Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ulvang og Skinstads forslag: La skijentene gå femmil

Vil la Johaug og Bjørgen skape historie og gå femmila i Kollen

Skijentenes ønske om full likestilling har skapt engasjement. Nå vil Åge Skinstad og Vegard Ulvang jobbe for at kvinnene får gå femmil - i stedet for tremil - i Holmenkollen på festdagen.

FEMMIL: For første gang kan Therese Johaug, Marit Bjørgen og skijentene få gå femmil i Holmenkollen. Foto: Rasmus Skaug / Dagbladet
FEMMIL: For første gang kan Therese Johaug, Marit Bjørgen og skijentene få gå femmil i Holmenkollen. Foto: Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kikkan Randall drøftet spørsmålet om full likestilling i langrenn i Dagbladet i går.

Argumentasjonen om hvorfor herrene og kvinnene ikke begge kan gå på festdagen i Holmenkollen lørdag, er forståelig i lys av sendeskjemaet som skal gå opp for FIS og TV-stasjonene.

Men hvorfor kan ikke kvinnene og herrene bytte på å gå lørdagen?

Hvis herrene alltid skal bli prioritert på festdagen med flest tilskuere, vil det være å heve det ene kjønnet over det andre.

Det er ikke noe langrennssporten ønsker.

STEMNING: Det var et massivt folkehav da Johannes Høsflot Klæbo og herrene gikk Kollen-femmila lørdag, men ikke like mange da kvinnene gikk søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STEMNING: Det var et massivt folkehav da Johannes Høsflot Klæbo og herrene gikk Kollen-femmila lørdag, men ikke like mange da kvinnene gikk søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Femmil for kvinner

Utøverrepresentant Randall varslet overfor Dagbladet at hun vil ta forslaget om å la kvinnene gå Kollen-lørdagen annethvert år videre, og arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, støttet ideen. Dette vil bli diskutert foran neste års utgave av Kollen-festen.

Men spørsmålet om full likestilling kan nå bli tatt videre til enda et nytt nivå, om Åge Skinstad og Vegard Ulvangs forslag når igjennom på FIS-kongressen i Aten i mai. Skinstad er Norges representant i langrennskomiteen i FIS, mens Ulvang er leder av den samme FIS-komiteen.

De vil nå jobbe for at kvinnene ikke bare får gå lørdagen i Holmenkollen, men at de dessuten får gå femmila.

Det vil i så fall bli historisk.

Tanken bak femmilsforslaget

Aldri tidligere har kvinnene fått konkurrere i en 50 kilometer i verdenscupen.

Initiativet kan sammenliknes med da kvinnene omsider fikk hoppe i skiflygningsbakker også de.

NY UTFORDRING: Marit Bjørgen, Therese Johaug og Charlotte Kalla kan få en helt ny utfordring hvis tremila byttes ut med femmil for kvinnene i Holmenkollen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY UTFORDRING: Marit Bjørgen, Therese Johaug og Charlotte Kalla kan få en helt ny utfordring hvis tremila byttes ut med femmil for kvinnene i Holmenkollen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi vil foreslå at vi kjører femmil for kvinner på lørdagen i Holmenkollen. Vi har fått noen spørsmål på hvorfor vi ikke skal ha likestilte distanser i langrenn. Det er jo vanlig at det er slik i de fleste idretter, men så tenkte vi: «Hvorfor skal vi ikke gå foran for en gangs skyld?» forteller Åge Skinstad til Dagbladet.

- Argumentene som Terje Lund la fram om hvorfor begge kjønn ikke kan gå samme dag, grunnet det tette FIS-programmet, er gode. Men det går an å la herrer og kvinner bytte dag. Det er en spennende diskusjon, og vi vil i tillegg foreslå at kvinnene får gå 50 kilometer, slik som herrene, sier Skinstad.

Løfshus støtter ideen

Norsk langrenn er samlet om forslaget. Langrennssjef i Norges Skiforbund, Vidar Løfshus, applauderer initiativet.

- Jeg synes det er en god tanke, og det er diskusjon som har vært lenge. Kanskje er tiden moden for å prøve det ut? Jeg håper arrangør og FIS tar innspillet på alvor, og at vi får se jentene på en femmil på en lørdag i Holmenkollen, sier Løfshus til Dagbladet.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

Kvinnene går i verdenscupen og mesterskap alltid kortere enn herrene, uansett konkurranseform.

Den største forskjellen er relativt sett på skiathlon-øvelsen, hvor herrene går 30 kilometer der kvinnene går 15 kilometer. Forskjellen på tremil og femmil er også stor.

Motargumentet

Argumentet for å la dette vedvare har vært at bredden er større på herresiden og at avstanden har vært store nok i kvinnelangrenn. Ikke minst i periodene hvor Virpi Kuitunen og Aino-Kaisa Saarinen parkerte alle på klassiske fellesstarter, før etter hvert Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug gjorde det samme.

- Argumentet for at det kan bli mindre spennende når distansen er lengre, er for så vidt gjeldende, men vi vil la de få sjansen på en femmil, sier Skinstad.

Denne sesongen har det imidlertid vært tett og jevnt i toppen med mange ulike nasjoner involvert. Bare 11,6 sekunder skilte de fem beste på Kollen-tremila søndag.

- I Holmenkollen var det ikke noe større differanser mellom kvinnene enn herrene, sier Skinstad.

- Vi har sett i hele vinter at det er veldig jevnt mellom herrene, og det er kvinner fra mange nasjoner i toppen, som Sverige, Russland, Finland og USA.

Spent på utslagene

Amerikanske Jessica Diggins, finske Krista Pärmäkoski, svenske Charlotte Kalla og østerrikske Teresa Stadlober er blant dem som sørger for internasjonalt mangfold i kampen mot de norske på lengre distanserenn.

- Kvinnene er så godt trent at vi synes de skal få muligheten til å prøve seg på femmil. Det er ingen tvil om at de vil klare det veldig fint. Det ser vi jo i langløp som Vasaloppet og Birkebeinerrennet, sier Skinstad.

- Hvordan utslagene vil bli er spennende, fordi styrkeforholdet mellom utøverne kan være annerledes i slike ekstremløp. Det blir gøy å se. Vi synes det er bedre å gjøre dette eksperimentet på det høyeste nivået i verdenscupen, fordi disse tåler distansen best.

Skinstad anslår sjansen som 50/50 for at de får støtte fra de andre nasjonene når forslaget skal legges fram på kongressen i Aten i mai.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!