Therese Johaug

Vil løpe maraton:
- Enda bedre der

Pål Gunnar Mikkelsplass tror Therese Johaugs potensial er enda større på maraton enn på 10 000 meter. Johaug var lenge skeptisk, men forteller nå til Dagbladet at hun vil teste ut hva hun kan få til på maraton.

VURDERER MARATON: Therese Johaug har imponert voldsomt med løpesko på beina den siste tida. Suksessen gjør at hun ønsker å prøve seg på den lengste distansen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer
Publisert

BISLETT (Dagbladet): Therese Johaug har imponert mange med løpesko det siste året. Forrige uke sprang hun langt raskere enn VM-kravet på 10 000 meter på Bislett stadion. Tiden 31.40,69 vitner om et potensial for å kunne vinne EM-medalje på distansen.

Til tross for det er 10 000 meter neppe Johaugs beste løpsdistanse. «Jo lenger, jo bedre», er mantraet til verdens beste langrennsløper også med løpesko på føttene.

Overfor Dagbladet varsler Johaug nå at hun har veldig lyst til å teste ut hva hun kan utrette på maraton.

- Jeg skal springe maraton en gang. Det blir når jeg har lagt opp på ski, den høsten jeg legger opp og jeg fortsatt er i god form. Inntil videre er det risiko for belastningsskader, men når jeg har lagt skiene på hylla, er jeg klar, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

VIL TESTE UT MARATON: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL TESTE UT MARATON: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Trener Pål Gunnar Mikkelsplass – som selv løp meget raskt på 5000 og 10 000 meter – mener Johaugs potensial er større på maraton enn på 10 000 meter, hvor hun torsdag klarte VM-kravet med god margin og løp raskere enn hva Lonah Chemtai Salpeter vant EM-gullet på i 2018.

Enda bedre på maraton

- Har Therese enda større potensial på maraton enn på 10 000 meter?

- Ja, egentlig. 10 000 meter på bane er knalltøft. Therese har en enorm kapasitet. Den får hun brukt enda mer jo lenger det er, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

- Vi vet ikke noe om framtida og hva som skjer når hun legger opp som langrennsløper. Men det kan jo være en mulighet med maraton da. Samtidig er det tøft å starte opp en ny toppidrettskarriere når man har avsluttet en annen en.

Johaug snur

Da Dagbladet lanserte maraton-ideen for Johaug tidligere i vår, svarte langrennsdronningen avkreftende og begrunnet det med sjansen for belastningsskader.

Etter suksessen på Bislett, er hun imidlertid nå veldig lysten på å teste ut den lengste distansen.

GRØNT LYS: Therese Johaug får støtte fra Pål Gunnar Mikkelsplass om maraton-planen etter skikarrieren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRØNT LYS: Therese Johaug får støtte fra Pål Gunnar Mikkelsplass om maraton-planen etter skikarrieren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er langrenn som er idretten min, men det er utrolig moro å ha på seg løpeskoene og løpe på bana. Maraton burde passe meg bra, når skikarrieren er over, sier Johaug.

Det står i kontrast til hva hun svarte i vår:

- 10 000 meter er mer enn nok. Jeg tror det er en perfekt øvelse for meg, med tanke på belastningsskader og den biten der som kan medføre om jeg skal springe maraton. Jeg gjør det her som en inspirasjon i treningshverdagen. Det er langrenn jeg satser på. Løping og friidrett er fin trening for meg først og fremst, sa Therese Johaug til Dagbladet da.

Nå gir hun altså tommel opp til å teste ut maraton-potensialet, etter at langrennskarrieren er over.

ÅPNET HARDT: Therese Johaug åpnet hardt da hun tok NM-gull på 10 000 meteren på Hamar i 2019, raskt gikk det også på de første meterne på Bislett. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Enig med Gjert

Mange mener Johaug har et stort forbedringspotensial på løpsteknikken. Samtidig har Gjert Ingebrigtsen tidligere sagt til Dagbladet at betydningen løpsteknikk på lengre distanser er oppskrytt og at Johaug ikke burde prøve å endre løpsteknikk.

Trener Pål Gunnar Mikkelsplass støtter det budskapet.

- Jeg er enig med Gjert i at hun ikke bør endre sin løpsteknikk. Det vil gi en helt annen belastning på bein som sannsynligvis fører til skader. Det ønsker vi i hvert fall ikke. Therese får springe på sin måte. Så kan folk drodle om hvor fort hun kunne sprunget med samme teknikk som Ingebrigtsen-gutta, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

UENIG: Therese Johaug er uenig med ekspertene som mener lyset på Bislett gjorde det enklere å løpe gode tider. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Han tror ikke Johaugs økte fokus på løping og baneøkter får negative konsekvenser for langrennssatsingen.

Tvert imot.

- Therese springer mye på trening fra før av, men har lagt inn mer spesifikk banetrening i det siste. Men det er en utrolig lite andel av treningen totalt sett som dreier seg mot løp, sier Mikkelsplass.

- Mitt hjerte ligger friidretten nært. Det å springe på bane, en 10 00 meter på bane, er noe av det tøffeste psykisk man gjør. Man må kjempe mot smerten og er veldig lærerikt. Jeg mener det er en vinn-vinn-situasjon, så lenge hun ikke får noe skader som en konsekvens av banetreningen. Derfor prøver vi å unngå at det blir for mye.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer