U20-VM i Polen

Vil løse mysteriet

Gode aldersbestemte landslag forplanter seg ikke til A-landslaget. Hvorfor? - Jeg tror dette handler om systembygging, sier U20-trener Pål Arne Johansen.

NORGES HÅP: Erling Braut Haaland (i midten) og Kristian Thorstvedt under VM-kampen mellom Norge og Uruguay fredag. Hugo Vetlesen (t.v.) og Tobias Børkeeiet i bakgrunnen.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
NORGES HÅP: Erling Braut Haaland (i midten) og Kristian Thorstvedt under VM-kampen mellom Norge og Uruguay fredag. Hugo Vetlesen (t.v.) og Tobias Børkeeiet i bakgrunnen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer
  • Norge U20 – New Zealand U20, kl. 20.30 på NRK3

LODZ (Dagbladet): Erling Braut Haaland (18) og Norge møter i kveld New Zealand i en nøkkelkamp i U20-VM. Med tap kan mesterskapet i Polen være over. Med seier eller uavgjort lever håpet om avansement fra gruppe C.

Haaland og de andre spillerne opplever et eventyr. Mens A-landslaget ikke har vært i fotball-VM siden 1998, er det nå drømmedager for de unge spillerne i Polen.

Igjen trommer fotballedere seg på brystet og sier at Norge har en ny generasjon på gang. Og ja, du har hørt det før. Men hever gode generasjoner A-landslaget til et nytt nivå?

Nei, ikke i nyere tid.

Landslagsskole

Pål Arne «Paco» Johansen er trener for U20-landslaget. Han ivrer for problemstillingen når Dagbladet møter ham på hotell Ambassador Premium i Lodz.

SJEF: Trener Pål Arne Johansen har håp om avansement med Norge i U20-VM i Polen. Her under åpningskampen mot Uruguay i Lodz fredag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SJEF: Trener Pål Arne Johansen har håp om avansement med Norge i U20-VM i Polen. Her under åpningskampen mot Uruguay i Lodz fredag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har sagt det flere ganger: Jeg tror dette handler om systembygging. Det hjelper ikke med en trener eller en generasjon. Fotballforbundet må lage en landslagsskole eller en landslagskjede. Den må gjelde fra du kommer inn som 12-13-åring til du blir godt voksen. Og nå er det i ferd med å skje noe.

«Paco» fortsetter:

- Jeg tror på en rød tråd. Det må være jevnt med samlingsdøgn og tiltak hele veien. Vi hadde aldri vært der vi er i dag hvis vi ikke hadde vært samlet så ofte og med gode rammer for laget. Men det har også vært betinget av at vi har gått videre hele tida. Og det er ikke gitt.

Treneren trekker fram Uruguay, som Norge tapte 3-1 for fredag kveld. I første omgang var det åpenbart at nordmennene ikke var påskrudd. Dette kan ha sine klare årsaker.

- Uruguay spilte sin 14. landskamp i år. Vi spilte vår tredje. På forhånd hadde de nettopp spilt mot Senegal og USA. Det er to gode lag. Vi hadde så vidt fått nedover alle spillerne våre, påpeker «Paco».

Norge spiller i U20-VM for første gang siden 1993. Sist A-landslaget var i VM var i 1998.

Mange hadde store forhåpninger til framtida da U21-landslaget tok EM-bronse i 2013. Flere av spillerne har preget A-landslaget seinere. Men på det høyeste nivået har vi ikke vært i et EM-sluttspill siden 2000.

Tøff start

Norge fikk en tøff start på U20-VM. Samtidig som vi tapte 3-1 for Uruguay, vant New Zealand 5-0 over Honduras i den andre kampen i gruppa.

EKSTASE: Avisa Herald on Sunday etter New Zealands 5-0-seier over Honduras.
EKSTASE: Avisa Herald on Sunday etter New Zealands 5-0-seier over Honduras. Vis mer

Oppgjøret mot New Zealand på Stadion Widzewa i Lodz går på NRK3 fra klokka 20.30.

- Jeg sov ikke så godt etter tapet for Uruguay. Det var mange tanker. Men nå er vi nullstilte og klare, sier Erling Braut Haaland.

- Hva tenker du om motstander New Zealand?

- De kommer med masse selvtillit. Men det har vi også. Tidligere har vi slått store nasjoner som Tyskland og England. Det blir en spennende kamp.

De to beste lagene fra gruppa går videre i mesterskapet. Det samme gjør de fire beste treerne i de seks gruppene.