Landslagsprofiler kan miste klubbkamper:

- Vil oppfattes som brudd

Kommuneoverlege Tore W. Steen ga landslagsspillerne samtykke til å reise hjem - han forventer også at de opprettholder karantenen, selv om det skulle bety å miste klubbkamper. Advokat John Christian Elden hevder det vil være straffbart å bryte karantenen.

KARANTENE: Alexander Sørloth, Birger Meling jubler sammen med Erling Braut Haaland etter scoring mot Romania på Ullevaal tidligere i høst. Foto: Vidar Ruud / NTB
KARANTENE: Alexander Sørloth, Birger Meling jubler sammen med Erling Braut Haaland etter scoring mot Romania på Ullevaal tidligere i høst. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Karantenetida er ti dager etter siste kontakt med smittede spiller, jf. covid-forskriften § 4b. Jeg forutsetter at samtlige reiser til oppgitt hjemsted, jf. liste, og oppholder seg på hjemstedet inntil karantenetida er utløpt, skriver kommuneoverlege Steen i en mail til NFF, som Dagbladet har fått se.

Det var Steen som sendte NFF samtykke til at spillere og personer tilknyttet A-landslaget kunne få reise hjem.

- Vil oppfattes som brudd

Omar Elabdellaoui ble meldt smittet fredag, noe som betyr at karantenen varer over neste helg.

Samtlige spillere er uaktuelle til kampen mot Østerrike onsdag. Søndag opplyste UEFA til TV 2 at det er opp til Norge om det blir kamp, i så fall blir det et norsk «nødlandslag».

Men det er også forventet at spillerne skal sitte i karantene førstkommende helg, når de har kamper for sine respektive klubber.

Martin Ødegaard er trolig unntaket. Han har tidligere hatt corona, og ifølge VG har han den nødvendige dokumentasjonen for å klargjøre seg for spill, men det er usannsynlig at han reiser til Østerrike, med en viktig kamp for Real Madrid lørdag.

- Eventuell spilling i karantenetida vil vi fra norsk side oppfattes som brudd på karantenen og ikke-overholdelse av forutsetningene som ble gitt for utreise. Jeg regner ikke med at noe slikt vil skje. Skulle det mot formodning skje og vi får informasjon om det, vil vi ta kontakt med Helsedirektoratet i første omgang, påpeker kommuneoverlegen til Dagbladet.

Vil være straffbart å bryte

Twitter hevder advokat John Christian Elden at spillerne kan straffes om de bryter karantenen ved å spille kamper i landet de nå bor i.

- De kan trolig straffes for falsk forklaring til offentlig myndighet i søknad dersom intensjonen ikke er å sitte i karantene i utlandet i 10 dager. Samt at de på vanlig måte kan få coronabot og snus på Gardermoen da vedtaket om unntak vil være ugyldig nullitet, skriver Elden.

Ingen andre spillere med symptomer

I Bundesliga har både Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth kamper lørdag for henholdsvis Dortmund og Leipzig, mot Hertha Berlin og Eintracht Frankfurt.

Dagbladet har fått bekreftet av landslagslege Asle B. Kjellsen at ingen av de andre spillerne hadde symptomer på sykdom da samlingen ble avsluttet.

Dagbladet har sendt spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om situasjonen søndag, men ikke fått svar.

ENSOM HVERDAG: Med smitteverntiltakene som landslaget må forholde seg til, blir det lite sosialt liv for Martin Ødegaard. Video: NFF Vis mer

Ikke kamp - får reise hjem

Søndag morgen opplyste kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Andersen i Norges Fotballforbund i en tekstmelding til NTB:

«Legeteamet til A-landslaget herrer har hatt kontakt med lokale helsemyndigheter, og de har gitt godkjennelse for utreise. Spilleren som er smittet, blir i isolasjon i Oslo.»

I den norske covid-19-forskriften står det at «personer i smittekarantene unntaksvis kan bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested».

Slike reiser må godkjennes av kommunelegen. Ifølge NFF har Oslos smittevernoverlege gitt landslaget grønt lys til å reise hjem.

Landslagstroppen og støtteapparatet havnet i karantene etter at visekaptein Omar Elabdellaoui fikk påvist koronasmitte før helgen. Det sendte det norske laget ut i en skikkelig skvis.

En time før avgang til Romania lørdag fikk landslaget beskjed om at Helsedirektoratet i et møte med NFF hadde gitt klart uttrykk for at det ville være brudd på forskriften om noen med karanteneplikt dro på jobbreise utenlands.

Partene var uenige i tolkningen av reglene. Etter en kaotisk dag, der også helseminister Bent Høie (H) var på banen, endte det med at Norge ikke reiste. Søndagens planlagte nasjonsligakamp i Bucuresti er avlyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer