- Vil ødelegge norsk fotball

VALLE HOVIN (Dagbladet): VIF-direktør Kjetil Siem frykter at proff-fotballen i Norge vil dø bort om overgangssystemet i fotballen blir slik advokat og fotballagent Gunnar Martin Kjenner i går varslet i Dagbladet.

Dagbladet skrev i går om Start-spilleren Terje Leonardsen, som nekter å spille mer for klubben etter at han er kommet på kant med trener Gudjon Thordarson.

Kjenner mener at alle fotballspillere som tegner en kontrakt på mer enn to år, når som helst kan bryte ut av avtalen og gjøre seg sjøl til Bosman-spiller - fordi de ikke kan nektes en oppsigelsesrett som alle andre arbeidstakere har.

Lojalitetsbonus

Han skiller heller ikke mellom spillere som har kostet millioner av kroner å kjøpe, og de som har kommet gratis til en klubb.

- Et slikt overgangssystem vil bety like store forandringer som Bosman-dommen betydde. Om vi nå får en «Kjenner-dom» så vil han bli historisk, sier Kjetil Siem.

Fordi Kjenner sier han er villig til å kjøre en slik sak for retten, har VIF bestemt seg for å ta sine forholdsregler.

- Jeg håper en slik dom aldri kommer, men vi kan heller ikke si «ha-ha-ha, det kommer aldri til å skje». Derfor kommer vi allerede nå til å være enda mer forsiktige med å gi «sign-on-fee» til nye spillere, og heller gi en lojalitetsbonus til spillere som fullfører kontrakten, sier Kjetil Siem.

Han varsler også langt mer prestasjonsrettede lønninger i framtida.

Ingen sikkerhet

VIF-direktøren var for Bosman-dommen da den kom, men sier han ikke er «vidsynt nok» til å se noe positivt i en «Kjenner-dom».

- Det vil være en sikker død for proffotballen, og vi må over på amatørkontrakter på dagen. Tenk om Rio Ferdinand - etter å ha kostet Manchester United 350 millioner kroner - finner ut at han ikke trives og vil tilbake til Leeds. Klubbene vil ikke ha sikkerhet i noen retning, sier Siem.

<B>MOT ENDRING:VIF-spiller Tobias Grahn trente på Valle Hovin. Han mener regelverket er strukket langt nok med Bosman-dommen.
SKEPTISK: VIF-direktør Kjetil Siem.