Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil Magnus hylle India med å spille indisk?

En hel sjakkverden spekulerer i hvilken brikke Magnus vil flytte først.

ALT ER KLART: Her er brettet Vishy Anand og Magnus Carlsen skal sitte ved de neste tre ukene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ALT ER KLART: Her er brettet Vishy Anand og Magnus Carlsen skal sitte ved de neste tre ukene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nå er ventetida over for Magnus Carlsen. I dag starter VM i sjakk, en tolv partier lang batalje mot indiske Vishy Anand. Og det er Magnus som har hvit i første parti og som dermed flytter den første brikken.
På nettforum for sjakk over hele verden spekuleres det nå i hvilken åpning nordmannen vil spille. Teoriene er mange.
Følg partiet direkte her med analyser av GM Einar Gausel.
Hylle India Et hett tips er at Magnus kommer til å flytte d-bonden to hakk fram, et trekk kjent i sjakkterminologi som d4. Svarer Anand med å flytte på springeren sin til feltet f6, får vi det som på sjakkspråket kalles indisk åpning. Magnus er en spiller med glimt i øyet, og indisk vil være en morsom og flott hyllest til India, siden kampen spilles i den indiske millionbyen Chennai, og til hans indiske motstander. Det finnes en rekke varianter av denne indiske åpningen som kongeindisk, dronningindisk og ikke minst nimzoindisk. indisk åpning ble første gang omtalt i 1884 og brukt om spillet til den indiske sjakkspilleren Moheschunder Bannerjee. Varianten nimzoindisk forsvar er oppkalt etter stormesteren Aron Nimzowitsch. Nimzowitsch ble født i nåtidens Latvia i 1886, men ble senere dansk statsborger og faktisk nordisk mester to ganger. Hvits plan i nimzoindisk er å bruke løperparet og angripe den svarte kongen. Ifølge chessgames.com er nimzoindisk den fjerde mest brukte åpningen hos Magnus med hvit, og den tredje mest brukte hos Anand med svart i alle deres offisielle partier.     Spilte engelsk i London Det vil i så fall ikke være første gang Magnus gjør et slikt stunt. I 2009 spilte det norske sjakkgeniet mot russiske Vladimir Kramnik i første runde av London Chess Classic i den britiske hovedstaden.
Det var Magnus sitt første parti på engelsk jord, og Magnus startet selvsagt med det som i sjakk er kjent som engelsk åpning. Åpningen er uvanlig, og det ble spekulert i at Magnus gjorde det for å hylle britene. Ifølge London Classics nettside ble Magnus spurt om åpningsvalget på pressekonferansen etter matchen, men sa da nei til at åpningen var valgt av den grunn. Han innrømmet likevel at han hadde tenkt på det underveis i partiet. Å starte med c-bonden og engelsk var ifølge Magnus legenden Garry Kasparov sitt forslag for å få et psykologisk overtak på motstanderen. Det virket, og Magnus vant partiet mot den russiske mesteren.   Norsk variant Sjakkåpninger har en rekke navn. De har fått navn etter geografiske områder, kjente sjakkspillere og sjakkbrikker. Siden sjakk har blitt spilt i hundrevis av år er også de sju-åtte første trekkene i et hvert parti spilt hundrevis av ganger før. Dermed er det kjekt med navn når åpningene skal diskuteres og analyseres. Skulle Magnus og Anand velge noe annet enn indisk, blir det mest sannsynlig siciliansk. Ifølge chessgames.com er dette Magnus mest brukte åpning med hvit, og også Anands mest brukte åpningen med svart. Men i VM gjelder det å overraske og sjokkere motstanderen. Vi nordmenn kan jo alltids håpe på spansk åpning, eller Ruy Lopez som den også er kjent som. Der er det nemlig en kombinasjon som har fått navnet den norske varianten. Norsk variant av Ruy Lopez har blant annet blitt spilt av Carlsens læremester og lærer, Simen Agdestein.