Vil lære av Gjelstens suksess

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl (54) er så imponert over Bjørn Rune Gjelstens (44) vinnerkultur at han håper millionærens erfaringer kan bidra til å gjøre norsk toppidrett enda bedre.

I går fikk toppidrettssjefen ved selvsyn se Bjørn Rune Gjelsten vise samtlige konkurrenter ryggen i offshoreløpet ved Aker Brygge.

Det var Gjelstens sjuende seier på åtte starter i år - og med en snitthastighet på 109,64 km/t slo han nærmeste konkurrent med hele 47 sekunder.

Med det ble han europamester og tok enda noen skritt nærmere VM-tittelen.

- Gjelsten har noen kvaliteter på verdensnivå i den sporten han driver, og jeg har veldig respekt for måten han presterer på, sier Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Mental mester

Toppidrettssjefen er spesielt imponert over Gjelstens mentale styrke.

- Han er en mester i konsentrasjon og har en utrolig evne til å holde mentalt fokus. Her er det mange overføringsverdier til toppidretten som mange har noe å lære av. Dessuten er han en fin og ydmyk type, sier Stensbøl.

Toppidrettssjefen vil derimot ikke strekke seg så langt som å kalle Gjelstens sport for toppidrett.

- Det er umulig å si at offshore er toppidrett. Til det er det for mange momenter som spiller inn: Båten, motoren, propellene, copiloten, osv. Men Gjelsten presterer på linje med det toppidrettsutøvere gjør, sier Stensbøl.

Ikke minst er det de ørsmå marginene som ofte skiller nummer en og to.

- Offshore er en veldig marginal sport, men det er neppe tilfeldig at marginene hele tida faller på Gjelstens side, sier Stensbøl.

- Anerkjennelse

Offshoremillionæren satte stor pris på visitten fra toppidrettssjefen inne i teamteltet, hvor champagnefaktoren var stor etter nok en suveren seier.

- At han tok seg en tur hit, er en anerkjennelse av sporten og temaet vårt, sier Gjelsten.

Internt i egne bedrifter holder Gjelsten en del foredrag om hvordan bygge vinnere. Og han stiller gjerne opp som foredragsholder i Olympiatoppens regi. For Gjelsten er enig med Toppidrettssjefen i at nettopp mental styrke er hans største force som idrettsmann.

- Jeg tror jeg har litt å bidra med på dette feltet. Da jeg satset som langrennsløper i min ungdom, så jeg hvor mye folk ofret på det fysiske - og hvor lite de brukte på den mentale biten. Det er ingen tvil om at norsk toppidrett har mye å vinne på å bruke mye mer tid på å jobbe mentalt. Det må fungere mellom øra om man skal være i stand til å prestere maksimalt, mener Gjelsten.

Fire momenter

Han sluttet som konsernsjef i Aker RGI i februar 2000 for å bruke mer tid på idretten. Og Gjelsten er overbevist om at framgangen ligger nettopp her.

- Jeg har ikke brukt mye mer penger, men mye mer tid. Blant annet var vi før løpet ute og inspiserte løypa grundig. Deretter skrev vi huskelapp og pugget alt utenat: sporvalg, vindretning, svinger. På den måten visste vi hele tida hvordan vi skulle kjøre.

Slik han ser det må fire momenter stemme for å gå helt til topps i offshore :

1. Mental styrke og konsentrasjon.

2. Fysikk.

3. Båt/utstyr.

4. Støtteapparat og infrastruktur.

- Dette er så krevende at jeg innser at jeg ikke holder på toppnivå i mer enn to-tre år til, sier Bjørn Rune Gjelsten.

I kveld tar han med seg familien til giganthytta på Hafjell for å lade batteriene etter en hektisk helg. Og starte forberedelsene til neste løp, i Tyrkia 7-8. september.

MENTAL ELEFANT: Bjørn Rune Gjelsten fikk besøk av toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. - Han er en mester i konsentrasjon og har en utrolig evne til å holde mentalt fokus. Her er det mange overføringsverdier til toppidretten som mange har noe å lære av, sier Stensbøl.