi oss en ny inngang, sier Mignerey til Expressen.

I dag slipper derimot både Mignerey og resten av langrennseliten å forholde seg til problemstillingen når Tour de Ski begynner med en sprint i fristil i sveitsiske Lenzerheide.

Prologen begynner klokka 10.30, mens finalene går fra klokka 13. Det er den første av i alt sju etapper i årets Tour de Ski, som avsluttes med monsterbakkeklatringen i Val di Fiemme søndag 7. januar.